woensdag 27 juni 2012

Nagekomen post uit Hoboken


Surfend op het wereld wijde web kwam vriend Bevers deze charmante foto tegen. Rechts boven lijkt het dat ik in slaap dreigt te glijden bij het muzikale voorprogramma waarmee kunstbroeder Frank De Vos de eindresultaten van zijn project 'Met nog een geeuw op steen' introduceerde. Of heet zoiets: "... aandachtig naar poëzie luisteren ...." zoals Bert terug mailde? Met een ;-).


Zes op Zaal - Hans Mellendijk>

Waar zijn Sarah, Eva, Iris, Melanie, Minouch, Veerle en Isabelle?



OP AUDITIE
Een clownsvoorstelling

Theatermaker Jos Spijkers maakt een voorstelling waarbij niets vast ligt en alles nog mogelijk is ; succes, triomf, afwijzing, mislukking .... 

De clown probeert een plek te veroveren op het podium dat wereld heet. Een voorstelling die grotendeels ter plekke zal ontstaan. 
Een ultieme toneeltest, een sprong in het diepe, een auditie. Door 7 meiden.

Ik wil een rilling door mijn lijf voelen lopen.
Ik wil kippenvel voelen, bovenop mijn hoofd.
Ik wil een tinteling voelen, aan de binnenkant van mijn wangen,
zoals je dat voelt vlak voor ’t bijten in een lekkernij.
En die donzen haartjes hier op mijn arm moeten gaan krullen van verlangen.
En ik wil het bloed voelen kloppen in mijn tenen, in mijn benen, ach als ’t kan overal.

Welkom in de wereld van het surrealistische, absurde clownstheater.



Ondertussen in Kassel | Documenta 13


Joasia Krysa over Failure


dinsdag 26 juni 2012

Dieptelust en meer in Kasteeltuin Ruurlo | Cultuurzomer Achterhoek

Foto: Hans Mellendijk | Beeld: Jan Opdam | Gedicht: Louis Radstaak

Geheel volgens het plan dat De Omsmeders instuurden naar het Prins Bernhard Cultuurfonds, voor een pecunaire bijdrage daarin, gaan de Eénwoordgedichten op reis. In ieder geval 7 juli ook te zien in de Kasteeltuin van Ruurlo. Lees hier meer>

Cultuurzomer Achterhoek | Buitengewoon


maandag 25 juni 2012

ARTVENTURE geopend | Cultuurzomer Achterhoek

Foto: Hans Mellendijk | Gruppenbild met beeld  [Arno Arts | WITH/OUT TITLE]
 v.l.n.r.: Ulrich Möckel, [Claus von Bebber versteckt hinter:], Iris Burghout, [O: Jozef Kemperman],Thea Zweerink, Peer Knaapen, Christoph Wilmsen-Wiegmann, Alexandra Klein, Paul en Neeltje Hoftijzer, Jan Opdam, Arno Arts, Elisabeth Schink, Alica Busch en Holger Becken

Zondagmiddag werd te Ruimzicht, Doetinchem Artventure geopend. Met een traditionele rondgang langs de objecten, o.l.v. Maurits Nibbering en Joop Boersma.


In de loop van de zomer meer impressies van deze editie die het thema 'Kunst wel of niet?' meekreeg. "De kunstenaars zijn vrijgelaten hoe zij aan dit thema vorm willen geven" lees ik in het begeleidende gidsje. Dat lijkt me nogal logisch. Maar inderdaad in vergelijking met voorgaande jaren waar het thema bij sommige kunstenaars in de weg stond voor echte verbeelding en het opgelegde onderwerp er met de haren werd bijgesleept zien we nu een editie, die bijna alleen maar schittert. Waarbij het park rondom Ruimzicht ten volle benut is. Sterk werk, het bezoeken deze zomer zeker waard. Tot en met september! Ook een inspirerende lezing bij de opening van Maurits die t.z.t. als artikel naar ik hoop te lezen zal zijn in één der opiniebladen. We dienen niet te schreeuwen om cultuur, maar dienen het door te fluisteren was kort door de bocht zijn inspirerende boodschap. Artventure is één van de voorbeelden die laat zien wat euro-regionale samenwerking zoal vermag. Ik zal er van de zomer zeker nog (op) terugkomen. [www.webartsight.nl | www.bh25.de


