vrijdag 30 september 2016

Faxberichten uit Darmstadt

ondankbaar in een
kamikaze vlucht een dank
offer om ’t weten 




Inmiddels in Amsterdam | De opwinding




Gisteren in Amsterdam overleg gehad met Corinne Groot over het project dat ik met wijlen Herman ter Beek in 1972 uitvoerde in het in-out center van de betreurde Michael Cardena (Miguel-Ángel Cárdenas). Het lijkt erop dat één en ander in november in De Appel in een afscheids-tentoonstelling bijeenkomt. Wordt vervolgd. Daarvoor bezocht ik de de tentoonstelling de OPWINDING over de verzamelzucht en dialogen van Rudi Fuchs.





Column | Hans Mellendijk

Daniël Lohues & Louisiana Blues Club | Ja Boeh | 2006

Platzak | Hans Mellendijk | de Gelderlander | edities Achterhoek | 29 september 2016

Het onderzoek van de Tilburgse professor dat de dialectsprekend mens gemiddeld minder zou verdienen doet mij grimlachen. Toch sterk de indruk dat het over de klank van de taal gaat. Het accent. Het onderzoek refereert aan onderzoek in de U.S.A. waaruit blijkt dat iemand die ‘zwart’ klinkt gemiddeld minder verdient dan iemand die als een blanke klinkt. Opeens in een flits het inzicht. Nu begrijp ik de voorliefde van de Nedersaksische plattelander voor de blues. Beginnend met de betreurde nog in Drents-Amerikaans accent zingende Harry Muskee. Die als Cuby and the Blizzards in de jaren 60 de blues in ons bracht. Wat dacht je van ‘Drieteri-je blues’ waarmee Normaal het Nederlandstalige lied openbrak voor een bredere acceptatie van het dialect. Ook pecuniair gezien niet slecht geboerd al ging het door andere zaken langs de ravijnen van bankroet en platzak. Jaren later volgde het wonderkind Daniël Lohues met zijn Ericaanse blues in pure Drentse varianten. Lohues die met Skik zijn eerste cd opnam in de Achterhoekse Bontebrug. Bontebrug tevens de titel van Jonah Falke zijn zedenroman over het volwassen worden van een jonge kunstschilder zwalkend tussen Achterhoek en Amsterdam. Een debuut waarin de tweetaligheid hoogtij viert. De jonge schrijver schildert zijn hoofdpersonen afwisselend in de zogenaamd standaard Nederlandse klankkleur maar als het sentiment met zijn achterland erom vraagt in pure Nedersaksische accenten. Die bij mij als geoefende WALD-spelling lezer soms Twents overkwamen. Maar dat mocht de pret niet drukken. Het gaat om de intentie en elke generatie vindt zijn eigen weg in het noteren van de streektaal dat immers niet op school wordt onderwezen. De weg vinden in het leven lijkt mij ook nu voor de dialect-sprekende generatie niet echt een probleem. Verrassend om te lezen dat de moerstaal nog lang niet platzak is.

Ondertussen in Ulft | Bontebrug


Jonah Falke vertelt over het boek Bontebrug dat hij onlangs uitgebracht heeft. Het boek is zijn schitterende debuut over de clash tussen de provincie en de grote stad. Tijdens Hapje Cultuur wordt Jonah hierover geïnterviewd door Hans Mellendijk en Bert Scheuter. 
Jonah (1991) werd geboren in Ulft en studeerde fine art painting aan ArteZ, Enschede. Hij exposeerde in binnen- en buitenland en maakte als frontman van de band Villa Zeno de plaat Self Made Woman. Hij woont en werkt in Amsterdam, zijn schilderatelier is gelokaliseerd in de Achterhoekse Bontebrug.
Eén keer in de maand op zondag: smakelijke bijeenkomsten in de DRU Cultuurfabriek. In een intieme setting presenteren kunstenaars, musici, schrijvers en vele anderen hun werk. 27 november | van 11:30 - 12:30 uur, entree € 2,50 (inclusief hapje). 

