zaterdag 30 september 2017

Poëzieroute Geesteren-Gelselaar | Peter Vermaat




Poëzieroute Geesteren en Gelselaar | Hans Mellendijk


Bij het gezicht, vanaf de es, op Gelselaar aan de Bollertweg is mijn gedicht Boerentrek te lezen. Meer gedichten van collega's hier>

Engbergen herbezocht

Waterloop

Nu baant zich ‘t nat
Een heimlijk pad,
En tjilpt en fluistert,
In bloem en blad
Voor ‘t oog verduisterd.

Nu dartelt vrij,
Op gouden zanden,
De stroom voorbij.

Hij schuurt zijn randen
Allengskens uit,
En sleept de buit
Van kleiner vlieten
Geweldig voort;

En golven schieten,
Van ver gehoord,
Langs ‘t rotsig boord.

Nu vangt een dal
De waterval.

Een glinstrend kleed
Ligt stil verbreed
In ‘t nieuwe perk.

Het loofgewemel,
Het bonte zwerk,
De blauwe hemel,
Zien statig neer
Op ‘t effen meer.

Herdenking


Wij schuilden onder dropplend loover,
Gedoken aan den plas;
De zwaluw glipte ’t weivlak over,
En speelde om ’t zilvren gras;
Een koeltjen blies, met geur belâan,
Het leven door de wilgenblâan.

’t Werd stiller; ’t groen liet af van droppen;
Geen vogel zwierf meer om;
De daauw trok langs de heuveltoppen,
Waar achter ’t westen glom;
Daar zong de Mei zijn avendlied!
Wij hoorden ’t, en spraken niet.


Ik zag haar aan, en diep bewogen,
Smolt ziel met ziel in een.
O tooverblik dier minlijke oogen,
Wier flonk’ring op mij scheen!
O zoet gelispel van dien mond,
Wiens adem de eerste kus verslond!

Ons dekte vreedzaam wilgenloover;
De scheemring was voorbij;
Het duister toog de velden over;
En dralend rezen wij.
Leef lang in blij herdenken voort,
Gewijde stond! Geheiligd oord!

Andenken


Wir schützten uns im Laubes Rieseln,
Versteckten uns am Teich;
Die Schwalbe spielt’ über den Wiesen,
Das Gras war silberweich;
Ein Lüftchen duftete mehrfach,
Belebte so das Weidendach.

Das Grüne hörte auf, zu triefen;
Kein Vogel flog vorbei;
Der stille Tau stieg aus der Tiefe,
Im Westen schien der Mai;
Es sang sein Abendlied das Licht!
Wir hörten es und sprachen nicht.

Ich sah ihr an, wir beide spürten:
Zwei Seelen wurden eins.


O Augen, die mich tief berührten,
Ein Zauber, so wie keins.
O süßen Mundes Lispelklang,
Der den ersten Kuß verschlang.

Uns schützten friedlich nun die Blätter;
Vorbei die Dämmmerzeit;
Das Düster zog über die Äcker;
Wir standen auf zuzweit.
Leb’ fröhlich im Andenken fort,
Geweite Stund’! Heiliger Ort!

© Vorden 1840, A.C.W. Staring © Zutphen 2016, S.J. Grootendorst

Ondertussen in Gelselaar-Geesteren


HiPP is met een gedicht vertegenwoordigd in de poëzieroute Gelselaar en Geesteren. Een gedicht van Hans Mellendijk.
En zondagmiddag in café Florijn vanaf 14:00 met voordracht van Louis en Hans met blokfluitbegeleiding.

Tubantia | Dichters omlijsten kunstroute in Gelselaar en Geesteren>

vrijdag 29 september 2017

Skulptur-Projekte 2017 | herbezocht



Een van de hoogtepunten die ik zag woensdag j.l. De beklemmende surreële documentaire/film van Mika Rottenberg | Cosmic Generator.



donderdag 28 september 2017

Ondertussen gisteren

Gerhard Heinrick Kock | Freizeitführer Skulptur-Projekte 2017 | Gebrauchanweisung




Op het moment dat we (Bert, Louis, Maarten en ik) het bewegwijzeringsysteem door hadden van de SKULPTUR-PROJEKTE 2017 in Münster werd het al donker en genoten we van een eenvoudige doch voedzame maaltijd in Litle Budha am Verspoel te Münster. Ook de heenweg ging niet zonder hindernissen onder begeleiding van de nieuwe Nits (Angst) de Stau overleefd en samen met de Kaffee met Kuchen zorgden ze voor een vertraging van twee uur. Maar de vooraf gehuurde Fahrräder maakten veel goed. Een kunstschattenzoektocht waarop ik maanden kan teren en waarop ik binnenkort zeker zal terugkomen. 

