donderdag 31 juli 2014

woensdag 30 juli 2014

Zwarte Cross terugblik | Theatertipi | Dood, verderf, vingerverf




Gerjon Gijsbers. Ik was zijn naam al wel eens tegengekomen. De redactie van Tante Rikies onmundig mooie verhalenboek sprak met ontzag over hem. Ik vertaalde met plezier zijn verhaal over Manson de mol. Ho Manson de Wule 't lech zag. Op de Zwarte Cross hoopte ik het verhaal door hem voorgelezen te krijgen. Door een misverstand ging dat helaas niet door. Zondagmiddag volgde een herkansing in de tipi daar Armand door omstandigheden uitviel. Helaas had ik toen het festivalterrein al verlaten. Maar gelukkig had ik hem wel daagservoor in de tipi gezien met het programma DOOD/VERDERF/VINGERVERF>. Mooie combinatie van muziek (uit mijn tienerjeugd en jong volwassenheid) en gesproken woord. Een vleugje Brusselmans>, maar dan gewassen, gloort door zijn kapsel. Grote klasse.

Lees hier enkele van zijn radiocolumns DE RADIOGOLLEM>

Midweektrailer | Les Vacances de Monsieur Hulot | Jacques Tati | 1953



dinsdag 29 juli 2014

Zwarte Cross een week geleden | Tweestromenland


Lees hier het zkv van A.L. Snijders over deze middag een week geleden.
TWEESTROMENLAND>

Mededelingen van het Centrum voor Documentatie & Reëvaluatie



De gedichten die (sinds 'nDrom [een wandeling met poëtische, muzikale en theatrale verrassingen over de landgoederen Idink en Nibbelink op Sinderen] wordt georganiseerd) speciaal voor de Sirenenlaan worden geschreven om daar door 'Sirenen' te worden gedeclameerd, gezongen, gefluisterd of geschreeuwd en die sinds 5 juli 2014 gebundeld zijn in De Sirenengedichten 1999-2014 zijn bepaald niet onopgemerkt gebleven. Bert Bevers besprak het kleinood in Mededelingen van het Centrum voor Documentatie & Reëvaluatie>  De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience te Antwerpen toonde prompt belangstelling.

Terugblik ZC | Persmuskieten


 De 'persmuskieten' van dG inspecteren de insectenbar in de theaterweide van de Zwarte Cross.





Kunstwandelroute Hackfort


Op het landgoed Hackfort te Vorden is tot 15 september een selectie van de beelden te zien die daarvoor op het Landgoed Enghuizen te zien waren. Sommige beelden komen tot mijn verbazing er beter tot hun recht. Terwijl ze feitelijk situatie bepaald voor een andere plek gemaakt waren. Zie hier meer>

zondag 27 juli 2014

Intussen | Zwarte Cross | ZO


Vandaag laatste dag Zwarte Cross 2014 ; voorgelezen in Theatertent en in het Blagenparadijs in de voorleeshoek van de Bibliotheek. Zie hier meer fotografische impressies>

De laatste exemplaren?


Elle Bandita las ook haar bijdrage voor in het Blagenparadijs.


Intussen zondag over een week AST


Inmiddels zijn Hans en Rita Keuper druk doende met het programma van Achterhoek Spektakeltoer op het DRU-Industriepark te Ulft op 3 augustus a.s. Louis Radstaak en ik en misschien ook Bert Scheuter nog als hij op tijd terug kan zijn van Zweden zullen het Beltmanpodium aankondigen. De dichters Maarten Buser, Sander Grootendorst en Henk Krosenbrink zullen er in afwisselende blokjes hun gedichten voordragen. Ben Simmes speelt er piano zie meer hier> Ook Kapell Karamell zal er zijn.

Zondagclip | Anne Sofie Von Otter & Elvis Costello | Broken Bycycle


zaterdag 26 juli 2014

Door Achterhoekse Ogen | Zommerhettelitanie


Zommerhettelitanie | deur Hans Mellendijk, de Gelderlander 26 juli 2014, edities Achterhoek

Manges hef e van die dage, deur tropische hette bevangen, dat e eigens niet meer wet waor 't begin of  't end van 't  smerig poetje zit. Dat e gin ene gedachte töt 'n good ende breg. Dat e in de biesterbane raakt.