Jozef Kemperman


Zie meer in fotoalbum Picasa>

Ondertussen in Bredevoort | Cultuurzomer Achterhoek


zaterdag 23 juni 2012

Onderwijl in Laag Keppel | Cultuurzomer Achterhoek

Foto's: Hermi Hartjes
HiPP & Hot & Sweet | Farewell blues

Vorige week een prachtig zondagmiddag bij Zomercultuur Keppel, alwaar we een programma uitvoerden met de jongens van Hot & Sweet. Een half uur Jazz & Poetry van ongekende kwaliteit, al zeg ik het zelf. Louis Radstaak schreef er op de HiPP-stee het volgende over: "Op 17 juni waren wij aan de boorden van de Oude IJssel in Laag-Keppel. Daar openden wij, na een toespraak-'elfje' van wethouder Seesing, de middag van 'Zomercultuur'. Wij werden begeleid door 'Hot and Sweet', een gerenommeerd jazz-ensemble onder leiding van Henny Dokter. Na het voordragen van een gedicht werd er een passend stuk muziek gespeeld om 'aldus de bevolking tot een hoger peil te brengen in het horen van de dichtkunst'. Dat ging ons de tweede keer al beter af. Wij kuierden door de Dorpsstraat en aan het eind van de dag namen we afscheid met de muziek van 'Old Ni-js' onder leiding van Ferdi Joly. Achter de muziektent stond iemand te wateren bij het sierlijke hekje van kroningsjaar Wilhelmina 1898..."



Zaterdagclip | My Favorite Things | John Coltrane


Uit de (recente) oude doos | Publiekstrekker



Opening Cultuurzomer | HiPP, Hot & Sweet en Derk Jansen
za 9 juni (13.45 uur) Hotel Ruimzicht , Doetinchem | Opening Cultuurzomer 14.45 uur
Geachte burgers, boeren en buitenlui,
Ik breng u een ode aan landbouwwerkundig tuig.
Het woord (afgeleid van het Latijn: trahere dat “trekken” betekent) is een algemene omschrijving voor een voertuig dat iets kan trekken, duwen of slepen wat geen eigen aandrijving heeft. In de geïndustrialiseerde wereld heeft de tractor, want daar heb ik het over, de rol van trekdieren vrijwel volledig overgenomen.
In mijn jeugd kwam ik het werkpaard in allerlei gedaanten tegen. Bij buurman Kraan die loonwerker was bracht het hoestend de dorsmachine in werking, als de oogst daar was. Een neef van de buurman ploegde met een tweewielerig exempaar, een tuinbouwpony, het land extra omhoog als de aardappelen daarom vroegen. Mijn vader bouwde op z’n werk grote Fordson Majors om tot wegschavers.  Zij hielden in de jaren vijftig van de vorige eeuw de binnenwegen berijdbaar en het platteland bereikbaar.  Bij ooms en opa’s  zag ik ze zware arbeid verrichten op het land.
De trekker bracht de Achterhoek in cultuur. Ik hoor de tractoren voorbijgaan. Massey Ferguson. Het rode gevaar Farmall Harvest International. De Lanz Bulldog ploft bong, bong, bong, bong, … door de straten. Welluidend klinkt in de verte Bolinder-Munktell. 

