donderdag 29 mei 2014

Enghuizen herbezocht

Nol Schrijvers



Nol Schrijvers richtte nieuwe Coulisse(n) op. De hele rij heeft bij mij reminiscenties met Piet Mondriaan's bomenserie.


Foto's: Gerard ter Brugge en Hans Mellendijk 

  zie ook Piet Mondriaan>

maandag 26 mei 2014

Enghuizen herbezocht


Bij de opening van de 15e Kunstwandelroute Hummelo refereerde Jan Jenniskens aan Sonsbeek 71. Als student AKI deed ik daar mee in de groep Enschede; o.a. samen met Herman ter Beek met de film 'Witte paaltjes'. Toen we na de inleiding de route gingen lopen dacht ik even bij het beeld 'Birkenfreund' van Elisabeth Schink dat tijd had stilgestaan.





Catalogus Sonsbeek buiten de perken | 1971

Intussen Millingen | Rivieren langs de verzen


zondag 25 mei 2014

zaterdag 24 mei 2014

Intussen Ulft | Huntenkunst







Meer Huntenkunst hier>

Door Achterhoekse Ogen | De Houtkamphal






De Houtkamphal | Hans Mellendijk | de Gelderlander, 19 mei 2007

Schuifelend over de vijftiende Huntenkunst in de Houtkamphal te Doetinchem stapelen de zoete herinneringen zich in mijn hoofd op. Aan vorig jaar toen de óndog voornamelijk langs de kunstwerken rende of op mijn schouders wenste te klimmen. Nu loopt de potwortel met moederlief op moederdag gedwee langs de stands en verzamelt middels kunstkaarten, folders, visitekaartjes, boekenleggers zijn eigen museum bijelkaar. Waarbij ons opvalt hoe zeker hij is bij de keuze van iets wat hij mooi - en iets anders weer lelijk vindt.

Dan glijden mijn gedachten af naar de vorige eeuw, naar eind december vijfennegentig, naar wat je achteraf zou kunnen zien als de opmaat voor de Achterhoek Spektakel Toer, de markthal werd door Paolo en Mayka en vele vrijwilligers omgetoverd in een feeëriek circusdecor. ’t Jaor UUTeindejaarsfestival, een oefening in millenniumviering. Of nog verder terug in de tijd, naar de titanenstrijd, november negentienzeuvenenzeuventig; Normaal aan de ene kopse kant opgesteld en Herman Brood aan de andere. Normaal in goede doen dankzij stripteasedanseres en ondanks haperende installatie. Geruchten dat Herman Brood in paniek zou zijn geraakt. Iets met naalden en spuiten. Die uitwassen van het hippiedom waren nog ver weg op de eerste Love-Inn eind jaren zestig en niet merkbaar tijdens het optreden van Cuby en de Blizards in zeventig. Die zaten toch meer aan de drank en hadden last van flikkerend lichtshowlicht. Ik was erbij. De herinneringen zullen vast nog wel even blijven, mag ik hopen. Maar met het monument zelf, fysiek gezien is het afgelopen. Vijftig jaar oud, heeft het industriële erfgoed afgedaan. De bestuurder zijn blind voor de architectonische schoonheid van het gebouw met zijn revolutionaire overspanning van houten bogen. Weg ermee. Huntenkunst lijkt zijn tentoonstellingsplek te verliezen.

Of ligt hier een oplossing voor boekenstad Bredevoort in het verschiet? Het bezoekersaantal loopt terug en ook dit culturele initiatief dreigt in de slop te geraken. De hal afbreken en aan de rand van het vestingstadje weer opbouwen? Wie had het er ook al weer over dat wij in de Achterhoek meer over elkaars gemeentegrenzen moesten kijken?

Trouwens is dat ook niet de oplossing voor de tanende belangstelling bij de kleurbepaling van de D-toren? Maak er een A-toren van! Betrek de hele Achterhoek  bij de ‘emotiemetingen’ van het interactieve kunstwerk.





vrijdag 23 mei 2014

Ondertussen DRU-Cultuurfabriek | En de winnaar is, ....