Manges hat e weer niks edaon. Manges was alles weer kats vergeefs. Manges wol e opens alle weltschmerz op zien scholders nemmen. Manges zag e de helft van de laezers afhöken umdat zie de modertaal niet meer begriept. Umdat zie 't plat niet hebt leren laezen. Manges zag e olders met loomslaven op de achterbanken van de wagens richting Zuud Frankriek vertrekken. 

Manges eisen e recht op aoverwarktheid! Niet allene veur stadsen, ok veur Achterhoekers. Manges was e zelf ok Alle Dagen Heel Druk. Manges sombert e dat de Engelse zeekte niet völt te stoppen, nów zelfs Binnenlandse Zaken met de Achterhoek communiceert middels 'n Letter of Support. Um dudelek te maken da'w gin geld neudeg hebt umda'w nog niet in de krimp zit maor d'r juust uut gruujt. Da'w zelfs 'n kansregio bunt! "Jao, luustert nów 's goed doven hork; 'n kansregio!" Heuren e daor'n Tsjakaa-goeroe zien verbale wind laoten? Ratelend as 'n valse slang? Wodden e now uut de put 'edouwd? Of nog meer d'r in?

Manges zag e de bi-jen en de vögele des velds bi-j heupe starven deur 't gebruuk van landbouwgif. Manges maken e zich zörge um 't publieke domein dat vergeven wier an de commercie, um de schreeuwende borden van hofinrichters en afkaoten op geadopteerde rotondes en ander andachtvraogersgrei. Manges dreugen 'm de verf an de kwaste. Jao 'k zei 't al Alle Dagen Heel Druk.

Manges zag e dat de welt niet hufterbestendig was en ok nooit zol worden. Manges zag e de onverschillegheid. Manges wier e 'snacht met angstzweit wakker met beelden van 'n musical aover Flight MH17 in zien kop. 'n Monsterhit met Broadwaypotenties! Met Jantje Smit en Benno Baksteen in de hoofdrollen. Hie dreumen zich de plaatsnamen Done-tsk, Gra-Bo-Vo, To-Rez anéén in 'n sinister Kuifje-stripverhaal. Hie zag de schurkenköppe. 't Mos niet slimmer worden!

Manges heuren e aover antrekkende economie en zakkende werkloosheidscijfers. En somberen e dri-j hoog in 'n schamel kantoorcomplex, op 'n verplichte cursus succesvol solliciteren, aover zien laeftied en de kans op wark. Manges staveren e uut 't raam. Manges heuren e buten de klokken luden. Op 'n beeldscherm zöt e de naamlozen thuuskommen.
                 
Manges adviseren 'n kameraod 'm meer zen in zien leaven toe te laoten."Stuurt d'r ow niet an!" "Jao, jao. Tao is 't leaven, de weg te gaon". Manges zol de Zwarte Cross de remedie können waen tegen zien zommertiedblues. Manges kon e wel gräölen um de uutzonderleke um-te-lachen-teksten op de borden langs de kant van de weg. In Harreveld zag e Albert Einstein met "Ratio, Go Home!", in Lechtenvoorde Tante Rikie in 'n pauselijk kleedjen met "Roze Cross en Welkom in Nichtenvoorde". Manges K.W.T.W. : Kieken Wat 't Wödt.



Zwarte Cross-clip | Alles Kump Goed


vrijdag 25 juli 2014

Intussen Zwarte Cross | VR


De eerste dag ietwat miezerig maar heel veel sfeer. Mooie grotere ruimere theaterweide, opgenomen in het geheel, minder afgesloten van de rest. Ik zag Ronald Giphart met heldenmoed mijn Achterhoekse vertaling van zijn kinderverhaal 'Door 'n Roosje' voorlezen. 
Morgen ga ik zelf Fluusterdingen in de Theatertent voorlezen. Met andere auteurs en daarna ook in het Blagenparadijs.




donderdag 24 juli 2014

Internautische berichten



Junior kwam vorige week behalve met een mooi overgangsrapport ook met losse bladzijden uit een oud boek thuis. Onderweg gevonden op straat zijn vakantie tegemoet. Nieuwsgierig naar om welk boek het nu precies ging werd er snel gegoogled en raps wisten we welk lesboek daar in de floribos was geraakt. 