Het inspireerde Louis Radstaak tot het volgende gedicht:


Bolinder-Munktell


op een rotonde zie ik in het voorbijgaan
het verleden in witte letters als naam
bewegend op een oude rode tractor
maar in de glans van deze eeuw:
BOLINDER-MUNKTELL

ik proef deze welluidende naam
in weldadige verwondering
ik krijg de smaak in mijn mond
van koorts en kinderziekten
ik lig in bed met de bof
onder een wollen deken van AaBe
en troost mij met kijken in tractorfolders
Bolinder-Munktell, Deutz, Güldner
Fendt, Farmall, Fordson, Allgaier
hun namen vermengen zich met mijn speeksel
en laten mijn fantasie op hol slaan

zwetend treed ik uit, stijg op
en klapwiek naar het noorden
daar daalt de koorts met mij
in een veld van wuivend graan
op het zitje van een Bolinder-Munktell
uit het Zweedse Eskilstuna.

Symbool voor de mechanisatie van het boerenland, waar een ieder zo zijn mening over kan hebben. De schaalvergroting is er daar één van. De boer die vroeger van acht koeien een bestaan kon opbouwen dient er nu tachtig ja ik hoorde op een rondleiding bij een Aaltens wijngoed zelfs achthonderd te hebben. Wil hij rendabel kunnen boeren. 
Vroeger was de dorpsbewoner nog één met de seizoenen en kon je in de oogstijd een trekker met een volgeladen hooiwagen nog wel eens door het dorp zien rijden en was je op de hoogte met wat er op het boerenland gebeurde. Tegenwoordig worden de grote trekkermonsters met hun mestinjecteurs of andere reusachtige constructies gemeden uit de negorij. Ze worden omgeleid via de rondwegen en op speciale parkeerplaatsen dienen ze het burgerverkeer voorang te verlenen. 
Het kan verkeren. Al zie ik gelukkig op zomerse toogdagen de jonge boer soms samen met zijn vader in een nostagische bui met zo’n prachtig voorbeeld van ‘vorm volgt functie’ door het Achterhoekse landschap tuffen. Daarom wordt het tijd om de trekker te eren, even stil te staan bij een tijdperk dat afgesloten wordt. En alles waar we ’t hart aan verpand hebben inspireert en brengt ons cultuur. Ik zag op internet verschillende filmpjes voorbij flitsen. Waarbij een stationair lopend tractor werd ingezet als metronoom.  De drummachines begeleidden er muzikanten alsof ze niks anders gedaan hebben. Google voor de gein maar eens ‘Tractor en muziek’ op You Tube en een wereld gaat voor u open. 

Trek de zommer in cultuur

Wat hei’j ow nów weer bi-j de vore ehaald?
Is’t ’n stoomfoekepot? Nea ’t is ’n Steyer 
80, 1 staande cylinder, diesel, 1951, 18 PK
bouwen vore an vore, de Achterhoek in cultuur.

Wat hei’j ow nów weer bi-j de vore ehaald?
Bu’j in de biesterbaan, mangs’n förrie ehad?
Muzikanten, acrobaten
Dansers en woordgoogelaars.

Fotografen, beeldende kunstenaars.
Theatermakers, rondtrekkend volk.
Wie bindt daor ‘t spek op de takel?
Wie trekt de ziel in de pokkel?


Tah, tah tah tah tah tah, tah, tah,
hie breg de zommer in cultuur.
Tedah, tedah, tedah, tedah,
‘n mooie zommertiedblues.

Kiek de trekker krig vleugels,
trök ’n mooie spräönevlóg.


Speciaal voor Cultuurzomer Achterhoek is het Hot & Sweet aangevuld met een Steyer 80 Oldtimer van Derk Jansen. De Steyer werd gebruikt bij kleine familiebedrijven ter vervanging van het paard. Kompakt en robuust zo wordt hij genoemd door kenners. Door de muzikanten wordt hij beoordeeld met een ontzettende swingende pof.
Het is me een grote eer u te mogen aankondigen: Hennie Ansink; trompet |  Jos Driever; saxofoon  | Nick Smit; banjo en Henny Dokter; sousafoon. | Derk Jansen; Steyer 80