Reserveer hier>



dinsdag 27 september 2016

Middelheim herbezocht



Bert Bevers poseerde gewillig voor het beeld Het zotte geweld dat Rik Wouters in 1912 van zijn vrouw Nel maakte. Hier het uitgangspunt> voor het gedicht dat Bert Bevers t.b.v. de Poëtische wandeling door het Middelheimmuseum> erbij maakte en dat gebundeld is in Dichter bij Beeld. Zie ook hier> Uw blogger declameerde met serene stem het gedicht naar Lambertus' tevredenheid.

HAARSCHERP

O ja, Nel is zichzelf terug gaan zien. Een dikke
halve eeuw overleefde ze haar lieve Rik. Maar
ze ís zichzelf als Grande Dame als Dwaze Maagd
terug gaan zien. Met haar linkerhand raakte ze

haar eigen jonge rechterbil van brons lichtjes
grijnzend aan, eerder onbeholpen blikkend in
een andere lens. Wat zagen ze elkaar graag
in zot geweld. O, wat was ze destijds nog strak

toch. Toen hij haar zo vereeuwigde klonken er
lichte liederen waarin bloed zong. Aan hun lippen 
kleefden jonge woorden. Dauwzoet als regen
rustte trouw in hun hart. Hij droeg de dood

reeds in zich, maar die dag rook alles naar vers
brood alom. Dat wist ze nog goed. Haarscherp.


© Bert Bevers | 2014
Dichter bij Beeld

Sans titre


maandag 26 september 2016

Bomen

Foto: © Hans Mellendijk | MANTELZORG | Slangenburg

John Körmeling | Artiesteningang | ECHT IETS VOOR U


 Artiesteningang




ECHT IETS VOOR U 


2010 | Shangai | Holland Paviljoen | World Expo | Happy Street

2009 | Rotonde Tilburg 


Piushaven | Begroetingsbrug 

zaterdag 24 september 2016

Intussen in Baak

dG | editie Achterhoek | 23-09-2016

Meteen toen ik gisteren het streekkatern van de Gelderlander opensloeg, dacht ik aan het onheilspellende gedicht dat HiPP-collega Louis Radstaak in 2011 schreef over de Toverstraat>. Een voorspellende gave, een ziener die vriend van mij. 

Toverstraat

altijd voorbijgereden, die straat: bang
voor onheilspellende gebeurtenissen
nu kom ik van de overkant meanderen
kijk links: een nieuw landgoed met vijver
kijk rechts:een oude boerderij met schuren

het is een zonnige middag
er lijkt geen gevaar te dreigen
geen betovering mogelijk door
de oude heidense begraafplaats

scherven van urnen en asresten
gaan rond ons met een grote boog 
wachten op het juiste weer:

regen, wind en sneeuw belagen
een enigszins net uitziende heer
met een bittere ziel, vol smeer.


Op 22-9 is er brand ontstaan in de boerderij aan de Toverstraat, een zijweg van de route Baak - Wichmond. Iedereen kwam met de schrik vrij, maar HiPP betreurt de vernieling van het pand.

vrijdag 23 september 2016

Ondertussen in Huis ter Heide


Mijn zwager woonde ooit in Dublin in een huis dat uitkeek op Dalkey Island en de Ierse Zee en dat ook te 'zien' was op het Ierse tien Pond-biljet. Ik gebruikte het gegeven in mijn gedicht PIXELATIE>.

De poëzieprent daarvan hangt nu in zijn woonstee te Huis ter Heide. 

donderdag 22 september 2016

Intussen in Zutphen


Hans Mellendijk, Louis Radstaak en Anna Wiersma



In een overvolle kelder van Pierrot te Zutphen als gast bij dichtersgroep Kopwit werd gisteren het herfstnummer van Poëziepuntgl gepresenteerd. Met heel veel debutanten en oudgedienden. Een verrassende avond en het was er nog lang onrustig. Hier> wat heupkiekjes uit het donkere hol. HiPP staat met drie gedichten in Nr. 3 van de 14e jaargang van PpGl. Een van Louis en twee van Hans. 

Louis Radstaak-CHINEES JAAR>

Hans Mellendijk-HOAX>

Hans Mellendijk-VERBANDWISSELINGEN>

Bontebrug | de trailer


Op 20 september verscheen Bontebrug, de debuutroman van drie-vierdubbeltalent Jonah Falke (1991). Filmmaker Ruud van Beele volgt de jonge schrijver, kunstenaar en muzikant voor onbepaalde tijd en is bezig met een documentaire. Ondertussen alvast de trailer hierboven.

