woensdag 31 december 2014

Het oude jaar uit knallen

Gaanderen | 2013

Freddie Frinton & May Warden | Dinner for one | 1963


Omdat tradities nooit verloren gaan


Middewinterstappen 2014

Nestkastje | Klompvoetparkiet

Middewinterstappen fotocollectie Louis Radstaak>


zie ook Café Radstaak>

Middewinterstappen 2014

 Marsleiders met aanhang

 Lievelde

Groenlose Slinge | Val 's

Het was weer een enerverende wandeling die marsleiders Hans klein Goldewijk en Barney Hulshof hadden uitgezet. Deze keer voer Middewinterstappen in een keuvelend gezelschap van zo'n tachtig wandelaars me van Kaasboerderij Weenink Lievelde - richting Zwolle, Groenlo- over  Marveld- langs Groenlose Slinge, Eefsele terug naar het startpunt. Langs een schuilhut, klooster, spoorbaan, grote agrarische bedoeningen, voetbalvelden, een campingpretpark, beken, kromme en iets te veel rechte binnenwegen, een houtzagerij, vervallen schoorsteen, ijsbaan, enz. om uiteindelijk na een eenvoudige doch voedzame maaltijd, rondom half acht met een frisse neus, moe maar voldaan, het nieuwe jaar tegemoet te treden. Tot volgend jaar!

Zie hier meer foto's>

Het grote gebeuren 5 | Belcampo | Jaap Drupsteen


zondag 28 december 2014

HET GROTE GEBEUREN I & II | Belcampo | Jaap Drupsteen

Synchronized abstact beats | Jaap Drupsteen


Leader VPRO 1977


Leader VPRO 1976

Op 31-12-1975 zond de VPRO een tv-bewerking uit. Gemaakt door Jaap Drupsteen> van het surrealistische verhaal van de Nederlandse schrijver Belcampo; waarin de bevolking van het dorp Rijssen in Overijssel de Dag des Oordeels ondergaat (Bron: VPRO). Verteld door Kees Brusse.

DEEL 1. >

DEEL 2. >


Tot  en met 31 december 2014 het vervolg 3 t/m 5, elke dag een deel. 

Of hier alle delen>

Zondagclip | Ice Princess | Nits

november 2014

zaterdag 27 december 2014

Middewinterstappen 2014
Het ziet er naar uit dat het een ouderwetse winterse wandeling met sneeuw gaat worden, als de berichten uit het zuiden kloppen. Dat was vorig jaar wel anders>. We zullen zien a.s. dinsdag. Lievelde, Kaasboerderij Weenink, Eimersweg 3, vanaf 10:00 u., vertrek 11:00 u. (zie voor meer info hierboven). 

Nog meer berichten uit het Middewinterwandelverleden hier>

Nieuwjaar


IDeefabriek Achterhoek
In de Gelderlander stond woensdag een mooi artikel over de inititatieven die dit jaar gehonoreerd zijn door de IDeefabriek Achterhoek. Onder andere ook het Sirenenlaanproject geïnitieerd door de Stichting Eeuwig Erbarmen.

donderdag 25 december 2014

Ondertussen in Dörkum | Middenstand


Wie zou dat toch bedenken? Zo'n tekst. Sfeervol Doetinchem. De Hamburgerstraat is inderdaad sfeervol versierd in verband met de donkere decemberdagen. Maar dat ziet het winkelend publiek toch ook zonder die duiding. Of twijfelt het centrummanagement> er zelf aan? En als je dan maar hard genoeg schreeuwt?

Kerstclip | Christmas was a friend of mine | Fay Lovsky


woensdag 24 december 2014

Kerstclip | Backcorner Boogie Band | Will I Make I Home For Christmas'


Elders

Foto: © Hans Mellendijk | Zomer 1991 | WINTER | San Fransisco 

Dichtersbankje | Elly de Waard

Foto: © Bert Bevers | Leidseplein | Amsterdam


Uit de colectie Mellendijk (keuze dichter en gedicht): voorraad Mannen van Bevers: Elly de Waard>

Winter


Winter is het, Kerstmis spoedig,
Onder het poetsen wordt geoefend
In het zingen door mijn moeder.
Donker is het dagelijks vroeger,
Koper blinkt, de kachel brandt.

In de koude hak ik hout.
Sterren schieten uit de schoorsteen,
Regenen wensen naar beneden
Waar standvastig en aanbeden
Venus op de dakpunt staat.

Binnen ruikt het naar gebak
Dat de oven heeft verlaten
En naar vlees dat wordt gebraden.
Voeten rennen door de kamers,
Stemmen wisselen kreten uit.