Sweet Georgia Brown
Bourbon Street parade
You are my sunshine


Bert Scheuter sloot af met: 

Ondertussen in Kassel | Documenta 13


Andrea Büttner>

vrijdag 22 juni 2012

Intussen in Ellemeet | Rolf Wolters

Foto: © Rolf Wolters

De Poëzie Klink Plek van Rolf Wolters staat op de Kunstschouw Zeeland te pronken in Ellemeet> Met gedichten van De Omsmeders in voorraad als ik dé Weekkrant mag geloven. Ik werd in ieder geval vorige week door hem benaderd of ik nog enkele gedichten over de Achterhoek en over de kunsten wilde leveren. Mooi  om te weten dat ik daar gelezen kan worden of voorgedragen. Ook mooie plek alsof het daar al jaren heeft gestaan. Rolf gefeliciteerd. 


"Poëzie klink plek doet het fantastisch hier, alleen mist die wel zijn favoriete dichters....!"
 mailde de jonge kunstenaar.

Ondertussen in Bredevoort


Vanmorgen had HiPP overleg met de werkgroep Poëzie van SBK (Stichting Bredevoort Kunstmanifestaties) de actieve club die onder andere ook met Pinksteren het columnistentreffen Door Achterhoekse Ogen> organiseerde, en nu over een week dus Poëzienacht Bredevoort>.



Foto's: Hans Mellendijk

'nDrom 13 | Cultuurzomer Achterhoek 2012

Ontwerp: Bert Scheuter | Beek en Es


donderdag 21 juni 2012

Ontroerend goed | Bevers | De films

Foto: © Hans Mellendijk | Geertje en Bert in Den Hopsack | Antwerpen

Ook heel mooi; het ware ontroerend goed zijn de filmpjes die mijn Antwerpse vriend Bert Bevers met zijn neef Maarten Bevers maakt; zie hier meer>

dinsdag 19 juni 2012

Documenta 12









Foto: © Arend Mellendijk


∞ Ansicht

alle menschen werden schwestern
vertrekken is aanwezig zijn
aantekeningen in mijn boekje
zonder beeld geen betekenis meer

krombacher pils parel der natuur
leer alweer dat smaakt naar nog een keer
lommer luim en de vijf in het uur

alina szapocznikow
kauwen en schouwen
kaugummiformation
quick quick slow.

ook zie ik mijn bloed enthousiast wijzen
bij de ansichtkaartenmolen naar
entree van museum fridericianum
achter die deuren kan je oneindig ver kijken

en schrijft ∞ in de lucht
ik haal diep adem en zucht
met ons geheugen niks mis



alles war so wie es war gestern

friedichsplatz
een bloed rode zee
opium voor het volk
klaprozenveld

het grote vergeten vangt weer aan


© Hans Mellendijk

zaterdag 16 juni 2012

Uit de oude doos | Mayday-mayday!




Mayday-mayday!

In mijn allerdaagse kloffie waag ik mij op de zonnige vrijdagavond in “Het hol van de Leeuw”. Toch nog maar even de Oranjekoorts proeven, voordat het te laat is. Even 'live' meemaken of ik m’n toppositie in de voetbalpool van café “’t Veertje” kan consolideren. Een eerste plaats; dankzij de enige juiste voorspelling van Joegoslavië - Slovenië.

M’n staminee is ter gelegenheid van EURO 2000 omgetoverd in een Huis van Oranje. De oranje vloerplaten van voorgaande voetbaltoernooien zijn gelukkig versleten en liggen te rotten in de opslag, weet uitbater Gertman me te melden. Dus die pijn aan de ogen wordt mij dit jaar gelukkig bespaard. Gertjan wijst me een mooie plek aan de tap en komt naast me zitten. De kroeg dromt langzaam vol met, in schreeuwend oranje geklede, liefhebbers. 

