dinsdag 29 april 2014

Enghuizen herbezocht


Dries Olthof en Gebke Westra herhalend op het thema Zwerm. Zie ook vorige editie> Opdezelfde plek als vorig jaar maar dan anders. Weer zeer geslaagd. 
Helma Snelooper schreef er een gedicht bij.


DE ZWERM | Helma Snelooper
[gedicht bij het kunstwerk van Dries Olthof en Gebke Westra]

staalblauwe lucht
een vreugdekreet
in volle vaart
aaneengesmeed
zwenken we samen
zonder elkaar te raken
we geven ruimte
om aan te haken
bewaken elkaars bestaan

zo door de vorm bewogen
door de vlucht gevlogen
waaieren we uiteen
en dan draaien, jongleren,
scheren we
in gestroomlijnde ijver
vlak over de vijver
stijgen loodrecht bovenaards
onbezonnen hemelwaarts

Zie meer hier>

maandag 28 april 2014

Klinkplek Enghuizen




Inmiddels zijn de gedichten ook beschikbaar om te lezen of voor te dragen. Gedichten van De Omsmeders en een prachtig kunstwerk van meubelarchitect Rolf Wolters>

zondag 27 april 2014

Klinkplek Enghuizen 2014






In het kader van de Enghuizer dialogen trad vanmiddag Wim van Til op samen met Maarten Buser beide werden indrukwekkend afgewisseld door Julia von der Fuhr.
Zie hier meer over het programma>

Zondagclip | Willem Breuker

De platenkast van Willem Breuker
In memory of John Coltrane | Lunchconcert voor drie draaiorgels

zaterdag 26 april 2014

Zum König krönen

Door Achterhoekse Ogen | Draai


Draai | Hans Mellendijk, de Gelderlander, 8 mei 2004 

Genietend van ‘t niet voorspelde oranjezonnetje, maar niet van de in mijn hand geduwde borrel. Ik ‘sloek’ meer vanwege de traditie dan omdat ik het zo lekker vind, het bittere oranje bocht door m’n keelgat. Het als ‘pleebekgebeuren’ aangekondigde kinderfestijn kan me ook al niet bekoren. Geen feest van herkenning, en het geluid verwaait en is slecht te horen. De door een bloemist versierde podiumwagen veroorzaakt bij mij vanwege anachronisme een glimlach. 

De avond ervoor had me de Varsseveldse Koninginnenacht ook al niet echt geboeid. Menig ‘aevenolder’ van mij keek elkaar vertwijfeld aan. In welke kakofonie waren we nu dan toch weer terechtgekomen? Op het tot dan toe gezellige en rustig keuvelende Kerkplein brak een pandemonium los van vette Vlaamse rock uit het ene café dat zich maar niet liet mengen met Jordaanese draaiorgel gezelligheid en andere Hazes ongein uit het andere dranklokaal. Ik besloot de avond, de avond te laten en verliet het strijdtoneel.
Zou dan dit het moment zijn dat ’t stamcafé, je stamcafé niet meer is? Dat heimelijk een ander jonger publiek de boel heeft over genomen? Ongemerkt een andere sfeer is ontstaan, de jaren tellen gaan?

Ik besluit het genieten te verplaatsen naar m’n achtertuin. Eenmaal lui gezeten gaan m’n gedachten naar het Silvoldse Pakhuus. Twee weken geleden was het gevoel daar, anders. Onder de funkende symfonische klanken van Epic Forest kocht ik daar de derde uitgave van het Poparchief Achterhoek Liemers. ‘Popmuziek in Dinxperlo, Gendringen en Wisch’. Nadat de werkgroep van het Staring Instituut het licht had laten schijnen over Doetinchem waren nu deze gemeenten aan de beurt met een greep uit vijftig jaar pophistorie. Het is weer een buitengewoon mooi boek geworden. Met prachtige verhalen en ontroerende foto’s. Om puur nostalgisch zwelgen haal ik het boek van de plank en blader het nog eens door. Af en toe wat op pikkend. Over hoe in Ulft kapelaan Steerneman aan de wieg heeft gestaan van jongerensociëteit ’t Hemeltje. Het brengt bij mij herinneringen naar boven aan mij roomse leerjaren (twee jaar katholieke middelbare technische school). Aan een andere kapelaan die bij het vak levensbeschouwing en maatschappijleer de lp Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band nummer na nummer analyseerde en er niet voor terugdeinsde het werk van Frank Zappa uitvoerig te bespreken. Het sterkte mij toen in mijn muzikale smaak, die bij mijn medeleerlingen beduidend anders lag.

