donderdag 31 maart 2016

Column | Hans Mellendijk

dG | 31-03-2016

HiPP bij KOPWIT

De vooruitzichten waren niet je-van-het. Het instituut Praktische Poëzie kampte met gezondheidsproblemen. Louis' griep bleef hoestend in een hardnekkigheid, zodanig dat hij wederom verstek moest laten gaan. Bert klaagde gisterenmorgen over pijn in zijn kopwit, maar wist dit te bestrijden met witte tabletjes. Ondanks onze pierrötterigeheid en lopend snot in de voorhoofdholtes vertrokken we opgetogen in mijn bolide richting het Zutphense Café Pierrot. In het café aan de prachtige Markt werden we met open armen ontvangen en weldra ontspon zich vanaf half negen een afwisselend poëtisch programma in de keldergewelven van het gebouw. 



Waarvan het melancholische optreden van Duo Bagage et ses Amis me zeker zal bijblijven. Jammer, eén van de vrienden ging 'lopen'. Tim Pardijs nam noodgedwongen vanwege tijdsdruk afscheid van dit illustere gezelschap. Zanger Ton van der Graag zong overtuigend zijn Franse chansons, afwisselend met de gedichten van Tim en Simon Dermijn. Hugo de Jong begeleidde hen doelmatig en effectief op de toetsen. Organisch geheel voor de pauze. Na de pauze drie dames van het Hengelo(O)'s vrouwen-dichterscollectief: Niet Zwichten maar Dichten. Volgens mijn tafelgenoot meer het Libelle-genre. En dat zou wel eens waar kunnen zijn. Ik dwaalde met mijn gedachten af naar mijn eigen optreden dat terstond daarna zou volgen en twijfelde opeens aan de uitgekozen gedichten. 



Presentator Pieter Bas Kempe kondigde ons aan als grommende maaidorsers van het Achterhoekse karrenspoormannenkoor. Daarna werd een vlot luid en helder programma vanachter de theek uitgerold. Bezinning met kwinkslag op het juiste moment. Het publiek werd veroverd met oud en nieuw werk. 



Fijn om te merken dat mijn nieuwere werk, GSW150914> in het bijzonder, prettig is in het voordragen en zo goed door het publiek werd ontvangen. Een golf van herkenning kreeg ik retour. En de onfortuinlijke Louis was er toch een beetje bij. Want in onze gedichten aanwezig, o.a. Loupe>, Crambe Maritima> maar ook met zijn eigen Bollinder-Munktell> en Gereedschapskist> Mijn bundeltje Lumen werd na afloop in ruime mate afgenomen, dat bleek ook niet onbelangrijk bij het afrekenen van de dranknota. Met een voldaan gevoel reden we omstreeks klokslag twaalf over de schaars verlichte wegen van de Achterhoek, naar ons dorp Varsseveld terug. 

www.kopwitzutphen.nl.

De toekomst van vandaag | Achterhoek 2016-2020-2030


Een filmpje waarin Achterhoekers vanuit 2020 terug kijken naar 2016 en vooruit kijken naar 2030. Waar komen we vandaan, wat hebben we bereikt en wat willen we in de toekomst nog bereiken? 

Ik had een DWDD-snelheid verwacht in 2020. Niets is gelukkig minder waard, sloom-tv heeft terrein gewonnen. Neem rustig de tijd. Ook probeert men onnodig Engels te vermijden (slimme pleisters), het blijkbaar onvermijdelijke gebruikelijke jargon daargelaten. Best wel slimme perspectieven worden geschetst, als ik de tijd van leven krijg teken ik er voor! Voor 2030 en nog verder.

Enghuizen herbezocht | Icarus





Dries Olthof en Gebke Westra zagen het onooglijk stukje drekkig onland, dat tot nu toe nooit was uitgekozen als plek voor een kunstwerk. Zij zagen het modderige door trekkersporen verwoeste land en dachten hé is dat niet de poel waar Icarus> in neerstortte? En natuurlijk reminiscensies aan het schilderij van Pieter Brueghel de Oude>

Pieter Bruegel de Oude (1526/1530–1569) 

dinsdag 29 maart 2016

Enghuizen herbezocht | de verbindingen


Na de opbouw van de Kunstwandelroute op de vrijdag de eerste controle rondgang voor de opening de donderdag erna om te kijken wat de collega's er van gemaakt hebben; een onverwachtse ontmoeting met Jos Koster en Marijke Schellekens. Er ontstond een uitwisseling over het gebruik van touwen, nylondraad en staaldraad voor het ophangen van de werken, zonder de natuur te beschadigen en over de vraag of die constructie wel of geen onderdeel van het werk wil zijn en dat weer ter voorkoming van wat ik dan maar oneerbiedig etalage-, etaleerkunst noem ..., een verborgen camera nam de kiek.

