zaterdag 31 augustus 2019

NY Foods



Tien jaar geleden | Flessenpost

Foto: © Peter van Galen


Ondertussen een week geleden bij dorpskantine Lekkerneij

Florien Saalmink 

Inmiddels zijn de foto's uit de floribos geraakt. Ik was ze ff kwijt, de kiekjes van de-ontmoet-en-groet-de-schrijvers-middag, door de pittige dorpskantinebazin op het laatste nippertje op Facebook in onnodig Engels zelfs als Meet The Writers⇲ geafficheerd. Bij andere bezoekers vooral als Het Achterhoeks boekenplankje⇲ gecommuniceerd. Het initiatief werd goed ontvangen vooral door de schrijvende medemens. De lezers kwamen op deze tropische middag niet in grote getale op de boeken af. Daarvoor was het treffen wellicht te laat aangekondigd. Onder de auteurs ontstond een aangename  ongedwongen sfeer, er werd aandacht gegeven aan elkaar. Boeken bekeken, geruild of gekocht en er werd aandachtig geluisterd naar het aanstormend talent de winnares in de categorie Taal van Kunstbende Gelderland; Florien Saalmink⇲ Daar gaan we denk ik in de toekomst wel meer van horen. Ik heb haar in ieder geval attent gemaakt op de Dichters bij de Kunstwandelroute van Hummelo en op 'nDrom, de jaarlijkse wandeling met onderweg muzikale, theatrale en poëtische verrassingen.

Zie hier meer foto's⇲ en uit de oude doos cadeau Engelse ziekte⇲


Hans Mellendijk, Hans Prinsen en Bert Scheuter lieten zich het boekenhapje van Oerkok Willen ter Steeg goed smaken.




woensdag 28 augustus 2019

maandag 26 augustus 2019

Cijfers | 19

Dorpskantine Lekkerneij | Spoorstraat | Varsseveld

Zie hier meer cijfers en getallen⇲


Vandaag 19 jaar geleden werd mijn zoon Arend Jan Willem geboren.
Uit mijn bundel Het Daghet tussen de coulissen geef ik vandaag op deze speciale dag de volgende column cadeau. 


Arend Jan Willem

De weeën komen toch nog plotsklaps. Ons zondagskindje meldt zich zaterdags, acht dagen te vroeg. In ons eigen hospitaal blijkt geen plaats. Het kerstverhaal lijkt zich te herhalen. Gelukkig, er is plek in ’t Slotervaartziekenhuis, een eindje verderop. 


Onder bezielende begeleiding van vroedvrouw -je wilt het geloven of niet- Van Baren kan het puffen beginnen. Toch nog onverwachts wordt me door de verloskundige een schaar in de handen geduwd: “Aan de vader de eer om de navelstreng door te knippen.” Onhandig knip ik de taaie levenslijn doormidden. Na het grote ‘ge-ulk’ ligt het kleine geluk in mijn armen. Arend Jan Willem krijst ’t uit van levensvreugde. De kersverse ouders laten van blijdschap de tranen hun vrije loop. 

Het kind is er niet vanzelf gekomen. “Old zaod mo’j dik zeijen”, antwoordde ik gekscherend als vrienden mij vroegen of er al iets op komst was. Een race tegen de klok. Op de valreep van de datum dat de medische wetenschap ons nog kon helpen werd mijn lief op haar eenenveertigste verjaardag zwanger. Wat een cadeau! Een dik maand later kon ik het uiteindelijk in kleine kring op de visite van mijn verjaardag vertellen: “Rini hef’t veurhuus verhuurd. Wi-j kriegt wat jongs.” Grote gebeurtenissen werpen hun schaduwen vooruit. 

Na de vlokkentest was er wat onduidelijkheid over de levensvatbaarheid van dit kind in wording. Zenuwachtig zaten we aan ’t bureau tegenover de vrouwenarts. De benodigde papieren waren weer eens blijven steken tussen de ene en de andere afdeling. Nerveus pleegde de dokter een telefoontje. Ze maakte aantekeningen. Mijn lief keek mee en zag per ongeluk de symbolen XY op ’n kladje verschijnen. Ze wist nu genoeg en dat was eigenlijk niet de bedoeling. Ze lachte geheimzinnig. Zelf had ik nog niks in de gaten. De beide vrouwen keken mij samenzwerend aan.

 ’t Was een poosje doodstil. Ik richtte me betoeterd naar mijn vrouw. ’t Speet me nu dat ik vroeger bij meester Wijbrandts niet beter had opgelet tijdens de biologielessen. “Hans, ’t wordt een zoon!” fluisterde mijn lief me verlossend in ’t oor. De arts maakte haar verhaal af. Het was toch allemaal in orde. ’t Jongetje ontwikkelde zich goed. Ze verontschuldigde zich dat ze zo onhandig het geslacht had verraden. We vergaven het haar. 