Vanmiddag in de Popzaal van de DRU-cultuurfabriek de ontknoping van de RABOBANK Kunstprijs 2014 (Rabobank Graafschap-Zuid, gemeente Oude IJsselstreek en Montferland). Bij de kunstevenementen ging zowel de publieksprijs als de jury-prijs naar de Achterhoek Spektakel Toer. AST van harte!

Intussen thuis | Loupe


Het gedicht LOUPE-Hans Mellendijk> heeft een plaats gekregen in de keuken.

maandag 19 mei 2014

Enghuizen herbezocht






De sokkel van het verwijderde monument dat herinnert aan het overlijden op 19-jarige leeftijd van dochter Julie van Heeckeren van de toenmalige bewoners van het landgoed is regelmatig uitgangspunt geweest voor een kunstwerk. IN PARADISUM herdenkt José Botterhuis in haar bijdrage ook haar overleden dochter.

zaterdag 17 mei 2014

Door Achterhoekse Ogen | Route Nr. 100


Route Nr. 100 | Hans Mellendijk vanmorgen in de Gelderlander, editie Achterhoek

Zou het toeval zijn dat je in het Slingeland Ziekenhuis voor de afdeling urologie route nr. 100 dient te volgen? Numero honderd dat volgens van Dale staat voor toilet. Een grapje van de inrichter om het gewicht van besmuiktheid dat rondom het onderlichaam ligt iets lichter te maken? Ik kwam er uiteindelijk terecht na onduidelijke klachten in de waterhuishouding van mijn lichaam. Na enkele blaasontstekingen op een rij  in relatief korte tijd leek het de huisarts toch maar raadzaam me eens naar de specialist te sturen. Daar in de krochten van het ziekenhuiscomplex aan het eind van route honderd werd ik na inwendig onderzoek snel gerustgesteld. Je gaat namelijk als man voorbij de zestig je van alles indenken; niks aan de hand met de prostaat, PSA-waarden in orde, ... maar wel ander slecht nieuws dat via een röntgenopname en een potloodschets inzichtelijk werd gemaakt door de dienstdoende uroloog.

Mijn afwateringssysteem is vernauwd door littekenweefsel, wellicht opgelopen bij eerdere operaties bij het inbrengen van een katheter, maar het zou ook zo maar kunnen dat het op een andere manier is ontstaan. Een ongelukje op de stang van de fiets als kind. Op de foto zie ik inderdaad de vernauwing en ik begrijp dat daar de loodgieter aan te pas moet komen. Voordat ik het weet krijg ik de opties te horen het klinkt allemaal heel aannemelijk en duidelijk. Als de medicus dan met de uiteindelijke oplossing komt denk ik  te maken te hebben met een actie van Het instituut voor Praktische Poëzie. Hij schets het piemelig werkje; een lapje slijmvlies onder mijn tong wordt weggesneden en gebruikt om de beschadigde wand van de plasbuis te herstellen. Ik schiet zenuwachtig in de lach; 'Daar waar ik mee lul repareert de jongeheer.'  Ik voel een gedicht ontstaan en stem er mee in. Een operatie van zo'n twee uur.  Onlangs op een verloren vrijdagochtend uitgevoerd. Alles volgens planning verlopen. Zoals de uroloog vertelde op vier plaatsen in Nederland kunnen ze het kunstje en in Doetinchem zijn ze er kampioen in.

Het gemak dient de mens; tijdelijk regel ik met een kraantje het plassen. Nog ruim een week dan kan de katheter er uit. Als alles goed gaat. Of de operatie gelukt is zul je van de zomer horen. Als ik bij het volksfeest weer klaterend en zingend voor de zinken pisbak sta of achter een heg verscholen gods water over gods akker laat vloeien.
                 
'''t Zou mooi zijn als de directie van het ziekenhuis ook een mooie oplossing zou bedenken voor de plek van het beoogde nieuwe ziekenhuis. Om het beschermde Oude IJssellandschap in het honderd te laten lopen lijkt me een verkeerde optie. In de buurt van het station moeten toch betere oplossing bedacht kunnen worden, ..." bedenk ik mij als ik de dag na de operatie, in afwachting van mijn lief die me komt ophalen, aangekleed op het ziekenhuisbed lig en ik de wind zie waaien door de hoge bomen langs de Loolaan.