Onbeschaamd als blauwe luchten
Waar een sneeuwbui zich in uitschudt,
Vliegensvlug in achterhalen
Van wie vluchtend en toch dralend
Zo mijn kussen niet ontloopt -

Fantoom van licht, waar heb je je
Verstopt? Lig je, slaap je, heb
Je je sterren van ogen dicht?
Ruwe nimf ben je, vlinderlicht
Je lieftallige hielen gelicht.

Verlegenheid heeft appelrode wangen,
Je kunt ze proeven, kunt ze vangen,
Kunt ze tussen het sparregroen hangen,
Blozende als zonsondergangen
Zijn ze, gave, glanzende vrucht.

Winter is het, Kerstmis nadert,
Het huis in rust en het ademt
Uit zijn schoorsteen witte rook.
De hemel is bestrooid met sterren,
Een pruik van sneeuw ligt op de dennen,
Men is thuis, er wordt gestookt.


© Elly de Waard
uit: Strofen,
De Harmonie, Amsterdam 1983
Midweektrailer | Mr. Turner | Mike Leigh | 2014


maandag 22 december 2014

Graven in het Grijs | Een waardebepaling

Ontwerp omslag: Eva Grutters


Collega Omsmeder Henk Beunk debuteerde onlangs met zijn bundel "Graven in het Grijs". Bij de presentatie van zijn eerste bundel Graven in het Grijs schetste hij de onstaansgeschiedenis. Hoe 400 teksten teruggebracht werden naar 56 gedichten. Dat het toch een bundel is geworden die kloek in de handen ligt en 120 bladzijden telt komt omdat hij er voor koos om de gedichten te plaatsen op de rechter oneven bladzijden en de even wit te laten. De vervolggedichten schemeren ook niet door omdat er zwaarder papier gebruikt is. Typerend voor hoe Henk de waarde van zijn werk afweegt? De Antwerpse Omsmeder Bert Bevers vroeg aan mij of ik de bundel wilde bespreken. Vanaf nu te lezen in het blog De VVL-Boekhouding, klik hier voor meer>

Ondertussen in Doetinchem | BeethovenVanavond met m'n lief naar Het Gelders Orkest dat de 9e van Beethoven op het programma heeft staan. Dat wordt smullen.

zondag 21 december 2014

Enghuizen herbezocht | DomineespaadjeIn het voorjaar zag ik hem schilderen op Enghuizen. Landschapschilder Willem Luesink. Vorige week zag ik op het WEB een bekend uitzicht hangen. Zicht op Hummelo vanaf, ..... inderdaad (na check op achterkant) het Domineespaadje. 


Willem Luesink | Domineespaadje

Zondagclip | De sneij | Skik


zaterdag 20 december 2014

Turing gedichtenwedstrijd


Zowel Louis Radstaak als Hans Mellendijk (beide lid van Het instituut Praktische Poëzie) zijn doorgedrongen tot de Top 1000 van de Turing Gedichtenwedstrijd 2014. Tsja, ... ruim 10.0000 gedichten zijn teruggebracht naar 1000. Op naar de volgende schifting.

Sirenenlaan | de voortgang
DOETINCHEM | Vrijdag op 't WEB overleg gehad met Jan Opdam over de voortgang van het Sirenenlaan-project. Een aantal bankschroeven bekeken. We zijn over de helft wat aantal betreft. Mocht je nog een oud exemplaar kwijt willen we halen het met alle plezier bij je op. Eerdaags een gesprek met Lucy Legeland van Firma Weijland over de voortgang van fase twee; de soundscape met daarna de videoclips, (wordt vervolgd).

DIEN, | herlezen


En of makelaar Kuenen blij is dat het ware verhaal over bestemming Laurentiushuis nu verteld is in de DIEN, . Zichtbaar opgelucht zegt hij: ' Het voelt goed dat ik er nu zo open over kan zijn. Het was slopend dit zo lang voor me te houden’. Hij hoopt dat met deze attractie de huizenverkoop sterk gaat stijgen in het Varsseveldse.