touw gespannen ter voorkoming van speelschade

textielhoesjes over de spanband ter voorkoming schade aan de beuk

haringen bij de gebedsvlaggen

schommels; touw helemaal een onderdeel van het werk

A Place to be | Marijke Schellekens

zware touwen die tevens dienst doen als lijst

 (te) zware ketting

 Zelfportret Wolf-Mens | Floris Wolvetang

dun staaldraad bijna onzichtbaar


Eekhoorn, eenhoorn | Hans Mellendijk

zoals ik het deed

 zoals de boer het doet

onderdeel van de constructie

Binnenkort op Enghuizen



maandag 28 maart 2016

Wetten van Arend


Zoonlief, hartendief legde me de Formule van Euler> uit.  punten (mits verbonden) min de lijnen (verbindingen) plus gebieden (incl. buitenste) is altijd twee | In het geval van bijgevoegd voorbeeld 7 punten min 9 lijnen plus 4 gebieden = 2. De schoonheid van wiskunde.

2e Paasdag

Foto: © Paul Huf  | Ajax voetballers johan Cruijff, Klaas Nuninga, Sjaak Swart, Piet Keizer, 1967

Top 10 en de 14e minuut.


JC | De Verlosser is waarlijk opgestaan!

Ondertussen bij KunstenaarsCollectief BREEKijzer | ICER | Ulft


“Ik heb geprobeerd om de ‘ziel van het bos’ te vatten door alleen de boomstammen te schilderen. 
Ik heb het ritme van de bomen in beeld gebracht, de herhaling die rust geeft, die je een moment van tijdloosheid gunt.”  | Ineke Weevers

De tijdloosheid
schilderijen over bomen
Ineke Weevers

3e tentoonstelling expositiereeks KunstenaarsCollectief Breekijzer seizoen 2015-16

Het bos is boeiend door de grote langlevende bomen en de variatie aan planten en dieren. Het oerbos bestaat door menselijke invloed nu bijna nergens meer. Maar wandelend en goed kijkend zie je soms elementen ervan, je kunt wel dromen van een -voormenselijke- wildernis. In het bos [of de bos zoals ze dat in deze contreien zeggen] is de cyclus van het leven duidelijk zichtbaar en voel je je opgenomen in heden en verleden. Het is een wereld op zich. Tijdloos.

De basis voor Ineke Weevers’ werk is het landschap en de natuur. Niet alleen de schoonheid, vooral ook de teloorgang van die schoonheid en het verlies van de diversiteit in de natuur is voor Ineke een motivatie om te schilderen en te fotograferen.

In haar schilderwerk in acrylverf zoekt ze naar nieuwe beelden tussen abstractie en figuratie. Het beeld dat ontstaat mag niet helemaal abstract worden; er moet een verwijzing naar de natuurlijke werkelijkheid in zitten. Er moet nog een verbondenheid voelbaar zijn, nog iets aards in zitten. De zorgen om de toekomst van de natuur en het landschap brengen haar daartoe.

Haar nieuwste werk gaat over het bos. Hier is het bos tot het minimale teruggebracht. “Ik heb geprobeerd om de ‘ziel van het bos’ te vatten door alleen de boomstammen te schilderen. Ik heb het ritme van de bomen in beeld gebracht, de herhaling die rust geeft, die je een moment van tijdloosheid gunt.” Aldus Ineke Weevers.

Ze exposeert momenteel als KC BREEKijzer-lid in de ‘Giethal’ van ICER. De 3e tentoonstelling van het Kunstenaarscollectief BREEKijzer in een nieuwe reeks van de expositie-werkgroep, seizoen 2015-2016.

Waar: In de ‘Giethal’ van ICER Innovatiecentrum, Hutteweg 32, Ulft, +31 (0) 315-820 280.
Wanneer: op de reguliere openingstijden van vrijdag 25 maart t/m zondag 01 mei 2016; dinsdag t/m vrijdag 10:00-17:00 uur | zaterdag en zondag 13:00-17:00 uur. Overige tijdstippen en op maandag: alleen geopend op afspraak.

Entree: gratis als alleen de expositie van KC-BREEKijzer bezocht wordt: aanmelden bij de balie.







zaterdag 26 maart 2016

Stille zaterdag




JC | Hurt 

Ondersteboven | What did you learn in school today?