Ondertussen in Antwerpen

ZOO | Antwerpen | 14-09-2016

Tot mijn aller tevredenheid zie ik dat via Bert Bevers' onvolprezen blog GEMENGDE BERICHTEN het woord keuzestress, dankzij mijn bezoek een week geleden opgepikt, het Vlaamse taalgebied heeft bereikt. Of ... eh? Google>

woensdag 21 september 2016

Jonah Falke over Bontebrug


Bert Scheuter en Hans Mellendijk interviewen Jonah Falke op 27 november a.s. bij Hapje Cultuur in de DRU-Cultuurfabriek vanaf 10:30u. Hier te boeken>  In de boekenweek volgend jaar op dinsdagavond 28 maart 2017 vanaf 20:00 u. in Café Schiller te Aalten op de 2e Aaltense Avond van het boek. Uw blogger leest inmiddels met veel plezier het debuut.

20-08-2016 | Live bij Literaturia, Noorderzon | Groningen.




dG | 20-09-2016

Intussen in Zutphen


Vanavond in Zutphen, in Pierrot bij Kopwit de presentatie van Poëziepuntgl Nr. 3. Ik zal er drie gedichten voordragen. Naar ik begreep Louis Radstaak ook. Verder met o.a. Gera Pronk, Louise Broekhuysen, Ewoud Gosker, Eva Jeune, Marianna van Vugt, Wilma Peters en Joan Plooijer.

Midweektrailer | Close Encounters Of The Third Kind | Steven Spielberg | 1978


de 1980 (The Special Edition) TV-trailer met nieuwe scénes

Communicatie met het moederschip

dinsdag 20 september 2016

Ondertussen in Ulft | The Big Draw

DRU-Industriepark | Ulft | Beeld: © Maarten ten Have (Tinus Ontwerp)

Lees hier De Parkdichter> over het tekenfestijn. Hij zal 0p 2 oktober a.s. 0m 14:00 u. de opening opluisteren met toepasselijke pöezie.


dG 20-09-2016


Elders


Ik dacht even aan een grap. Toen ik vrijdag j.l. in Eindhoven bij de tentoonstelling DE JAREN 80, Begin van het nu? op de vloer, van de 1e zaal met regionale overzichten van Kunstenaarsinititatieven in Nederland, de plaatsnaam Kolderveen las met het initiatief KIK. Maar beide bestaan in de werkelijkheid van de Drentse dreven. Zie de hierna volgende linken naar Kolderveen> en naar KIK> De Expo is nog tot en met zondag in het Van Abbe te zien. 



Ondertussen in Amsterdam | AKI-isten bijéén


Frans Oosterhof nodigde zijn AKI-vrienden Anne-Mieke Backer, Marijke Boon, Marina Naeff en uw blogger uit in zijn 'huisje' op de Wittenburg, een vervolg op ons treffen t.g.v. Marina Naeff's 70-jarige verjaardag>. Het was weer geweldig nu dus in Amsterdam. De ene piek-ervaring na de andere. Wat ging het er weer op. Op de terugreis nog tot ver na Apeldoorn (waar Marina doorreisde naar Enschede en ik overstapte richting Zutphen en verder) nagenoten. En ook gisteren schoot ik soms weer spontaan in de lach als ik er aan terugdacht. Mijn nog niet fijn getunede gehoorapparaat hoorde constant ’atheïsten' als Frans 'aki-isten' oreerde : -).  Hier de kiekjes uit de heup geschoten>


3e Dinsdag van september | Staatskunde en staatszaken

Altijd gedacht dat de naam De Staat van componist Louis Andriessen geleend was. 



Niets daarvan hoorde ik in het interview met leidsman Torre Florim.

Zwarte Cross 2016




De Staat | Witchdoctor


Help Yourself


maandag 19 september 2016

Crowdfunding Behind The Corner verlengd!