Hij vond enkele pagina's uit Leerboek der oude geschiedenis voor de hogere klassen der gymnasia  van Hendrik van Gelder; David Cohen, vermoedelijk de 8e druk, 1929. 

Tante Rikie's onmundig mooie verhalenboek


dG 22 juli 2014

Omroep Gelderland>"Meer dan 20 auteurs schreven voorleesverhaaltjes voor het boek. Onder hen Ronald Giphart, kinderboekenschrijver Fred Diks, A.L. Snijders en dichter Hans Mellendijk. Maar ook Bennie Jolink schreef een verhaal, zanger/gistarist Pieter Holkenborg en de beste midvoor van Hummelo Klaas Jan Huntelaar."

De metwarkers samen met Tante Rikie op de foto.

dinsdag 22 juli 2014

Elders

Zwarte Cross | Wah Woi? Wah Hei?

Manges bi-j Grasnapolsy | Persconferentie Zwarte Cross




Hier> enkele sfeeropnamen van de persconferentie waar o.a. de eerste exemplaren van Tante Rikie's onmundig mooie verhalenboek werden overhandigd aan de schrijvers, redactie en illustratoren. Ook zagen we alvast een voorproefje van de megastunt t.b.v. Amnesty International, een wereldrecordpoging voor het goede doel: [Giant Backflip For Mankind>]


maandag 21 juli 2014

Gisteren in de Prinsentuin




Gisteren naar Groningen geweest, om vriend Louis Radstaak te zien blinken in de Loofgangen van de Prinsentuin. Hij schitterde krachtig maar beschaafd met Lawaai!! Tussen andere sterren zoals, Rodaan Al Galidi, Maarten Buser, Pim te Bokkel, Tsead Bruinja, Ingmar Heytze, Heidi Koren, Maaike Rijntjes. Teveel om op te noemen. Mij bleef vooral Sylvie Marie bij, een verrassing, naam kende ik maar levendig is natuurlijk andere koek. Nog meer Belgen zag en hoorde ik in het hoge Noorden; Max Temmerman en ik kocht er vanwege de titel en voordracht 'Uitverkochte gedichten' van Akim A.J. Willems. Een in iets te klein corps gezet bibliofiel werkje met al te flauwe woordgrappen zie ik tot mijn schrik vanmorgen. Ik zal er vast nog wel eens op terugkomen, of niet. 


Zie ook Tzum>



GeelZucht!



zaterdag 19 juli 2014

Vanmiddag Prinsentuin | Groningen

 Louis Radstaak | Theeveld (2013)

 De Loofgangen

Met Achterhoekse Ogen | Pastorale 2050


Hier op ZEEN meer architectuur als filmposter>


Pastorale 2050 | Hans Mellendijk, Gelders Dagblad, [voorheen De Graafschapbode] 27 mei 1997