Straatfotograaf | Han Hofs en Hans Mellendijk in Doetinchem (1968 - '69).

Kees van Kooten> is de  beschouwer in de geschiedenis-serie over de 60-er jaren die om 20:30 u. op TV wordt uitgezonden. Vanavond afl. 2: Het schoolleven in de vroege 'de Jaren 60' is overzichtelijk: Het kind van de notaris gaat naar het gymnasium (of de HBS) en dan de universiteit. De dochter of zoon van de arbeider schopt het doorgaans niet verder dan huishoudschool of ambachtsschool. Maar halverwege het decennium is er behoefte aan meer hoger opgeleide jongeren en doet de onafhankelijke schooltoets zijn intrede. Een hele generatie van nieuwkomers betreedt de middelbare school en daarna de universiteit. Toeval of niet, de revolutie breekt uit. De rector in Tiel gaat al snel overstag en geeft de muitende scholieren hun zin. En in Tilburg bezetten studenten de hogeschool en maken er de Karl Marx Universiteit van. Lees hier meer>


vrijdag 25 maart 2016

Terugblik opening Kunstwandelroute | collectie Mellendijk


Bij deze mijn kiekjes> gemaakt tijdens de wandeling na de officiële opening van de 17e editie Kunstwandelroute Enghuizen. Het bleef droog en het was weer prachtig. Een snelkoerier kwam de Enghuizer dialogen net op tijd aan het begin van de route afleveren. Enerverender en verwachtingsvoller konden we het niet maken. De deelnemende beeldende kunstenaars en aanwezige poëten lieten van zich horen. Moe, maar tevreden namen we na afloop een Hummels biertje en keerden voldaan weer huiswaarts.

Goede vrijdag


Het verdriet van Brussel

Ondertussen op Enghuizen

dG 24 maart 2015




In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk | J.C.

Rouwclip | The Nits | J.O.S. Days | 1987

En Vincent zag het koren
En Einstein het getal
En Zappelin de zappelin
En Johan zag de bal

Toon Hermans
Hard Gras nr. 10, april 1997 - 
Special rondom vijftigste verjaardag Johan Cruijff

In Herinnering 


Ondertussen op Enghuizen | Klinkplek

'31 Strings'


KUNSTWANDELROUTE HUMMELO | Enghuizer dialogen | Klinkplek

Het gaat weer klinken in het intiemste openluchttheater van Nederland.
Kom naar het landgoed Enghuizen en laat u betoveren door twee jonge mensen die wonderschone klanken ontlokken aan hun harp, hun cello, hun stembanden. Het zijn Rosanne en Thomas Reitsema: ze noemen zich: Amestyr 



U gaat het meemaken op 27 maart 2016, tussen 15.00 en 16.30 uur op de Kunstklinkplek middenin de bossen van Hummelo.

Achter Rosanne en Thomas kunnen dan plotsklaps drie knoestige dichters opduiken, die er niet voor terugdeinzen hun diepste zielenroerselen met u te delen: Hans Mellendijk, Louis Radstaak, Bert Scheuter; HiPP Het instituut Praktische Poëzie 


De Kunstklinkplek ligt vlakbij boerderij de Klevenhorst. http://www.deklevenhorst.nl/
Bij slecht weer wordt daar in de schuur verder voorgedragen en gemusiceerd.
Boer Harm Veeneman neemt u graag mee in zijn koets om Hummelo verder te verkennen.

Maar laat u eerst verrassen door kunstwerken die de kunstenaars van het Web in het landschap hebben neergezet. U kunt de Kunstwandelroute iedere dag lopen van zonsopgang tot zonsondergang tussen Pasen en Pinksteren. De routebeschrijving vindt u in een mooi uitgevoerde catalogus vol foto’s, en dichtwerk. De catalogus licht alle kunstwerken langs de route uit en leidt u regelrecht naar de Kunstklinkplek.


De catalogus is verkrijgbaar bij de Gouden Karper, Dorpsstraat 9 in Hummelo.

dinsdag 22 maart 2016

Ondertussen in Bruxelles

Stephan Vanfleteren | Bruxelles - Je pleure 

George Harrison & Eric Clapton | While my Guitar Gently Weeps

Onderweg naar Enghuizen | opbouw

Frans Venhorst | ... 