Fraaie schets van de Dinxperlose jeugdcultuur in de zestiger jaren door de ex-zakelijk leider van Introdans. Het ontbreken van een popscene in de late jaren vijftig was er weer debet aan dat Hans Keuper zijn muzikale opvoeding bij Psalm 150 genoot. In een uitgebreid interview komen de onbekende jaren van Keuper tot leven. De tijd voordat hij doorbrak als troubadour en als zanger, tekstschrijver en trekzakpiloot bij Boh Foi Toch.
Interessant is het om te lezen hoe in de jaren zeventig rondom de groep Palace Flophouse allerlei andere activiteiten ontstonden. Een bedrijvigheid van heb ik jou daar. Onder andere de organisatie van muziekworkshops. Het deed de toenmalige directeur van de Doetinchemse muziekschool verzuchten: ”Dat zij liever zelf de cursussen wilden organiseren, maar dat zij nog niet zover waren.” Over ivoren torens gesproken, het ligt nu ver achter ons. Toch? Ook geweldig dat de redactie de periode voordat popmuziek, popmuziek was heeft aangepakt. Het leidt tot een indrukwekkend verhaal over de loopbaan van de drieënnegentig jarige Gradus Brugman. Onder andere in 1947 oprichter van de huidige Spitfires. Maar ook het Strijkjen Hofs komt uitvoerig aan de orde. Het geeft een fraai beeld van de amusementsmuziekpraktijk in de Achterhoek.

Ik krijg weer kippenvel op m’n rug als ik lees over het legendarische concert van Van Morrison in 1967, met Cuby’s Blizzards als begeleidingsband in sporthal de Paasberg in Terborg. Nee, een echte uithoek kon je de Achterhoek toen al niet meer noemen.
Dan word ik uit mijn heimwee wakker geschud door neerdalende geluidsgolven.
Het komt uit de richting van ‘t dorpscentrum. In de tuin klinkt het nogal monotoon. Ja, ik herken de kaboenkkaboenkklanken. Het vervelende is dat de herrie even snel weer wegzakt om dan onverwachts weer met een draai op te duiken uit een geheel andere hoek.

Ik vlucht verbitterd het huis in. Neen. In tegenstelling tot de muziek kan ik op deze Koninginnedag m’n draai niet vinden.

donderdag 24 april 2014

HiPP SjRT

Louis Radstaak

Enghuizen herbezocht



De verschrikking van de Grote Oorlog naar Enghuizen gebracht. Hannah Blom ijzersterk aanwezig op het Landgoed met Monument voor de vluchteling. P.B. Kempe bracht middels een gedicht de verbinding.



VAN ENGHUIZEN TOT PLOEGSTEERT | P.B. Kempe
[bij een kunstwerk van Hannah Blom]

Fout na de oorlog: slot in de as…
Puntig úitstekend stuk land vol vuur
sloeg van Comines-Warneton (Hainaut)
staart uit de Groote Krijg naar Hummelo:

Gemenebestelijke zijloot
van lopende Zonder-naamstraat, dood

op het monument voor
de meer dan elfduizend,
klokke zeven luist’rend,
eerste vrijdagavond:
van bezuiden Ieper

tot bij het ondiep der Oude IJssel
klinkt de Last Post van de Shell Shock,
slotvuur per onstilbare trompet.