Toen we eenmaal wisten dat ‘t ’n ‘kearltjen’ zou worden werd het namen zoeken wel een stuk gemakkelijker. Arend Jan naar mijn - en Willem naar mijn lief haar vader. D’r werd nog uitvoerig ‘gerikraod’ of we dan Aortn of Arend als roepnaam zouden kiezen. De stamboom gaf de oplossing: ’t zou Arend worden. “Trouwens de ‘ondóg’ zal zelf wel bepalen hoe hij ‘eroepen’ wil worden. ‘t Is ook een kwestie van ’n Achterhoeks of Mokums schoolplein. 

De tied zal ’t leren. Ik werd ook naar mijn grootvader vernoemd. “Den dreugen, daor zit gin vrouwvleis an!” Dat had opa Mellendijk bezorgd gefluisterd toen mijn oudste zuster trouwde en ik als zijn enige kleinzoon met niks aan ‘t handje op de bruiloft was komen. “Hoe mot dat nów met ’t stamholderschap, kump dat ooit wel goed?” ’t Had me toen niet echt geboeid. Nu ik bij het gilde van het nachtouderschap hoor, kan ik niet ontkennen dat ‘t mooiste is wat een mens kan overkomen. 

Op de maandagmorgen loop ik ‘liepend’ van geluk, bevrijd van zorgen, maar wel met nieuwe in de maak, over Plein ‘40-‘45 naar ‘t Tuinstadhuis. Terwijl ik ’t Achterhoekse Amsterdammertje ‘aangeef’, ik zweer met de hand op mijn hart dat het bij dit verraad blijft, hoor ik in de verte heipalen op en neer gaan. Er wordt hier aan de toekomst gebouwd. 

| 16 september 2000

Een jaar geleden

Ondertussen binnenkort over twee weken bij BREEKijzer


Hannelore zittend frontaal, linkerbeen opgetrokken, armen en hoofd op leuning. Beeld: Hans Sennema. 

De Expositiewerkgroep van Kunstenaarscollectief BREEKijzer presenteert in CIVON innovatiecentrum op het DRU-Industriepark te Ulft:

WIE KIJKT ZIET MEER - Hans Sennema 

Waar: In de Commiesruimte van CIVON Innovatiecentrum, Hutteweg 32, Ulft, +31 (0) 315-820 280.

Wanneer: op de reguliere openingstijden van 9 september t/m vrijdag 29 november 2019; maandag t/m vrijdag 10:00-17:00 uur Entree: gratis, aanmelden bij de balie.

De expositie zal in oktober en november parallel lopen aan de Leonardo da Vinci -manifestatie en -expositie in het CIVON -innovatiecentrum.

“Het menselijk lichaam is binnen de kunst altijd een belangrijk thema geweest. Hetzij als symbool van vruchtbaarheid en erotiek of als symbool van schoonheid en kracht. Het speelde een belangrijke rol in de mythologie van goden en helden en ook in de religieuze verhalen. In de vroege Middeleeuwen was de weergave van het lichaam minder toegankelijk en werden de mensfiguren gestileerd. Minder realistisch weergegeven.

In de Renaissance kwam de belangstelling voor het lichaam weer tot grote bloei.

Leonardo da Vinci was geobsedeerd door het menselijke lichaam. Hij stelde zichzelf de vraag: ”Hoe werkt het binnen dat lichaam?” Daartoe heeft hij ook, tegen de heersende regels van de kerk in, lichamen ontleed.

Die anatomische weergave is voor Hans Sennema niet het belangrijkste. Hans is vooral nieuwsgierig naar de verschillende mogelijkheden om het lichaam weer te geven. Met welke technieken kun je het lichaam verbeelden. Zijn uitgangspunt hierbij is steeds geweest de realiteit niet uit het oog te verliezen. Daarbij gebruikt hij verschillende technieken zoals grafiet, krijt en aquarel. Daarnaast is hij voortdurend bezig met de oog-hand coördinatie: je kijkt en tekent tegelijkertijd. Werken binnen een tijdslimiet van bijvoorbeeld 5 minuten schetsen of met een bewegend model.

Met andere woorden zijn uitgangspunt is niet een wetenschappelijke weergave van het menselijke lichaam maar een poging om op verschillende manieren de realiteit van hetgeen hij voor zich ziet weer te geven.

Nota Bene 
Vanaf maandag 26 augustus, is de groepstentoonstelling Salon d’Arts van het Kunstenaarscollectief BREEKijzer weer geopend en nog tot en met vrijdag 6 september a.s. in de Giethal van CIVON te zien. Op de laatste dag vindt vanaf 16:00 uur een finissage plaats. Kunstkenner Jan Jenniskens zal het geëxposeerde werk bespreken, daarna zal de expositie feestelijk afgesloten worden.