Lees hier meer: DIEN, >

Intussen in Ulft | Arbeider in Residence
 Zondag 4 januari 2015
15:30 uur
Opening expositie Luc Onderbeke | Jan Toorop
met Neerslagkast van Marieke de Jong
En er is vuur, glühwein en muziek

Zondag 1 maart 2015
Presentatie nieuwe graphic novel
Luc Onderbeke en Jack Weijkamp

Locatie 
Ketelhuis 
DRU terrein, Ulft 

Voor meer informatie:


Door Achterhoekse Ogen | Hooked


Hooked, Hans Mellendijk, de Gelderlander edities Achterhoek, 12 januari 2013

Verslaafd aan eeuwige jeugd? Op de fiets naar de Radstake, hoe lang is dat wel niet geleden? Drie mannen van middelbare leeftijd verheugen zich tegen de wind in fietsend op dat wat komen gaat. Zeven jaar is het inmiddels weer geleden dat dezelfde pelgrimage werd ondernomen. Toendertijd ook een concert waarin Ferdi Joly een hoofdrol speelde. Toen als officieel afscheid van Boh Foi Toch nu als onderdeel van een les in de regionale popgeschiedenis gegeven door het inititatief Behind the Corner. De vijfde editie inmiddels alweer. Opgezet door Meindert Bussink die -nadat hij zich vanuit Amsterdam een aantal jaren stortte op de vernieuwing van het muziekonderwijs en de digitale media- dankbaar gebruik maakt van de  mogelijkheid om in de dancing regionale groepen te programmeren.

Daartoe werd Behind the Corner gestart. Eerst op het wereld wijde web. Waar verhalen staan over de muziek uit zijn geliefde geboortestreek. Over bandwisselingen, oude nummers, nieuwe plannen. Een interactieve databank; feitelijk een actuele aanvulling op het regionale Poparchief. En sinds september niet alleen virtueel maar maandelijks ook in de werkelijkheid van zweet en tranen. De lokale helden op schouderklopafstand aai-en aanraakbaar in een cafézaal van de Radstake.
Afgelopen zaterdag is er voor het eerst het tweede podium. Spontane kleinere formaties vertonen er hun kunsten zodra het publiek zich afkeert van het grote podium als daar even niets is. Nooit een saai moment. En alles wordt vastgelegd, de verhalen worden gedeeld op het web. Ook de andere primeur waar het middelbare trio tussen het jonge spul verslavend in wordt meegezogen. Hooked. De naam van de huisband onder leiding van stamvader Bussink met een vaste kern van muzikanten uit andere lokale bands die de sterren van de hemel speelt. Ook hier wordt weer geschiedenis geschreven; het onderwerp is gastspeler en neemt op zijn beurt Hans Keuper mee. Shaking Godspeed, The Bruurkes, Backcorner Boogie Band, Boh Foi Toch, Normaal oerend hard in ene knooi. Hoe gek wo’j ‘t kriegen?
Intussen op een zondagavond in de achterlanden van Ulft doet Eric Schuurman lebberend aan een sigaartje een hoop; De Achterhoek Allstars. Uit het niets bedenkt hij een band, die op enige wijze een link hebben met de Achterhoek. Een zittend gat bedecht zich wat. En het moet gezegd hij komt snel in actie. Nog voor het eind van het jaar is datum en idee geparkeerd bij de Achterhoek Band Competitie. Via een internet-verkiezing zal er een band gevormd gaan worden. Dan kom ik tot mijn verrassing een bericht uit 2010 tegen over Limburg All Stars. Blijkt in Heerlen het idee al uitgevoerd. Dan komt mij Behind the Corner sympathieker voor. Waarom al die vergeefse moeite? Van de eenzijdige opinie van fans valt weinig nieuws te verwachten. En die sterrenband bestaat inmiddels al lang; in de praktijk ontstaan en organisch gegroeid. Hooked is de naam.
vrijdag 19 december 2014

Tijd van het jaar


Het is de tijd van het jaar. De kerst-en nieuwjaarskaarten komen binnen. Een bijzonder geschenk elk jaar weer, is dat uit Bergen op Zoom alwaar het samenwerkingsverband Scherpenisse-Bevers weer een pracht kleinood voor makelaardij Bob Bakker produceerde. 
Vrienden danke sehr!

zie hier meer: Grondplan>

NU SIJT WELLECOMEdonderdag 18 december 2014

Sirenenlaan


De Sirenenlaan neemt een vlucht. De Stichting Eeuwig Erbarmen heeft een project geïniteerd. Het heeft de dichters van De Omsmeders gevraagd om een vierregelig gedicht te schrijven bij de in de mythologie bekende elf sirenen. Het project i.s.m. beeldend kunstenaar Jan Opdam zal gepresenteerd worden op de Kunstwandelroute Hummelo van 2015. Inmiddels zijn twee aanvragen voor financiële ondersteuning gehonoreerd. Zowel IDeefabriek Achterhoek als het Prins Bernhard Cultuurfonds hebben toegezegd het project te willen steunen. Zie meer over dit project op het blog Sirenenlaan>


Edward Armitage | Siren | 1888

mounir fatmi | Save Manhattan 01


mounir fatmi, 1970, Tanger, Marokko | Save Manhattan (2003-2004)