Zie hier meer>

dinsdag 22 april 2014

Martin


Asfalttekening

Hagen | Diepenheim

Enghuizen herbezocht


Foto's: Hans Mellendijk
Een werk dat bij mij vanaf de opbouw respect afdwong is Waterspiegels. In de zwarte brei van  een dode arm van de machtige Rijn bouwde Pim van Arkel twee waterspiegels één met helder water de andere met vervuild. Nooit eerder zag ik Ying-Yang op een nuchterder wijze verbeeld. 



Foto's: Gerard ter Brugge

Zie meer hier>

zaterdag 19 april 2014

Asfalttekening

Foto: © Hans Mellendijk | Hagen | Diepenheim

Achterhoeks 2.0 | Achterhoeks kinderboek


Persbericht
Zwarte Cross lanceert Achterhoeks kinderboek!
Lesmateriaal wordt boek met verhalen van Ronald Giphart, Klaas-Jan Huntelaar, Roos Rebergen, Bennie Jolink e.v.a.
In samenwerking met kinderboekenuitgeverij Kluitman geeft de organisatie van de Zwarte Cross, de Feestfabriek, het Achterhoeks kinderboek uit. De uitgave bevat een twintigtal verhalen, strips en gedichten van evenzoveel auteurs, waaronder A.L. Snijders, Elle Bandita, Jeffrey Spalburg, Fred Diks en Andre Manuel. Het boek is voor het eerst te koop op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde op 25, 26 en 27 juli voor een prijs van 10 euro. 

Het overgrote deel van de auteurs had nog nooit een kinderverhaal geschreven of überhaupt een verhaal op papier gezet. Het idee om niet alleen schrijvers, maar ook cabaretiers, muzikanten en andere vrije geesten te vragen ontstond vanuit het bomvolle Zwarte Cross programma van de afgelopen jaren. Theatermakers, literatoren, topsporters en muzikanten lopen tijdens het festivalweekend kris kras door elkaar en zo ook in het Achterhoeks kinderboek. Uit de vele positieve reacties op het eerste persbericht, ‘Zwarte Cross pleit voor uurtje Achterhoeks op school’ in februari 2014, blijkt dat streektaal nog steeds ontzettend leeft. De organisatie roept de vele enthousiastelingen dan ook op om zich bij scholen en bibliotheken aan te melden als voorlezer van het Achterhoeks kinderboek of nog beter: van eigen geschreven verhalen in het dialect! De organisatie is van mening dat het sociale aspect erg belangrijk is voor de ontwikkeling en dus het voortbestaan van het dialect: ‘Kom op, samen lezen, voorlezen en sprekken!’, aldus Gijs Jolink, één van de schrijvers.       

Jaarlijks komt de organisatie van de Zwarte Cross met iets nieuws: in 2012 het drankje Nozem Oil, in 2013 de damestassen van gerecyclede festivalzeilen en nu dus het kinderboek. De uitgave is na de Zwarte Cross in de Nederlandse boekhandels verkrijgbaar. De verhalen verschijnen allemaal in het Achterhoeks. ‘Dialect is begrijpelijk voor veel Nederlanders, vandaar dat wij hebben gekozen voor landelijke verkrijgbaarheid’, aldus Wout Kemkens, één van de initiators van het boek. Bij de start van het nieuwe schooljaar ontvangt elke Achterhoekse basisschool een gratis exemplaar. Kemkens: ‘We hopen dat het boek wordt ingezet als lesmateriaal buiten het strakke lesprogramma. Het is voor scholen een mooie aanleiding om iets te doen met streektaal, bijvoorbeeld tijdens het voorleesuurtje, de weekopening, een spreekbeurt of bij het overblijven tussen de middag.’

