maandag 30 april 2018

Ondertussen in Gendringen


Johanna Reiss, geeft op DONDERDAG 3 mei in de protestantse kerk te Gendringen, het dorp waar haar moeder Sophia Spier is geboren een lezing. De joodse Johanna, die nu in New York woont, zat 2½ jaar ondergedoken en schreef daar het aangrijpende boek De Schuilplaats over. Dit voorjaar is het opnieuw uitgegeven, bij Afdh. Aanvang 20.00 uur.

Jubileum



10 jaar 'sMelssleMs'
https://hmellendijk.wordpress.com/2008/04/

Vanaf vandaag wellicht met enige regelmaat een bericht uit de beginjaren van 'sMelssleMs' uit het door wanbeheer van web-log.nl beschadigde archief. Boodschappen die de toets van kritiek, nu tien jaar later, kunnen weerstaan.

vrijdag 27 april 2018

Intussen op Enghuizen


Ook afgelopen zondag werd de Kunstwandelroute druk bezocht door bezoekers vanuit alle delen van het land. Zie hier meer> Zondag is er ook een kunstmarkt in het centrum van Hummelo. 



Poëzieleesplek | Groei en verval 

donderdag 26 april 2018

Zondag in Hummelo


Aanstaande zondag sta ik met Marijke Schellekens op de Kunstmarkt in Hummelo dat daar vanwege de Kunstwandelroute georganiseerd wordt. De ansichtkaarten van Lovers' lane krijgen een herdruk en ook de serie Mantelzorg is er te koop.



Ondertussen in Warm


Op atelierbezoek t.g.v. Kunstroute Oude IJsselstreek, afgelopen- en het komende weekend, bracht me zondag in Warm bij collega BREEKijzerlid en deelnemer Kunstwandelroute Hummelo, Léon Marie Dekker. Hij liet zijn bijzondere verzameling zien van o.a. Räuchermännchen uit het Ertsgebergte. 




Jager en schoorsteenveger

Zie hier meer Warm>

maandag 23 april 2018

Intussen in Eindhoven




Zaterdag een dagje Eindhoven, daar zoonlief daar om 8 uur verplichtingen had. Al heel vroeg met mijn lief een stadswandeling gemaakt en kwamen daar een mooi museum tegen. Het DAF-museum. Een onverwachtse reis door de tijd. 


Meer DAF hier>

zaterdag 21 april 2018

Kunstschouw 2018


Martin, Jan, Marijke, Lieke

Afgelopen zondag liepen we met de kunstenaars van de 19e editie Kunstwandelroute o.l.v. Martin Pragt de z.g. evalutiewandeling. Een buitenstaander wordt dan uitgenodigd om te refelcteren op de werken. Een genoegelijke middag waar al wandelend gesproken wordt over elkanders werk. Meestal heel verfrissend soms onbegrepen. Maar zeer zeker voor herhaling vatbaar.  Zie hier meer>

vrijdag 20 april 2018

Enghuizen herbezocht | Mantelzorg





Foto's: © Marijke Schellekens

Vorige week samen met Marijke Schellekens onze Poëzie-installatie voorzien van een handtekening. Een naamplaatje met titel en jaartal. Het werk staat op de goede plek. We zien opeens meer betekenislagen die ik we bij het bedenken niet direct zo zagen. Ook het typische Achterhoekse coulissen-landschap blijkt  als beschermende mantel nu mee te spelen op deze plek. 


donderdag 19 april 2018

Intussen in de Achterhoek

BREEKijzer | ICER

Dame Blanche | De Gouden Karper Hummelo


Wat een mooie week hebben we toch. Woensdag j.l. 'smorgen een vergadering met de expositiecie van BREEKijzer in ICER daarna richting Hummelo om met Abel de Vries de Kunstwandelroute te bezichtigen, daar o.a. een onverwachtse ontmoeting met Klevenaar Willy Oster



Hier meer>


Kuns en Arts



André van Gessel in dG 18 april 2018


André van Gessel genoot van de Kunstwandelroute en schreef erover in de Gelderlander.