Voor meer info: Hans Sennema: info@sennemakunst.nl | 06 10 10 31 03

zondag 25 augustus 2019

Fu Hing dat steet

Fu Hing | 50ste Allegorische optocht Varsseveld | 2019

Vandaag het jaarlijkse verjaardagsmaal van zoon- en zwagerlief die morgen verjaren. Voor de laatste maal bij Fu Hing. Want na 44 jaar niet meer ff naar Kwai⇲

Cijfers | 2508

Foto: © Bert Bevers | Grote Steenweg | Berchem 

Zie hier meer: cijfers en getallen⇲

Zondagclip | Almost Blue | Elvis Costello | Chet Baker

Varssevelds Volksfeest zaav | Staminee d'Olde Mölle  | op kantoor | Kermisselfie met mijn oud-collega's columnisten van de Gelderlander: Irene van der Aart⇲ en Bert Scheuter⇲


Chet Baker

Elvis Costello

vrijdag 23 augustus 2019

’sMelssleMs’ zomeracademie | Sneeuwtjes

Expositie verzamelingen | Oud Postkantoor Doetinchem | plm. 1998/99


Uit de oude doos de column Sneeuwtjes. Wellicht geeft het de lezer enige verkoeling in deze lange hete zomerperiode. Ook te lezen in de vorig jaar bij uitgeverij Fagus⇲ verschenen bundel Het Daghet.



Sneeuwtjes
Mooi van lelijkheid zou ik haar willen noemen, mijn verzameling sneeuwtjes. Eigenlijk is er geen goed Nederlands woord voor. In de Kleine encyclopedie van de wansmaak worden ze sneeuwbollen genoemd. In dat naslagwerk wordt de ontstaansgeschiedenis uit de doeken gedaan. Ene Herr Koziol kwam in zijn Volkswagen Kever vast te zitten in de natte sneeuw. Hij keek door de halfronde achterruit van de auto en werd een sprookjesachtig tafereel gewaar. De sneeuw dwarrelde maar door, een wolf verschool zich achter een eik, Roodkapje passeerde, engelen zongen Halleluja. Eenmaal thuis gekomen, na een barre tocht vond hij de Schneekugel uit.

Dit verklaart mijn afwijking. Het sparen begon midden zeventiger jaren. De oorsprong van deze gekte ligt echter, net als de uitvinding, in de jaren vijftig. Mijn vader vervoerde in zijn Kevertje de hele kinderschaar van de buurt naar de gondelvaart in Keppel. Met z'n elven opéén gepakt in de wagen (een absoluut wereldrecord), ik knus met mijn tweelingzus in de kattenbak. Daar zag ik door de achterruit, van verte reeds de feeërieke verlichting van de varende objecten. Een sprookjesachtig verstilde werkelijkheid als in een kijkdoos. Mijn eerste aanschaf was in het Weense Prater. Een glazen bol gevuld met water, kunstsneeuw en het Riesenrad. Daarna volgde een schudmaria uit Lourdes en weldra toen mijn abnormaliteit bekend werd, bracht menig kennis een bol voor mij mee. Na een jaar werd de verzameling te groot. Ik besloot alleen souvenirs te vergaren van plaatsen waar ik zelf geweest was. Een sentimenteel lullig bewijs, een afbakening.

Af en toe werd van de regel afgeweken als vrienden een exotisch exemplaar meenamen. Zij kregen een plek op de plank: ‘Nog niet geweest, maar wie weet?’ Exemplaren uit Australië en Aruba kijken me, bij het plannen van mijn zomervakantie, lonkend aan. Zo kreeg een exemplaar uit Las Vegas, met drie dobbelstenen, eerst een verborgen bestaan. Het verhuisde naar de verzameling toen ik er eenmaal geld had gewonnen. Een ander afwijkend geval, want feitelijk geen sneeuwtje, is het stolpje dat ik tijdens dezelfde trip, op de warmste plek van de wereld, ontdekte. Met daarin een gesmolten sneeuwpop: vijf eierkolen, een peentje, een zwarte hoed, zweven in het water. The Death Valley Snowman.