Little Budha | Louis Radstaak en Maarten Buser

Staring terug in Gendringen | terugblik

Herdenking

Verlangen

De Moespot Nr. 255 is verschenen



 Het toedicht van Ria Gesink is opgenomen in het laatste nummer van De Moespot.


zaterdag 23 september 2017

Ondertussen in Geesteren en Gelselaar


Ruimte voor ‘zondagsdichters’ bij poëzieroute Geesteren en Gelselaar 

Het publiek krijgt bij de poëzieroute in Geesteren en Gelselaar de komende weken de gelegenheid zelf als ‘zondagsdichter’ mee te doen. Hiervoor is in beide plaatsen één plek opengelaten. De route is ontwikkeld voor de kunstroute van Kijk op Kunst Borculo die wordt gehouden in de weekenden van 30 september en 1 oktober en 7 en 8 oktober. Hiernaast doet de poëzieroute dienst bij de kunstroute van Diepenheim, die in de laatste weken van oktober wordt gehouden. Hiervoor is dit jaar het thema Landschatten, dat er naadloos op aansluit. 


De afgelopen dagen boog een viertal bekwame juryleden uit de regio zich over de ingezonden gedichten. Op basis hiervan voorzien negen dichters de komende weken een uitsnede uit het fraaie landschap van deze twee dorpen en hun omgeving letterlijk van een onderschrift. De gedichten komen te staan onderaan lijsten die een stukje landschap inkaderen.

RUIMTE VOOR PUBLIEK. Van krap veertig inzendingen zijn minder dan twintig gedichten overgebleven. In totaal zijn 19 lijsten beschikbaar. Toch zijn ze niet allemaal benut. Daardoor is er nu ook ruimte voor het publiek om zelf hierbij te dichten. Er zijn twee plaatsen in het landschap waar wel een lijst, maar geen gedicht beschikbaar is. Het gaat om het landgoed Wanninkhof aan de Geesterse Broekweg te Geesteren. Ook in Gelselaar is een plek met lijst die nog op een pakkend gedicht wacht, de beukenlaan die de Geesterseweg omgeeft, gezien vanaf de weghoek met de Boshoek. Wie de juiste woorden weet te vinden om ze te vangen, kan zo’n gedicht bezorgen bij café Baan in Geesteren of bij café Florijn in Gelselaar. Grote kans dat ze daar aan de muur terecht komen, zodat iedereen ze kan bewonderen en beoordelen.

VERBINDENDE VERSREGELS VAN JAWIK KRUDDE. De organisatoren van de route gaven een gedicht van Jawik Krudde, die in Gelselaar heeft gewoond en hier bekend werd met zijn poppentheater Luna-Luna, de functie van verbindende schakel. Hij won rond de eeuwwisseling al eens een prijs met dit gedicht. Het komt te hangen nabij de Hagbrug over de Bolksbeek, waar de routes van Geesteren en Gelselaar elkaar ontmoeten. De versregels van Krudde zijn wellicht de mooiste ooit geschreven, gewijd aan het landschap in dit deel van de Achterhoek: Als gezwollen aders / op een oude mannenhand / liggen de beken / bedijkt boven het land.

Bijzonder is dat de kunstenaar Jawik Krudde uitgerekend deze keer ook meedoet aan de kunstroute in Geesteren en Gelselaar. Zijn schilderijen zijn te bewonderen in boerderij Winkels aan de Dorpsstraat 16, te Gelselaar. Ook maakte hij deel uit van de jury, die de inzendingen voor de poëzieroute heeft beoordeeld. Hij deed dit samen met dichter en journalist Sander Grootendorst, Peter Paap, leraar Nederlands aan het Staring College en Rikie Oosthof, betrokken bij de organisatie van de landelijke Poëzieweek in Lochem.