Als de tigste leeuwenkoptoupet langs ons heen schraggelt om een zitplaats vóór het televisiescherm te bemachtigen begint Gertjan te mopperen. ‘Die jongeluu hebt ’t tegenwoordig maor makkelijk! Oranje T-shirts, oranje opblaoskronen, oranje aoveralls, ’t is jao allemaol veur ‘n prikkie te koop. Nea, dan hadden wi-j ’t vrögger toch völle moelijkerder. Toen was d’r nog gin Oranjekoorts. Wi-j mosten ons witte sporthemd zelf varfen. En onze leeuw heb ik d’r zelf persoonlijk op motten borduren. In kruissteek!' ‘O ja, Dortmund vierenzeuventig!’ In een flits herinner ik me zijn potsierlijke Hollandse leeuw. De leeuwen van het Wissche gemeentewapen waren als sjabloon gebruikt. De Duitsers zagen het aan voor een hond.

‘Trouwens, wat oog i-j kaal!’ Ik kijk hem niet begrijpend aan. Triomfantelijk tovert Gertjan een oranje stropdas uit zijn broekzak. ‘Hier strik ow den maor veur, dan zie’j d’r minder meeps uut!’ Ik wil protesteren. Maar om de sfeer in ”’t Veer” niet te verpesten laat ik mij gewillig de strik omdoen. In de barspiegel bekijk ik het frommelige resultaat. Niet geheel ontevreden bestel ik twee evenementenbiertjes. Ik geef hem d’r een. ‘Nó good dan, proost dan maor! Op een mooie pot!’ Tijdens het Wilhelmus, staandebeens meegezongen en af en toe spiekend vanaf een oranje rug, ontwaar ik een oud Oranjesouvenir. Het nageschilderde plaatsnaambord van Saint Denis. Een WK-etappeplaats van onze Guus. Frankrijk, twee jaar geleden. Ik zie nu pas het typografisch grapje; als een bezwerende correctie is boven de ‘n’ en ‘i’ van Denis een iets kleinere ‘n’ geplaatst. Heilige Bergkamp. Het kwartje valt wel heel erg laat.

Zo ook, het eerste doelpunt. Met een nul-nul stand gaat het café morrend de rust in. Davids wordt ongevraagd geadviseerd zijn bril op te zetten. Een zielloze stumper wil het hoofd van Frank laten rollen en scandeert ‘van Gaal!’. Ik smoor hem bestraffend de mond: ‘de Denen hebben schuld. Ze geven ons Oranje niet de kans, mooi te spelen!’ Gelukkig, na de pauze is dan eindelijk de passie terug. De ballen komen nu bij de juiste spelers voor de voet. In de zevenenvijftigste minuut, de bevrijding. Dennis breekt door en komt de Deense doelman integen. De terugstuitende bal wordt door Patrick laag in het lege doel geschoven. Gertjans relaas over buitenspel raakt verloren in het helse kabaal van de juichende meute. Ik hou het maar op vrouwe Fortuna. Zij is ons team, tot nu toe, toch al zo goed gestemd en hopelijk mij ook. Want deksels, het lijkt er even op dat mijn voorspelling uitkomt. Dat betekent mooi tien punten extra! Schjønberg schopt echter roet in het eten, door de strafschop te missen. Een uur later wordt de nieuwe ranglijst opgehangen. Met stip ben ik gezakt naar de drieënvijftigste plaats! Een alarmerend -mayday-mayday!- is achter mijn naam gezet en dat op zo’n mooie juniavond, terwijl het oranje zonnetje weer schijnt. 