José Botterhuis | Voorspoed

Vorige week donderdag een eerste wandeling gemaakt over de hele Kunstwandelroute. Het wordt een kleurrijke en schitterende editie dit jaar. Slecht twee mindere werken gezien op de 33 kunstwerken, geen slechte score. Of zou ik milder zijn geworden? Opening a.s. donderdag om 14:00 u. zal verricht worden door Anne Kremers, directeur van het museum ‘Villa Mondriaan’ in Winterswijk, in Hotel Café Restaurant ‘De Gouden Karper’, Dorpsstraat 9 in Hummelo. Tevens zal daar de catalogus van de 17e Kunstwandelroute met daarin opgenomen de Enghuizer dialogen VII worden uitgereikt.

maandag 21 maart 2016

Onderweg naar Enghuizen | opbouw

Foto's: © Bert Scheuter



Bert Scheuter zond nog twee foto's na van de opbouw 12 maart j.l. Ik had er zin in, blijkbaar. Nog wel overigens. Zie ook hier>


en je denkt
hoe concreet en overzichtelijk
zit de wereld in elkaar
als er weinig is
het net noodzakelijke
als een gedicht dus

Bert Schierbeek

zaterdag 19 maart 2016

Ondersteboven


Kees van Kooten> bedacht de titel voor de nieuwe geschiedenis-serie op TV die zo dadelijk 0m 20:30 u. begint. Met op 9 april a.s. beelden uit een oud kippenhok ergens in de Achterhoek. Zie beschrijving inhoud aflevering vier>



Ondertussen in Aalten


De 1e Avond van de Boekenweek in Aalten in het prachtige bovenzaaltje van Café Schiller afgelopen woensdag kan geslaagd genoemd worden.  Zie hier meer: foto's van Thorvald Dudok van Heel> en het verslag op de webstee van het Achterhoeks Kunstcafé>

Onderweg naar Enghuizen | Jachttrofeeën | De Omsmeders


Woensdag samen met Jan Opdam de twaalf Jachttrofeeën van De Omsmeders gemonteerd op evenveel beuken aan de Kasteellaan van Landgoed Enghuizen te Hummelo.




Bert Bevers | Jaag zacht>

vrijdag 18 maart 2016

Column | Hans Mellendijk | Van vreemde smetten vrij

Het Programma van de Zangscholen der Vereeniging tot Verbetering van de Volkszang van 1891-1992



Karaoke -vreemde smetten-versie 

Van vreemde smetten vrij | Hans Mellendijk, de Gelderlander edities Achterhoek, 17-03-2016

‘Wiens Ne
êrlandsch bloed door d’ad'ren vloeit, /Van vreemde smetten vrij’ werd geschreven als alternatief voor het Wilhelmus. De dichter Tollens doelde in 1816 op de Franse bezetting. We zijn twee eeuwen verder en horen slechts xenofobie. Door ‘just another day @ the internet’ is de wereld een dorp geworden. We hebben begrippen uit andere culturen overgenomen. Vooral veel Engels, de bevrijder (of zo u wilt de bezetter) bepaalt immers de lingua franca. Bijna niemand zal bij het lezen van het woord ‘entertainment’ aan vreemde smetten denken. Terwijl het klip en klaar Engelse taal is. Een licht geval van Engelse ziekte. Evenement heet in goed Nederlands tegenwoordig een event. Een vakantiepark een resort. Welbevinden is wellness. In de wellness van het resort gaan we na de paasbrunch eventueel met de kids nog even naar het event, eieren zoeken. Het drinken wordt drinks genoemd. Voer, voeding -zeg maar het eten- food. Als het snel moet zelfs al jaren fastfood en tegenwoordig in de marketing droom van onthaasten; slowfood. Hier in de Achterhoek natuurlijk niet, daar noemen we dat sloomvoer.

Heb ik nu een overdreven taalsmetvrees? Neuh, … ik dacht het niet. De taal ontwikkelt zich immers. Nieuwe woorden, voor nieuwe begrippen. We zeggen geen rekenaar als we computer bedoelen. Andere talen hebben überhaupt soms schonere woorden voor iets wat je in het Nederlands coûte que coûte niet zo snel en duidelijk kunt uitdrukken. Tabletpils tegen de tabletnek. Irgendwo moet je er mee kunnen spelen. Het geweldige Kopfkino van onze Nachbarn probeer dat maar eens te vertalen. Op een Vlaamse webstee voor dichters zag ik ze nota bene een YouTube-video ‘embedden’. Toen ik dat las was ik toch enigszins teleurgesteld. Ik meende tot nu toe oprecht dat onze zuiderburen iets nauwkeuriger met de Nederlandse taal omgingen;- ).