PROJECT  STICHTING PORTFOLIO. De Poëzieroute is een project van de Stichting Portfolio, de rechtsopvolger van de Lochemse Cultuur 10-Daagse. Het Fonds 1819 maakte deze poëziemanifestatie financieel mogelijk. Ook het open dichterspodium op de eerste twee zondagmiddagen van oktober in café Florijn te Gelselaar maakt deel uit van het project. Van 14 tot 16 uur dragen dichters hier dan voor uit eigen werk. Belangstellenden hebben gratis toegang en kunnen er de poëzieroute in ontvangst nemen, die rond Geesteren en Gelselaar per fiets, per auto, of met de benenwagen kan worden afgelegd. De twee delen van de route, in Gelselaar 10,7 km en in Geesteren 11,8 km, zijn afzonderlijk  te rijden. Daar ze op één plek op elkaar aansluiten zijn ze ook achter elkaar te rijden. Zowel in Geesteren als in Gelselaar begint de route aan de Dorpsstraat. In beide dorpen is ook één onverhard fietspad opgenomen in de route, waarvoor automobilisten een klein ommetje moeten rijden. 

De Hagbrug over de Bolksbeek vormt de verbindende schakel in de poëzieroute van Geesteren en Gelselaar. Hier komt een gedicht te hangen van Jawik Krudde, die ook deelneemt aan de kunstroute. 


Een onafhankelijke jury bestaande uit: Sander GrootendorstJawik Krudde, Peter Paap en Rikie Oosthof  koos mijn inzending Boerentrek voor een blik op dorpsgezicht Gelselaar bij de Bollertweg.

Ondertussen op Engbergen


Voor een select gezelschap een kleine vijftig personen hadden de moeite genomen om naar openluchttheater Engbergen te Gendringen te komen. Voor een tweetal lezingen, voordracht en muziek t.g.v. A.C.W. Starings 250ste verjaardag. Een beschaafd en welverdiend applaus was ons deel na afloop. Een mooi avond en begin van een prachtige herfst die gaat komen.
Zie hier meer>

Flatland revisited

Frans Oosterhof | Collectie Vedute>

0080
24-05-1997
EL PUNTO DE ARTICULACIÓN
Frans Oosterhof
Grafisch Ontwerper, Beeldend Kunstenaar
De fotomonteur verenigt al datgene wat in een concreet stilleven onmogelijk is. Hij jongleert ter plekke, in één en hetzelfde beeld, met dimensie, tijd, schaal en plek, met begrippen, met de betekenis van de dingen en niet met de voorwerpen zelf. 
Hoe concreet kan het woord zijn?
–Frans Oosterhof

vrijdag 22 september 2017

donderdag 21 september 2017

Ondertussen in Bredevoort | Bernarduspad, beeld en verhaal.


© Dinie Wikkerink


Tekst: © Gerjon Gijsbers

Vrees en treur niet
‘Vrees en treur niet’ is de titel van het verhaal dat de uit Bredevoort afkomstige schrijver Gerjon Gijsbers geschreven heeft voor de expositie Bernarduspad, beeld en verhaal. De titel verwijst naar bastions van de vroegere stadsmuur van Bredevoort, met de namen Vreesniet en Treurniet. De geschiedenis vertelt dat in de tuin kerkelijke feesten en sacramentsprocessies gehouden zijn waarbij de Mariagrot werd aangedaan. De namen van de bastions en ook de Mariagrot vindt u nog langs het hoger gelegen betonnen pad. St. Bernardus is het grote witte gebouw aan de rechterkant van de tuin. Het heeft dienstgedaan als nonnenklooster, sanatorium en tot voor kort als bejaardenhuis. De tuin, de gracht en de historische elementen zijn verwerkt in het verhaal.
Fotografen van het OFC hebben zich door het verhaal laten inspireren en de beelden gemaakt. OFC (Oostgelders Fotografen Collectief) bestaat uit negen fotografen. Ieder lid heeft zijn of haar eigen specialisatie en werkt vanuit eigen interesse. Het OFC heeft als doelstelling elkaar te inspireren en te ondersteunen op kunstzinnig en fotografisch gebied. Hierbij staan de persoonlijke ontwikkelingen van de individuele leden centraal. De fotografen zijn: Marion Bauhuis, Grietje Bouman, Bettina Hogeweg, Stan Kerlen, Gerrit Korn, Wim Peters, Ellen Sessink, Peter van Tuijl en Dinie Wikkerink.
Bernarduspad is een kruisbestuivend project waarin, historie, beeldende kunst en jong schrijverstalent samenkomen.
Bernarduspad is geïnitieerd door Foto21 Bredevoort, in nauwe samenwerking met het Oostgelders Fotografen Collectief. De realisatie kwam tot stand met steun van Bredevoorts Belang, subsidies van de Gemeente Aalten en het prins Bernhard Cultuurfonds.