Achterhoek 350 reeks



Toen Willem Sluiter in 1668 zijn regels “Waer iemand duisent vreugden soek/Mijn vreugt is in dees’ achter-hoek” neerschreef zal hij niet gedacht hebben dat hij de naamgever zou worden van de Achterhoek. En misschien doelde hij ook wel op zijn plek bij de haard in plaats van de landstreek rondom Eibergen, Neede en Borculo. Het is in 2018 in ieder geval een herdenkingsjaar voor dat mooie moment.
Driehonderdenvijftig geleden dat hij uit liefde voor het woord de kiem legde voor de naam van dit mooie landsdeel. Het is niet onopgemerkt gebleven. Langzaam zien we allerlei initiatieven ontstaan die het moment willen gaan vieren. Ook bij de Stichting Eeuwig Erbarmen deed het opnieuw een plan opborrelen om een boek uit te geven dat een relatie heeft met de Achterhoek. En nu zelfs een reeks. En een passende naam daarvoor was dan nu ook snel gevonden. De Achterhoek 350-reeks. 'Uit liefde voor het woord geboren'. Daartoe denken zij aan beschouwingen en poëzie van hedendaagse schrijvers over de landstreek gelegen tussen te noorden van Rijn-Oude IJssel, ten oosten van de IJssel, ten zuiden van de Schipbeek-Berkel en ten westen van de Duits-Nederlandse grens. Publicaties geschreven in het Algemeen Beschaafd Nederlands, maar ook in het Achterhoeks Buitengewoon Nederlands, het Nedersaksische dialect van de streek.
Er werd contact gezocht met Hans de Beukelaer van uitgeverij Fagus, waarmee samen al eerder door de Stichting met succes de verzamelde gedichten van Sebastiaan Roes werd uitgegeven (Arfgood, 2009). Na wat wikken en wegen, besloten we tot het uitgeven van drie bundels, in het komende jubileumjaar. Met eventueel een vervolg bij gebleken welslagen. Bundels in een oplage van 300-500 exemplaren. Later bij uitverkoop deze eventueel als e-boek beschikbaar te stellen. Een en ander zal door een website ondersteund worden. Deze zal om niet worden onderhouden door Stichting Eeuwig Erbarmen.
De vlag kan uit. Diverse fondsen hebben hun pecuniaire toezegging gedaan. Met dank aan Stichting Eeuwig Erbarmen, v.d. Lugt Stichting, de Stichting Roos-Gesink, het Plantenfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds, en mede het fonds op naam het Coulissen Fonds, zij gaan het mogelijk maken!

Voor het jaar 2018 staan op stapel:

-       De Achterhoekse verzen - Pim te Bokkel | De twaalf door Hans Mellendijk in het Achterhoeks omgezette gedichten -over of zich afspelende in de Achterhoek- die t.g.v. het 80-jarig jubileum van Erve Kots op de Achterhoek Spektakeltoer van 2016 een premiere beleefden. De twaalf worden samen met de oorspronkelijk in het Nederlands verschenen gedichten gepresenteerd en verluchtigd met illustraties van Bert Scheuter, streefdatum: eind mei, begin juni 2018.

-       Het daghet in de coulissen - Hans Mellendijk | Een selectie van een 150-tal columns verschenen tussen 1996 en 2017 in eerst het Gelders Dagblad en later de Gelderlander, over kunst en cultuur in de Achterhoek, het dagelijkse leven, de verschillen tussen Amsterdam en de Achterhoek, het veranderende dialect, de gemeentelijke herindelingen, de vooruitgang, over nieuw leven, ziekte en dood, kortom de tijdgeest voor en na het millenium, vooral in het oostelijk deel van Nederland beschreven, streefdatum: eind augustus, begin septmber 2018.

-       Zo bezien - Bert Scheuter | een selectie van een 150-tal columns verschenen tussen 1996 en 2017 in eerst het Gelders Dagblad en later de Gelderlander. Beziet verleden, heden en toekomst van platteland, taal, dagelijkse leven, politiek en nog zo het een en ander aan tijdgeest rondom het millenium, vooral in het oostelijk deel van Nederland beschreven, streefdatum: oktober/november  2018.

Beek en Es verzorgt de vormgeving van de omslagen, de dichtbundel in zijn geheel, en het publicieitsmateriaal van de reeks.

Fagus verzorgt de rest van de vormgeving  en de distributie van de boeken. De boeken zijn via de website van de uitgeverij te bestellen en/of in de boekhandel verkrijgbaar. In samenwerking met de Stichting Eeuwig Erbarmen zal voor de boeken de komende twee jaar de nodige aandacht gegenereerd worden d.m.v. presentaties op geschikte momenten en plekken.



woensdag 18 april 2018

Binnenkort op de Poëzieklinkplek


Maarten Buser | Zilverlingen | Club Brancuzzi

Buser en Van Til treden op in Hummelo
Op zondagmiddag 22 april treden de dichters Maarten Buser en Wim van Til samen met zangeres Julia von der Fuhr op bij de poëzieklinkplek van het landgoed Enghuizen in Hummelo. Op deze vierde zondag van de kunstwandelroute begeleidt Julia zichzelf op de ukelele.
Wim van Til is naast dichter de drijvende kracht achter het Poëziecentrum Nederland, dat na vele jaren in Bredevoort nu gevestigd is in Nijmegen. Maarten Buser wist zich met zijn ontwapende gedichten in een relatief korte tijd op te werken tot een naam van betekenis in de landelijke poëziewereld.
De poëzievoordrachten zijn steeds op de zondagen van 14.30-16.00 uur. Dat gebeurt de laatste jaren in combinatie met zang en muziek. In het geval van regen wordt er uitgeweken naar hoeve de Klevenhorst, die 200 m vòòr de poëzieklinkplek aan de wandelroute ligt.
De routebeschrijving annex catalogus is voor 4 euro verkrijgbaar bij hotel 'de Gouden Karper' aan de Dorpsstraat 9 in Hummelo of bij café FF naar Steef, aan de Dorpsstraat 1. Deze locaties zijn tevens het begin- en eindpunt van de route.