Voor de twijfelaars, de aarzelende consumenten, de wijfelende ondernemers, de slapende overheden nog tot 10 oktober a.s. een kans om het tij te keren.

Toedicht geplaatst


Het Robert Gesink toedicht Rennaisance  is hier een week) te lezen en daar (ook een week) en hier blijvend opgenomen in de collectie De wielergedichten van Miel Vanstreels>


Ondertussen op de koffietafel



Het al jaren in het geheim bijeenkomende genootschap De Hobbyrockers brengt op onregelmatige tijdstippen een tijdschrift met dezelfde naam uit. Daarnaast is de club bezig met iets van wat gerust een magnum opus genoemd mag worden: De Grote, Dikke Hobbyrock Encyclopedie. Deel 1 betreft dan ook nog alleen de onderwerpen die beginnen met A, B of C. Het was geen eenvoudige klus maar het resultaat mag er zijn.

Een dik, rijk geïllustreerd naslagwerk waarin meer dan 350 onderwerpen worden behandeld die essentieel zijn voor het allround denken. De leden van de Stichting Hobbyrock hebben bijna overal wel wat verstand van en dat maakt deze encyclopedie zo uniek. Een handboek vol subjectieve kennis die u enthousiast maakt voor een wereld die ook de uwe kan worden. 
Of er ooit een volgend deel komt, de tijd zal het leren. Daarom is dit eerste deel los te koop.

Een willekeurig voorbeeld van de beschrijvingen:


Aal: Tamelijk gladde vissoort die ook bekend staat als paling (Anguilla anguilla). Kleine paling heet ook wel glasaal of -> aaltje, doch onder dat laatste worden ook andere zaken verstaan. Roken is ongezond, ook voor a. De a. wordt er wel lekker van. Voordat de a. gerookt kan worden moet zij echter eerst gevangen worden. Dat kan op verschillende manieren: met netten, fuiken, hengels of met de z.g. smijtlijntjes. Dat laatste is net als poeren met dauwpieren verboden en staat bekend als stropen. Het is dus verstandiger (maar minder spannend) op een legale manier te werk te gaan, alvorens men tot het roken van a. overgaat. Voor details van verschillende vistechnieken bevelen wij een abonnement op De Sportfisker aan. 


Lange tijd is niet duidelijk geweest hoe deze vissoort zich in stand hield totdat duidelijk werd dat de a. zich de laatste jaren helemaal niet meer in stand houdt, maar uitsterft. Bovendien kan de vis niet alleen zwemmen uit stand maar ook lopen! De a. heeft weliswaar geen pootjes of beentjes met voetjes, maar is stukken sneller dan menig pantoffeldiertje. De kenners van a. zeggen dan: De iel rint, en dan is het tijd om s nachts op pad te gaan, met smijtlijntjes dus. Het roken van a. is dan nog maar een fluitje van een cent. Wel wordt aangeraden de a. niet over de longen te roken. 


Paperback, 400 pagina's
Stichting Hobbyrock: de Kesanova (voorzitter), St Nyk (secretaris), de Daddy O la la (penningmeester), de jonge Boschfazant (erelid), J.B.G. Halma, de Grazy Gerry, R.S., de Nap en Henkie Heinekes

Aan dit eerste deel van De Grote Dikke Hobbyrock Encyclopedie werkte verder nog mee: Dr. Feike van der Leij, de Zilveren Strandjutter en Ingrid van der Heide.
Vormgeving: Anja de Boer, Hedwig Plomp en Kirsten Plomp

Foto omslag: Reyer Boxem
Omslag: Henx
Druk: Bariet, Steenwijk


De ballade van Jannes van der Wal

zie ook VK | Gijsbert Kamer>

zondag 18 september 2016

Zondagmorgenclip | Speed of the Sound of Loneliness | John Prine


Ondertussen in Eindhoven


Vrijdag met mijn lief en onze hartendief naar Eindhoven geweest alwaar Arend met 154 andere kandidaten in de finale van de Nederlandse Wiskunde Olympiade enkele wiskundige proeven aflegde. Terwijl Rini, junior begeleidde bezocht ik het Van Abbemuseum. Wat me die dag overigens verbaasde is het feit dat in de stad die zich afficheert als innovatief centrum van Nederland men bij Van Abbe alleen met muntgeld zijn parkeerschuld kan inlossen. Op de TU/e campus ging het weer anders, daar was de digitale betaalautomaat defect, buiten werking. Moderne tijden. Nu vermoed ik achteraf dat de parkeerpalen (nota bene voorzien van zonnepanelen) bij het Van Abbemuseum een illustratie waren bij de tentoonstelling De jaren 80 | Begin van het nu?> Nog een week te zien, tot 25 september 2016!