Le Centre Pompidou het kunst-en cultuur centrum van Parijs gold voor mij als een symbool voor de toekomst. Het twintig jaar jonge gebouw is inmiddels versleten en onder zijn eigen succes bezweken. De futuristische constructie wordt binnen een kleine duizend dagen gerenoveerd om met de eeuwwisseling met groot grandeur heropend te worden. Ik leerde er ooit m’’n lief  kennen en was er van de herfst met haar terug,  per TGV. In de Tulpvakantie borg ik de foto’s ervan op in ons album. Hoe vliegt de tijd? In een mum is toekomstmuziek een verlopen langspeelplaat. Hemelsbreed een tig of driehondervijf steenworp afstand van de woonstee van m’n verloofde is de toekomst ook begonnen. Een nieuwe visie op het bouwen deed in Amsterdam haar intrede. Vormgevers van het bureau MVRDV bouwde er aanleun-aanhangwoningen. Er waren honderd zorgwoningen nodig. Echter zowel oppervlakte als bouwhoogte waren beperkt. Ze kwamen met een revolutionaire oplossing voor de woningen die ze niet kwijt konden. Aan een conventioneel ogende galerijflat werden vijf met cederhout beklede blokken op verschillende hoogte opgehangen. In deze dozen realiseerde men de ontbrekende dertien woonéénheden. Alle galerijen zijn door deze oplossing anders en zorgen steeds voor een ander perspectief. Het geheel werd verfraaid met gekleurde plexiglazen balkonnen. Een bewijs dat modern bouwen niet automatisch kil en koud hoeft te zijn. Saaie flats á la Overstegen uit de jaren zestig zijn vanaf nu taboe. Deze oplossing is tekenend voor het denken van de jonge honden. Deze maand presenteren ze hun prikkelende herkavelende ideeën voor de komende 50 jaar,  in een boek. Die komen er in het kort op neer dat ze het huidige Nederland willen verdelen in twee polen. Aan de ene kant een geconcentreerde stad met allerlei voorzieningen en hoogwaardige architectuur. Aan de andere kant lichte stedenbouw in een campingachtig landschap. Nu worden woningen neergezet op beperkte kavels, met postzegeltuintjes als gevolg. In hun visie zou je voor het zelfde geld tien woningen per bunder kwijt kunnen, in plaats van veertig nu. Meer groen dus! Het natuurgebied wordt hierdoor feitelijk uitgebreid, willen ze ons doen geloven. Veel nieuwe natuur zonder dure infrastructuur; geen rioleringen maar milieuvriendelijke bergingsvijvers. Asfaltwegen zijn ook niet nodig als je toch al in een Landrover rijdt, stellen zij. Er ontstaat kans voor betaalbare variatie in de nieuwbouw. Regionale eigenaardigheden krijgen weer de kans. Momenteel wordt in een grootschalige woningbouwoperatie binnen tien jaar het platteland volgeplempt  met fantasieloze eenheidsworst. Het resultaat daarvan kennen we ondertussen, ook in de Achterhoek. Nederland is zo vol nog niet. Als je woont zoals de Newyorkers in Manhattan, dan heb je aan de staart van Limburg genoeg. De rest is landschappelijke winst. Neerlands buitengebied ingericht als in Heuvel’s Oud-Achterhoeks boerenleven.

Ik denk aan de droom die ik als langharige  jongeling had, toen ik onder het mom van vormingstheater,  jeugdhonken onveilig maakte door het gooien van asfaltbrokken. Een onbevangen fantasie over een asfaltloze samenleving.


Hoor ik een nieuw geluid? De Symfonie van de jachterige Grote Stad eendrachtig naast de Pastorale van het onthaaste platteland. Of hoor ik slechts vals gefluit? 

Ondertussen in Bredevoort | Foto 21


2 juli - 5 oktober
Polaroid - Pim van der Maden
9 juli - 5 oktober
'biggest little universes' - Paul Bulteel
16 juli - 5 oktober
Het landschap voorbij… -Wil Friesen
_________________________________________________________________________ __

Polaroid - Pim van der Maden
Pim van der Maden werkt al jaren met een weinig gebruikte, niet digitale, techniek om zijn
vrije werk vorm te geven. Bij het aanschouwen van zijn werk zal niet iedereen meteen
herkennen dat het om fotografie gaat; dat wordt veroorzaakt door de gebruikte techniek:
De opnamen worden gemaakt met een 4x5″ of 8x10″ groot formaat technische camera op
polaroidfilm. De foto wordt op de normale wijze ontwikkeld en minimaal 24 uur te drogen
gelegd. Daarna wordt de emulsie (de micronmillimeters dunne beeld laag) gescheiden
(gelift) van de kartonnen drager en overgezet op aquarelpapier. De manier waarop de
emulsie zich gedraagt bij het overzetten is grotendeels voorspelbaar en manipuleerbaar:
een opname met veel donkere, egale partijen zal niet veel vervormen, een opname met
veel lichte partijen juist wel. Na droging van foto en aquarelpapier (waarbij het een geheel
wordt), wordt het beeld gefixeerd voor een lange houdbaarheid. De grootte van de foto
blijft door de gebruikte techniek ca. 10x11 cm of 19x24 cm.
Elke polaroid lifting is uniek omdat de manier waarop de emulsie zich overzet op het
aquarelpapier elke keer weer anders zal zijn.

Op de tentoonstelling bij Foto21 zullen portretten en landschappen te zien zijn in
deze bijzondere techniek.