Save Manhattan 01
2003-2004
Boeken, tafel, schragen, spot
Courtesy of the artist, Galerie Ferdinand van Dieten, Amsterdam, Galerie Conrads, Düsseldorf

Het project Save Manhattan bestaat uit drie delen, Manhattan 01,Manhattan 02 en Manhattan 03. In het werk dat op de tentoonstelling ShadowDance aanwezig was, maakte hij een opstelling met boeken waarvan de schaduw de skyline van New York met de inmiddels verdwenen World Trade Center vormde. Twee Korans vormden de Twin Towers, alle andere boeken op de tafel zijn van na 11 september 2001. Het zijn allemaal boeken die volgens fatmi invloed hebben gehad op de manier waarop men over de wereld denkt, zoals de aanslagen op het WTC het denken van vandaag de dag ook beïnvloedt. Manhattan 03 is opgebouwd uit speakers en heeft net als Manhattan 01 een scherpe schaduw van de New Yorkse skyline. Manhattan 02 geeft geen schaduw, maar hierbij vormen VHS-banden dezelfde skyline. 
Over de kunstenaar:

mounir fatmi houdt zich bezig met actuele maatschappelijke vraagstukken, zoals over immigratie en de islam. Hij gebruikt daarvoor uiteenlopende media; van video, sculptuur en installatie tot performance en tekst. Zowel de materialen die hij gebruikt als het object dat het uiteindelijk vormt, hebben meestal een symbolische lading. Zo zet hij krukken, die voor steun dienen, neer alsof het wapens zijn. Ook gebruikt fatmi vaak verouderde informatiedragers, zoals VHS-banden en ouderwetse tv-kabels, als metaforen voor de geheugen, geschiedenis en onbekende boodschappen. Het is zijn doel om de kijker zijn opvattingen over politiek en religie te laten heroverwegen. Daarnaast verwijst hij ook regelmatig naar de kunstgeschiedenis, naar bijvoorbeeld Michelangelo en Jackson Pollock. mounir fatmi verhuisde eind jaren ’90 van Marokko naar Frankrijk en woont en werkt sindsdien in Parijs en Tanger.


Van Kooten en De Bie TV


Mooi nieuws; Simplisties Verbond komt met eigen You Tube-kanaal>

woensdag 17 december 2014

dinsdag 16 december 2014

Intussen in Varsseveld op de Hovenstraat
Afgelopen zaterdagmiddag was het bestuur van de Stichting Eeuwig Erbarmen (de helft ervan) bijeen bij Bert Scheuter thuis. Een intieme bijeenkomst die begeleid werd door een overheerlijke Brand-bock. We besloten het komende jaar in ieder geval nog 'nDrom te organiseren, bij gebrek aan andere plannen en vorm voorlopig dit jaar nog op dezelfde plek en weekend. Noteer maar alvast in uw agenda zaterdag 4 juli 'nDrom Zestien.

Herma Kiek-Winkel uit de kast gekomen

 1999

 2000

 2001

2002

Sinds het tweede jaar dat we op 30 december met de reisclub (SEE YOU-tours) van de Stichting Eeuwig Erbarmen een stevige wandeling maken van zo'n 15 tot soms wel 20 kilometer siert de uitnodiging een met de muis geschilderde illustratie van Herma Kiek-Winkel. Het zou hier gaan om de Kilderse schilderes, van beroep secretaresse, die door het vele beeldschermwerken een muisarm kreeg. Aan bed gekluisterd, leek het erop dat ze haar verdienstelijke artistieke arbeid niet meer kon uitoefenen. Echter door een therapeutische behandeling bij Gouden Handen te 's-Heerenberg ontwikkelde ze een nieuwe schildertechniek. Aanvankelijk met de muis van haar hand later ook met de muis van haar computer. Sindsdien viert ze als nooit tevoren alom triomfen. Zo ging het verhaal.

Wat schetst mijn verbazing toen Bert Scheuter me onlangs op zijn webstee Beek en Es wist te melden dat we hier te maken hebben met een pseudoniem>

Hij weet dit te staven met een mooi overzicht van alle illustraties die in de 21 jaar (het eerste jaar niet meegeteld) gebruikt zijn. Drie missen er echter, ... 1999, 2000 en 2001. Dat was hem ook opgevallen.

Hij was vergeten dat ik de illustraties toen om organisatorische redenen had waargenomen. Ik herken de hampelige denneboompjes en het gebruik van filters. 

En natuurlijk wist ik dat we te maken hadden met een schuilnaam. Want de mystificatie was ooit wel bedacht door ons beide.

Hooked | Dark Side Of The Moon