Vorig jaar dacht ik een wonder te aanschouwen. Na de vakantie kregen de nieuwe aanwinsten een tijdelijk plekje op de vensterbank. Zo ook een souvenir van de Donauquelle. Er vormde zich een plasje water naast het kleinood en een dag later stroomde de Donau door mijn woonkamer. Helaas, het wonder bleek een klein scheurtje. De inhoud van het sneeuwtje wordt meestal vormgegeven in coulissen perspectief. Het is dan ook opmerkelijk dat in de hele Achterhoek, met z'n kenmerkende coulissen landschap niet één sneeuwbol te vinden is. Hier ligt een dankbare taak voor de ‘Stichting Achterhoek Promotie’, het laten maken van een Achterhoekse sneekogel! De bezembinder Aornt Peppelkamp, met daarachter een peppelenrij, een stukje heide ter grootte van een krant. Een kamp met een hek en een ijsvogel ervoor. Een kateker springt van eik tot eik. Da's pas mooi | Gelders Dagblad 6 juli 1996

Meer Sneeuwbollen op ’sMelssleMs’ hier⇲ en daar⇲ en boven⇲

Collega dichter Bert Bevers was zo attent het bericht over de verzameling van (J’aime la vie⇲) Sandra Kim⇲ op te sturen: Showbizz | Sandra Kim verzamelt sneeuwbollen ik ben zo bang dat er eentje gaat breken⇲

Sneeuwbollen @ het wereld wijde web⇲

Snowglobes @ the word wide web⇲

Schudmaria’s @ the world wide web⇲


The original melted snowman snow globe⇲ 






Varsseveldse Volksfeesten herbezocht | vrijdag

de vaste jongens op nieuwe stek | erf hofshuus | evaluatie vogelschieten  | vrmi 16-08-2019

zie hier meer in de AOV-collectie⇲ en daar↵

donderdag 22 augustus 2019

Ondertussen in Varsseveld

Het boekenplankje in wandmeubel van Royal Systems (in Varsseveld gemaakt)⇲

Boekenmiddag in Lekkerneij Dorpskantine Varsseveld

VARSSEVELD Eigenaresse Saskia Neijland van Lekkerneij Dorpskantine in Varsseveld begon - geholpen door enkele plaatsgenoten - enige tijd geleden met het verzamelen van boeken over de Achterhoek en/of van Achterhoekse schrijvers. Wat met een paar boeken begon, is inmiddels uitgegroeid tot het Achterhoekse boekenplankje.

Om deze boeken opnieuw bij het publiek onder de aandacht te brengen, komen de schrijvers op 24 augustus van 15.00 tot 17.00 uur naar Lekkerneij

Bezoekers kunnen met hen kennismaken en boeken kopen.
De jonge Florien Saalmink⇲, die dit jaar de de eerste prijs in de categorie Taal van Kunstbende Gelderland heeft gewonnen, zal een gedicht voordragen.

Achterhoekers en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Lekkerneij Dorpskantine is gevestigd aan de Spoorstraat 14 b in Varsseveld.

Een flink aantal schrijvers zullen er bij zijn zaterdag zoals Irene van der Aart, Ria Tuenter, Erik Hagelstein, Bert Scheuter, Hans Mellendijk, Linda Commandeur, Hans Prinsen, Han Hammink, Otto Willemsen, Gerard Menting en oerkok Willem ter Steeg komt iets lekkers maken buiten op het terras. Ook van hem ligt een boek op de plank. Dat gaat een mooie middag worden! 

Varsseveldse Volksfeesten herbezocht | donderdag

Kiekjesdieven AOV

Donderdagavond⇲ Tentencomplex⇲ 
via terugknop aldaar ook de andere momenten

woensdag 21 augustus 2019

Mangs in de floribos in 'n Wenters verleden

Foto: Eelco van den Heuvel | v.l.n.r. Irene van der Aart, Hans Mellendijk, Bert Scheuter, Willem Wilterdink en Frans Miggelbrink | 10-10-2011


Mooie herinnering aan Willem Wilterdink in het Achterhoek Nieuws door Zwaleman. Winterswijkse Impressies [1990 👉]  in de floribos gevonden door Jan Buter⇲  



zie meer Willem Wilterdink in 'sMelssleMs'⇲

Cijfers | 102 | 08

dinsdag 20 augustus 2019

Ondertussen in een Antwerps verleden

Jardin Zoölogique | Aquarium 14 september 2016

Ik vond vandaag op het wereld wijde web op zoek naar iets anders op het blog SO TO BED⇲ deze vermakelijke dagboeknotie d.d. 20 augustus 1861 van Piet Paaltjens. Lees hier verder⇲

Ondertussen op Pukkelpop


Van Willem Tannemaat, oud-voorzitter van Stichting Eeuwig Erbarmen kreeg ik via Whatsapp de hierna volgende You Tube tip.

Billie Eilish -  Pukkelpop TV 


Aan de reacties van zijn dochter te horen volgens hem het nieuwe jeugdidool en een 9 op de schaal van Cave, categorie Björk. We zullen het zien, we gaan het meemaken. Diverse kranten waren ook al zo enthousiast. Zie hier de Volkskrant van vandaag⇲ en AD⇲ deels