'biggest little universes' - Paul Bulteel

De reeks “biggest little universes” maakt deel uit van een grotere reeks waarin Paul
Bulteel een fotografische visie brengt over onze relatie met de leefomgeving. Hij
gebruikt een heldere fototaal met veel zorg voor compositie en sprekende details.
Zijn foto’s zijn observerend en terughoudend maar bevatten ook verbazing en ironie
over wat zich in onze samenleving afspeelt. Al zijn beelden zijn authentiek, komen uit
de dagelijkse werkelijkheid zonder enige poging tot enscenering. In veel van zijn
beelden komt de mens naar voor als een anonieme figurant in de publieke ruimte.
“In onze Westerse verstedelijkte wereld is een open natuurlijke ruimte een
zeldzaamheid. We zijn voortdurend omringd door muren en bouwsels allerhande. We
bewegen ons van de ene afgebakende ruimte naar de andere, van de ene wereld
naar de andere, elk met een eigen polsslag, een eigen identiteit of non-identiteit.
Elk een verschillende wereld, een verschillend universum. Grootste kleine werelden.
Biggest little universes. Onze relatie tot die werelden kan soms harmonieus zijn,
soms onverschillig, dikwijls ook vervreemdend, alsof we verloren zijn in een wereld
die de onze niet is.” (citaat Paul Bulteel)

“biggest little universes” is het eerste deel van een dubbeltentoonstelling van Paul
Bulteel in Gelderland. Het tweede deel “one room with a view and twelve without” is
te zien van 26 oktober tot 22 november in galerij Objektief te Enschede.

Het landschap voorbij… – Wil Friesen

Een verbeelding van het wezen van het landschap.
In de fotowerken van Wil Friesen is het stil. Er zijn geen verwijzingen die de
toeschouwer helpen bij het duiden van tijd of plaats. Er is alleen het landschap dat
als een mysterieuze, zwijgende plek is verbeeld. De beelden van Wil Friesen roepen
in sterke mate de suggestie op dat het landschap meer is dan het laat zien…

Alle fotowerken worden volgens het analoge systeem gemaakt. Er wordt gebruik gemaakt van midden- en grootformaat camera's. Vaak wordt tijdens de opname al in het proces ingegrepen (bewegingen tijdens lange sluitertijden of meervoudige belichtingen). De films worden doorgaans standaard ontwikkeld. Het negatief is het bronmateriaal. Het uiteindelijk beeld ontstaat tijdens het afdrukproces in de donkere kamer. Daar wordt op allerlei manieren - bewust -afgeweken van de standaard. Toeval krijgt ruimte, wordt uitgedaagd, en wordt een belangrijke medespeler in de
uiteindelijke beeldbepaling. De werken zijn daardoor altijd unicaten. Alle opnames en prints worden op zwartwit materiaal gemaakt. De definitieve barietprint wordt ten slotte handmatig ingekleurd met transparante olieverf.

FOTO21 BREDEVOORT
't Zand 21,
7126 BG Bredevoort
tel 0543 452006
b.g.g. 0543 451053 of 0543 451842
email: info@foto21bredevoort.nl
website: www.foto21bredevoort.nl
Openingstijden:
Wo t/m zo van 10 - 17 uur

(in de zomerperiode ruimere openingstijden)

vrijdag 18 juli 2014

Ondertussen des al niet te min in Halsteren


FRAN/CK testte Bert Bevers' Dichtersbankje> te Fort de Roovere, Halsteren, BoZ. Lees hier zijn bevindingen in zijn blogbericht>  en daar nog meer gesignaleerde Dichtersbankjes> van FRAN/CK>

Internautische berichten


Ik sta nog telkens verbaasd hoe snel ontbrekende informatie via zoekmachines maar nog meer via het sociaal mediaal netwerk van vrienden en kennissen (feitelijk nog leuker), achterhaald of gedeeld wordt via het internet. Een staaltje van dat vermogen onlangs, toen ik op GEMENGDE BERICHTEN [hier>] bovenstaand nostalgisch plaatje van voetbalclub De Graafschap zag voorbijkomen, met helaas ontbrekende namen bij deze robuuste mannen op de Vijverberg.