Hans Mellendijk, Gelders Dagblad, 24 juni 2000

vrijdag 15 juni 2012

Poetenladen



Bij het voorbereiden van de Bredevoort Poëzienacht kwam ik deze interessante Duitse webstee integen: Poetenladen>  [http://www.poetenladen-der-verlag.de/wordpress/?p=1950] Tot zover mijn bericht für heute.

donderdag 14 juni 2012

Intussen in NL | Oranjeschaamte [plaatsvervangende versie]

Tatoeschneider


Zie ook: Max Dohle>

Boter-kaas-en-eieren


Alle gekheid op een stokje, ... ik kwam vanmorgen bij mijn dagelijkse test Beter spellen> er achter dat ik Boter, kaas en eieren als Boter-kaas-en-eieren dien te schrijven. Boter bij de vis; sommige woordgroepen zijn echt één begrip geworden en worden daarom tegenwoordig met streepjes geschreven. Een typischs Mosterd-na-de-maaltijdgeval, net nu het gedicht in Ballustrada> gepubliceerd is. Met een: "Godsammenan" en een "Tja, ... in elk Perzisch tapijt hoort een weeffout, want alleeen Allah is groot" troostte ik mij en in mijn gedichtenblog heb ik het gedicht toch maar aangepast. 


Vergelijk: Boter-kaas-en-eieren - Hans Mellendijk> met hier>

Intussen in NL | Oranjeschaamte



dinsdag 12 juni 2012

Documenta 8


Beeld: © Kenneth Josephson, Polapan, 1973


Kassel, Documenta 8, zomer 1987


Gesloten als een oester.
Zelfs het licht kan niet ontsnappen.
Ik aanschouw het kunstwerk.
Pas in de donkere kamer en als dia geprojecteerd,
geeft het beeld zich dan uiteindelijk prijs. De vraagtekens gekeerd.

Dokadocument.

Weerspiegelend in de glazen panelen, oorlog met tinnen soldaten.
Het heel en het al. Binnenstebuiten, buitenstebinnen.
Zonnestelsels geven zich bloot, zoals de foto toen van jou genomen.
In mijn album in stiekem hoekje naar binnen gekeerd.
Niet voor andermansogen gezworen, gluurders geweerd.

Toen mijn muze, door het niet te doen.

Eindeloos gewacht,
nu besmuikt in herinnering gebracht.
Door het los te weken.

De douchedruppels getuigen
als vreemden in de nacht.

Oorsprong van de wereld.


Hans Mellendijk
gepubliceerd in Poëziepuntgl jaargang 5 - nummer 1 - maart 2007

Cultuurzomer Achterhoek | Vic Hulshof


maandag 11 juni 2012

Opening Cultuurzomer Achterhoek

Hans Hekking  | Herman Kaiser | Henrike Lobbes

Opening Proef de 8erhoek

  Opening Cultuurzomer Achterhoek | Publiekstrekker 


Uit het weblog van Burgemeester van Doetinchem | Herman Kaiser | week 23 

'"Park Ruimzicht: centrum van cultuur en gastronomie

"

Zaterdagmiddag kwam een aantal bijzondere activiteiten bij elkaar. Eerst mocht ik het evenement “Proef de Achterhoek” openen in Park Ruimzicht. Van te voren moest ik nog even een minicursus sabreren doen onderleiding van een gecertificeerd chevalier. Ik heb al heel wat openingen met linten en drukknoppen gedaan, maar het met een sabel ontkurken van een fles champagne is toch wel weer een andere tak van sport. Ik was opgelucht dat het in een keer goed ging. Wordt anders ook wel een dure liefhebberij. Ik ben overigens niet een echte liefhebber van het sprankelende en edele vocht, maar het was wel een spannende act. Het was overigens een prachtige stunt van De Gelderlander om binnen vijf minuten een vers gedrukte voorpagina met foto van het spectakel aan te bieden. Vervolgens mocht ik vijf meter verderop de Achterhoekse cultuurzomer openen door het starten van de dieselmotor van een oude trekker uit de jaren vijftig. De tact van de Steyer gaf de maat aan voor een klein orkest en leverde een oer Achterhoeks geluid op. Omlijst met veel poëzie en muziek hoefde de cultuurzomer nu alleen nog op de zon te wachten. En die was zondag volop aanwezig.'


Foto's: © Wim Maatman