Het schrijven van een kinderverhaal is een flinke uitdaging. Dat bleek wel uit de eerste recensie die A.L. Snijders ontving van zijn kleinzoon: ‘De ondergrondse hut die mijn kleinzoon in het bos heeft gegraven, wordt dagelijks door mij gecontroleerd. Ik stuur hem mijn rapporten. Hij is er ontevreden over, ik schrijf nooit iets over de engelen en de eenhoorns die de hut volgens hem zeker één keer per week bezoeken. Hij zegt: 'Jij begrijpt niets van kinderen, jij bent eigenlijk geen schrijver, je bent meer een klerk.’, aldus Snijders. En toen moest de winnaar van de Constantijn Huygensprijs nog aan zijn kinderverhaal beginnen…

Een totaaloverzicht van de auteurs: Ronald Giphart (winnaar Gouden Ezelsoor), Roos Rebergen (Roosbeef), Klaas-Jan Huntelaar (beste midvoor van Hummelo), Fred Diks (schrijver van de kinderboekenserie Koen Kampioen), A.L. Snijders (schrijver van zeer korte verhalen), Bennie Jolink (Normaal), Elle Bandita (Neerlands rockchick), Jeffrey Spalburg (cabaretier, acteur), Andre Manuel (cabaretier, muzikant en Tukker), Esther Kämink (schrijfster), Hans Keuper (liedjesschrijver), Gijs Jolink (Jovink & the Voederbietels), Pieter Holkenborg (zanger/gitarist Automatic Sam), Wout Kemkens (gitarist), Theo Wesselo (Rembo & Rembo), Frank Los (professioneel gek en tekenaar), Rocco Ostermann (troubadour), Hans Mellendijk (dichter), Firma Weijland (theatermakers) en Gerjon Gijsbers (legende in wording).

Overzicht illustratoren: Saskia Halfmouw, Nanne Meulendijks, Rutger Termohlen, Charlotte Tasma, Petra Verboeket, Chiel te Bokkel, Tijn Spekkink, Reinette van Lennep, Silvie Buenen, Bart Klein Goldewijk, Joshua van Iersel, Dorjan Duitshof en Janneke Meekes.


Zwarte Cross 2014; 25, 26 en 27 juli
Festivalterrein de Schans, Lichtenvoorde
www.zwartecross.nl

Intussen op Enghuizen | H.P


donderdag 17 april 2014

Intussen op Enghuizen

Hans, Rolf en Louis.

Verrassende en inspirerende wandeling bij prachtig weer met de kunstenaars, dichters en genodigden over het Landgoed Enghuizen. De 15e Kunstwandelroute Hummelo is geopend. Hier nog wat iPhoneshots>

15e Kunstwandelroute Hummelo


De 15e Kunstwandelroute en Vijfde Enghuizer dialogen

 Jan Opdam


Witte donderdag tradtiegetrouw wordt vanmiddag, nu, de Kunstwandelroute op het Landgoed Enghuizen geopend. In 'De Gouden Karper' [de krent] komen de genodigden bijéén om na de officiële handeling en schone woorden een wandeling langs de 39 werken te maken. Zie hier de voorbereidingen en de uiteindelijke expositie van werken op deze 15e jubileum editie en lees ook de gedichten van de Vijfde Enghuizer dialogen. De Omsmeders hebben uitgepakt.

Witte donderdag



dinsdag 15 april 2014

Intussen op landgoed Enghuizen Hummelo

Vanmorgen plaatsten Jan Opdam en Dries Olthof de Poëziewijzers , de richtingwijzers voor de 15e Kunstwandelroute Hummelo. Negen gedichten wijzen de bezoeker de juiste weg. 

 Ruud Kaper, Dries Olthof en Jan Opdam




Hier meer> Donderdag is de opening.

Ondertussen verleden tijd | Amsterdam | Zaal 100




Zondag reisde HiPP af voor een optreden in Zaal 100 te Amsterdam, op het Emsterdem-Echterhook Connection Festival. HiPP-genoot Bert Scheuter moest zich vanwege Enghuizen-perikelen helaas verontschuldigen. In Amsterdam genoten van het prettig gestoorde lawaai-experiment Rivelli.



Louis Radstaak en Hans Mellendijk traden op tijdens het feestelijk vegetarische Indonesische maal in de eetzaal van Zaal 100.

 Foto's>: Hermi Hartjes Erst kommt das Fressen
dann die Moral.