Ik zette de vraag op mijn Facebook en kreeg binnen een half uur het elftal compleet. 
De matadoren van toen van links naar rechts: Hennie Oonk. Frits Paule, Jan Bovenius, Karel Weijland, Bennie de Ridder, trainer Jan Poulus, Jaap de Knegt, Jan Roes, doelman Tinus Gerritsen, Leo Bosklopper, Matthijs Janssen, Epi Jansen, Harry Jansen, Paul Vet en Gerrit Selderhuis. Deze foto is genomen tussen 1956 en 1963 'smiddags een uur of 3, aan de schemme te zien! Met dank aan Karin Weijkamp (die haar schoonvader Paul Vet herkende en via haar familie dus meer) en Harry Bockting voor dubbel check en tijdsbepaling. Die moet nog nauwkeuriger kunnen. Wie het weet mag het melden. Ook als je weet waar de man in het rood achter tegen het met een deel van het publiek naar keek? 


Belvéldère herbezocht

Sjoerd de Vries (1941) De Deelen 2008 | Museum Belvéldère, Oranjewoud

De Deelen, dat komt me bekend voor. Daar was ik toch al eens eerder? O ja, .... ik schreef er zelfs over. Familiedag 2012. Zie hier meer: SPELEVAREN - Hans Mellendijk>.

donderdag 17 juli 2014

Zieeeht

SEE | Jan Snijder | 2004 | Museum Belvédère | Oranjewoud

SEE? Is het geschilderd door een Duitser? Nee, dan zou er Meer hebben gestaan. Een vertikking van ZEE? SEA? Of SEE van zien? Nee, natuurlijk Jan Snijder is een Fries. SEE is ZEE. Zieeeht toch 's an. Mooi wark!

Elders


dinsdag 15 juli 2014

Ons dagelijks brood


Collega, vriend Bert Bevers gaat onverdroten door met het dagelijks publiceren van boodschappenbriefjes. De betere praktische poëzie, in de traditie van Barbarber,  op GEEF ONS HEDEN>. Zie ik daar opeens een bekend notitieblaadje voorbijflitsen? De komende week volgen er wellicht meer uit mijn floribos opgedoken exemplaren>


Blogscroll: Geef ons heden ons dagelijks brood

Ondertussen Twellingea/Uitwellingerga | Woordenstroom



Langs de waterkant van het Prinses Margrietkanaal zag ik het ene deel van het gedicht van Martin Reints>. "iemand anders luistert naar de voortzoevende auto's en vrachtwagens over de weg onder het water door". Zijn bijdrage aan Woordenstroom>. Dat geweldige poëzieproject langs de boorden van de waterweg Lemmer-Delfzijl. Aan de andere zijde staat de regel: "iemand anders kijkt naar de langzame tocht van de wolken boven het wijde water en de grazige weiden"


Ondertussen in Groningen | Dichters in de Prinsentuin


HiPP-collega Louis Radstaak was vorig jaar bij mij al aanwezig maar staat zondagmiddag aanstaande ook zelf in de Loofgangen van de Prinsentuin te Groningen. Ook streekgenoot en aanstormend talent Maarten Buser overigens. Voor het volledige programma met tientallen dichters verwijs ik naar deze link>

maandag 14 juli 2014

Mangs op de Lechtenvoordse Schans


Ondertussen in Heereveen-Oranjewoud

Roger Raveel | De Zwanen van Brugge Belvéldère

Afgelopen vrijdag mijn zoon in de buurt van Sneek opgehaald van een zeilkamp. Ik nam er de tijd voor, reed om en bezocht in de ochtend en het middaguur het Museum Belvédère in Heereveen-Oranjewoud. Wat een prachtige collectie hangt daar van figuratief tot abstact. Met onverwachtse -voor mij veelal onbekende namen- Noord-Nederlandse grootheden als Sjoerd de Vries, Wim Biewenga, Thijs Rinsema, Tjibbe Hooghiemstra en natuurlijk Jan Mankes en Gerrit Benner ook betoverende Belgen als Jean Jacques Galliard, Jean Brusselmans en Roger Raveel. En dat allemaal in een prachtig park, door machtige natuur omringd, gelegen. Ik zal er zeker (op) terugkomen.


Tijdelijk tot na de zomer WIT, ROOD, ZWART een opmaat voor een grote tentoonstelling rondom
Zero in New York, Berlijn en Amsterdam later dit jaar en het komende.




Zie hier meer>