zaterdag 17 september 2016

De Koninck's bron


Terugkarrend van Park Middelheim kwamen we de bron van De Koninck 'integen' op de rand van de oude stadsgrens. 





Lees ook Onder de indruk in Gemengde berichten>

In de krochten van het wereld wijde web





In de jacht naar materiaal over de betreurde Michal Cardena (Miguel-Ángel Cárdenas) ten behoeve van een publicatie, te bouwen website en/of eventuele tentoonstelling stuitte onderzoekster Corinne Groot en Tineke Reijnders op een Engelse handelaar in kunstenaarsuitgaven en ephemera op de Ter Beek-Mellendijk-Draaghaard-brochure (in het bijzonder de bijlage de door Michael Cardena ondertekende Tevredenheidsverklaring) die we in ons eindexamenproject vervaardigden, samen met o.a. de Draagprivaat en Draagkateder. De geschiedenis zit me op de hielen. Dit weekend hoop ik in Amsterdam de kunsthistorici te ontmoeten.



vrijdag 16 september 2016

Ondertussen in Antwerpen | Lambertus en Johannes


Station Arnhem

Het was beregezellig in Antwerpen. Mooi in levenden lijve elkander bijgepraat. Ik zal er eerdaags, volgende week nog wel op terugkomen. Hier de eerste foto's>. En zie ook hier>




 Het havengebouw | Zaha Hadid

Mo/nonument | Hans Mellendijk

V.I.V. -statue | Eind A18

Mo/nonument, Hans Mellendijk, de Gelderlander, 15 september 2016, edities Achterhoek

Het infostandje bij de paal met Romeinse helm, staat er niet meer, als ik op Open Monumentendag het 'nonument' ruim voor sluitingstijd bereik. Want best wel nieuwsgierig naar wat er over deze geschiedsvervalsing nog te melden valt. Het korte termijn geheugen herinnert opeens de gemeenteauto die me net daarvoor 'integen' kwam rijden. Er bleek te weinig belangstelling, daarom werd het maar eerder opgehaald.

's Anderdaags is de opkomst bij de herplaatsing van de gerestaureerde torenhaan op de Laurentiuskerk in het centrum van mijn dorp beduidend groter. De haan op een paal is een heidens symbool, dat na de kerstening werd overgenomen door de christelijke cultuur, als attribuut van de apostel Petrus. "Een verwijzing naar diens verloochening van Jezus en zijn berouw daarover", leert mij de begeleidende gids.

Van alle kanten loopt het centrum vol. Wat mengt zich in deze gedeelde ruimte alles mooi door elkaar. Zij die vroeger op mijn Nederlands hervormde school de openbare klapsigaren werden genoemd met die van de de gristelijk nationalen die bij ons 'gerifverkeerd' heetten vanwege een fijnere christelijke leer en die op hun beurt neerkeken op de vrijzinnige protestanten. Waar ik dan eigenlijk via vaderskant toebehoorde, maar dat terzijde. Mooi toch maar weg, die verstikkende verzuiling. Slim om alvorens tot de herplaatsing van de kerkhaan over te gaan de diverse koren van het dorp concerten te laten geven. Dat helpt mooi de variëteit aan uitingen. Smartlap, popsongs en gewijde muziek wisselden zich in de omringende concertplekken af. Om samen in één groot slotakkoord het voor de festiviteit hertaalde canon 'Le coq est mort' te laten herleven "De haan omhoog ! Omhoog die HAAN!" Een nieuwe traditie lijkt geboren, afscheid van de zomer het inluiden van de herfst door een eenheid in verscheidenheid dat het dorp natuurlijk hoort te zijn. 

Torenhaan Laurentiuskerk | Varsseveld