Intussen Klinkplek Enghuizen


Morgen  18 mei treden  Margót Veldhuizen en Lidwiene Vermeij aan, dichters omlijst door Italiaanse muziek. Van 15:30 tot 17:00 uur.

zaterdag 10 mei 2014

Door Achterhoekse Ogen | De Engelen van afdeling A1


De Engelen van afdeling A1 | Hans Mellendijk, de Gelderlander, 10 maart 2007

Toen ik in december 2006, in de volgende dichtregels mijn verzameling ziekenhuishorror schreef: “Zolderkolder//Dromend dubbele bodems gewoeld/ Orde schepen scheppend geschapen/Schappen schapen schoppend geteld/ Mopwater door dakgoot gespoeld/Slempen als een zotte Tempelier/op aderlating en op zingeving/ Klotsend kotsend de overleving/ Buiten raaskalt de storm het gier//Welke wijzigingen wij dan zingen?/ De ganggong ging en piepend sop/ Rozen voor Sandra of toch seringen?/ Een paard op de gang. Kaddeklop//Kaddeklop Voorportaal Hemelzaal/ Zwetende bang, bibberende wacht/ De spieren vieren op blikmetaal/ Het bleef nog lang onrustig die nacht//Uiteindelijk hersenpan tot rust geslapen/ Bruids- en grafwerk delvend opgeweld”, kon ik niet weten dat  twee maanden later de harde werkelijkheid weer eens genadeloos zou toeslaan. Een oorontsteking aan het rechter oor deed mij een dag na Valentijnsdag in het Slingeland Ziekenhuis belanden. Alwaar een Hersenvliesontsteking werd vastgesteld. Is dat schrikken! Maar gelukkig hoorde ik dat er hoop gloort op volledig herstel. Een vroegtijdig Hemelen in de kiem gesmoord. De keel, neus-en oorarts komt ook al met goed nieuws: “de operatie is geslaagd.” Dankzij de goede zorgen van de Engelen van Afdeling A1 en de leidinggevende specialisten komt als we één en ander de tijd geven en gunnen alles weer als van oudst. Hoop doet een hele boel. Door een kunstcommissie zijn de gangen van het Slingeland ziekenhuis veranderd in een Museum voor Moderne Kunst. Toen ik als loopoefening Broeder Y. voorstelde onder zijn begeleiding een wandeling  door het Museum te gaan maken, ontwaar ik als ik terug kom op kamer 105 een dadaïstische actie. Ik herken mijn kamer niet meer; het bed is op een andere plek terecht gekomen. De Broeder kijkt me verbaasd aan. Nog erg verbaasder als ik hem vertel dat er een dichter in hem schuilt. “Neen ik ben verpleegkundige!” is zijn ontnuchterende antwoord en dát is mijn werk.” “We vinden dat of je langzaam vooruit gaat of met sprongen elke stap is er één.” “Dat is het teken dat je het goed doet, dat je een stap verder bent en daar zijn wij en jij natuurlijk ook wel erg blij mee.” “De vooruitzichten zijn goed.” “Pappen en nathouden.” Ik lach als ik het hem hoor zeggen. Hij kreeg gelukkig gelijk. Vorige week vrijdag werd ik ontslagen. Er volgt nog een poliklinische therapie. Oefening baart kunst.


vrijdag 9 mei 2014

Afdeling nr. 100 | Urethraplastiek


Een mooi woord voor een chirurgische piemelwerkje. Vandaag onder het mes bij de afdeling Urologie. Afdeling 100. Zie www.urologie.slingeland.nl>
Mijn door littekenweefsel vernauwde plasbuis wordt gerepareerd middels een operatie. Zie urethraplastiek


donderdag 8 mei 2014

Enghuizen herbezocht


Martin Pragt zocht het in publieksparticipatie. Langzamerhand ontstond er 'Improviserend met de omgeving' een compleet beeld.  Zie hier meer> 

Elders

Diepenheim

woensdag 7 mei 2014