De poëzieklinkplek op het landgoed Enghuizen is het kleinste openluchttheater van Nederland en een vast onderdeel van de kunstwandelroute. Dit jaarlijks terugkerende evenement van Pasen tot en met Pinksteren wordt georganiseerd door kunstenaarsnetwerk 'Het Web'. Voor het poëtische deel werkt Het Web samen met het dichterscollectief  ‘de Omsmeders’.




zaterdag 14 april 2018

Ondertussen in Hummelo


Léon Marie Dekker bij zijn opnieuw opgezette slang. Vanwege vorstschade begon de lemen slang te verpulveren en nieuwsgierige mensenhanden vervolmaakten de teloorgang van de eerste versie.


Gisterenmiddag met BREEKijzer-collega's de Kunstwandelroute Hummelo bewandeld en uitleg gegeven over de diverse werken. Vijf van de BREEKijzer wandelaars nemen zelf als kunstenaar deel aan de kunstmanifestatie. Een fijn keuvelend gezelschap dat zich tussen twee en vijf uur vermaakte met daarna nog een nazit bij een Lentebock en Hummels-bier op de veranda van De Gouden Karper. Wat kan het leven toch aangenaam zijn in de Achterhoek. 


Binnenkort in Zutphen




Dichtersgroep Kopwit slaat voorafgaand aan de zomerpauze nog eenmaal barmhartig toe met een poëzieavond op woensdag 9 mei in Grand Café Pierrot, Houtmarkt 54 te Zutphen. Meerdere graag teruggeziene gasten bevolken de vloer: uit Nijmegen komen de aansprekende vrije figuren van Eva Jeune, uit Hengelo de tegelijkertijd speelse èn klassieke bijdragen van Isis Zengerink, terwijl de Deventer Vlaming Alex Gentjens zijn tweede boek, "Een leeg wit hoofd", presenteert - een wel buitengewoon toepasselijke Kopwitteske titel…
In de reeks "Kopwit Ongekend" straalt de lentezon op Angela Alink, gestaag schavend aan haar debuutbundel waaruit zij een voorproef verzorgt, en op Ans Hoedeman: zij leest voor uit haar onlangs verschenen autobiografische werk, onder klarinetbegeleiding van haar kleinzoon… En wanneer die klanken verstomd zijn is vanuit de Achterhoek hoorngeschal waarneembaar: Kopwitwebkapitein Louis Radstaak, Hans Mellendijk en Bert Scheutersluiten af als "HiPP / Het instituut Praktische Poëzie" het seizoen met verbaal vuurwerk af!
Zodat presentator Pieter Bas Kempe op vakantie kan: eerst echter verwelkomt hij met plezier iedereen aan de kassa bij Pierrot op voornoemde avond. Aanvang 20.30 uur, de toegangsprijs bedraagt 3 euro: zie ook www.kopwitzutphen.n
Het instituut Praktische Poëzie" het seizoen met verbaal vuurwerk af!
Zodat presentator Pieter Bas Kempe op vakantie kan: eerst echter verwelkomt hij met plezier iedereen aan de kassa bij Pierrot op voornoemde avond. Aanvang 20.30 uur, de toegangsprijs bedraagt 3 euro: zie ook www.kopwitzutphen.nl.

vrijdag 13 april 2018

Mantelzorg herbezocht







Een bijkomend effect van de opstelling der panelen van de kunstinstallatie Mantelzorg die ik samen met Marijke Schellekens opstelde in de 19e Kunstwandelroute Hummelo is dat regelmatig de wandelaar de regels van de Haiku hardop voorlezen. Soms aarzelend dan weer stellig, soms zacht dan weer ritmisch en hard. 

donderdag 12 april 2018

Intussen op het landgoed Enghuizen | Olifantenpad

Landgoedschilder  Willem Leusink was op de tweede zondag van de Kunstwandelroute driftig aan het werk.


 Olieverf- vers vanaf de ezel | Het domineeshuis/pastorie


 Olifantenpaadje 

 Landgoed Enghuizen | Het Koetshuis