donderdag 19 april 2018

Achterhoek 350 reeksToen Willem Sluiter in 1668 zijn regels “Waer iemand duisent vreugden soek/Mijn vreugt is in dees’ achter-hoek” neerschreef zal hij niet gedacht hebben dat hij de naamgever zou worden van de Achterhoek. En misschien doelde hij ook wel op zijn plek bij de haard in plaats van de landstreek rondom Eibergen, Neede en Borculo. Het is in 2018 in ieder geval een herdenkingsjaar voor dat mooie moment.
Driehonderdenvijftig geleden dat hij uit liefde voor het woord de kiem legde voor de naam van dit mooie landsdeel. Het is niet onopgemerkt gebleven. Langzaam zien we allerlei initiatieven ontstaan die het moment willen gaan vieren. Ook bij de Stichting Eeuwig Erbarmen deed het opnieuw een plan opborrelen om een boek uit te geven dat een relatie heeft met de Achterhoek. En nu zelfs een reeks. En een passende naam daarvoor was dan nu ook snel gevonden. De Achterhoek 350-reeks. 'Uit liefde voor het woord geboren'. Daartoe denken zij aan beschouwingen en poëzie van hedendaagse schrijvers over de landstreek gelegen tussen te noorden van Rijn-Oude IJssel, ten oosten van de IJssel, ten zuiden van de Schipbeek-Berkel en ten westen van de Duits-Nederlandse grens. Publicaties geschreven in het Algemeen Beschaafd Nederlands, maar ook in het Achterhoeks Buitengewoon Nederlands, het Nedersaksische dialect van de streek.
Er werd contact gezocht met Hans de Beukelaer van uitgeverij Fagus, waarmee samen al eerder door de Stichting met succes de verzamelde gedichten van Sebastiaan Roes werd uitgegeven (Arfgood, 2009). Na wat wikken en wegen, besloten we tot het uitgeven van drie bundels, in het komende jubileumjaar. Met eventueel een vervolg bij gebleken welslagen. Bundels in een oplage van 300-500 exemplaren. Later bij uitverkoop deze eventueel als e-boek beschikbaar te stellen. Een en ander zal door een website ondersteund worden. Deze zal om niet worden onderhouden door Stichting Eeuwig Erbarmen.
De vlag kan uit. Diverse fondsen hebben hun pecuniaire toezegging gedaan. Met dank aan Stichting Eeuwig Erbarmen, v.d. Lugt Stichting, de Stichting Roos-Gesink, het Plantenfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds, en mede het fonds op naam het Coulissen Fonds, zij gaan het mogelijk maken!

Voor het jaar 2018 staan op stapel:

-       De Achterhoekse verzen - Pim te Bokkel | De twaalf door Hans Mellendijk in het Achterhoeks omgezette gedichten -over of zich afspelende in de Achterhoek- die t.g.v. het 80-jarig jubileum van Erve Kots op de Achterhoek Spektakeltoer van 2016 een premiere beleefden. De twaalf worden samen met de oorspronkelijk in het Nederlands verschenen gedichten gepresenteerd en verluchtigd met illustraties van Bert Scheuter, streefdatum: eind mei, begin juni 2018.

-       Het daghet in de coulissen - Hans Mellendijk | Een selectie van een 150-tal columns verschenen tussen 1996 en 2017 in eerst het Gelders Dagblad en later de Gelderlander, over kunst en cultuur in de Achterhoek, het dagelijkse leven, de verschillen tussen Amsterdam en de Achterhoek, het veranderende dialect, de gemeentelijke herindelingen, de vooruitgang, over nieuw leven, ziekte en dood, kortom de tijdgeest voor en na het millenium, vooral in het oostelijk deel van Nederland beschreven, streefdatum: eind augustus, begin septmber 2018.

-       Zo bezien - Bert Scheuter | een selectie van een 150-tal columns verschenen tussen 1996 en 2017 in eerst het Gelders Dagblad en later de Gelderlander. Beziet verleden, heden en toekomst van platteland, taal, dagelijkse leven, politiek en nog zo het een en ander aan tijdgeest rondom het millenium, vooral in het oostelijk deel van Nederland beschreven, streefdatum: oktober/november  2018.

Beek en Es verzorgt de vormgeving van de omslagen, de dichtbundel in zijn geheel, en het publicieitsmateriaal van de reeks.

Fagus verzorgt de rest van de vormgeving  en de distributie van de boeken. De boeken zijn via de website van de uitgeverij te bestellen en/of in de boekhandel verkrijgbaar. In samenwerking met de Stichting Eeuwig Erbarmen zal voor de boeken de komende twee jaar de nodige aandacht gegenereerd worden d.m.v. presentaties op geschikte momenten en plekken.Geen opmerkingen:

Een reactie posten