vrijdag 31 maart 2017

Ondertussen in Baak


Bij het atelier van Jan Opdam werden gisteren de eieren samengesteld in het kader van het Ei-project. De samenwerking tussen De Omsmeders en Jan Opdam voor de Kunstwandelroute Hummelo 2017.

Onderweg naar Lovers' lane




Atelier Schellekens | Doesburg | 30 maart 2017 

Column | Hans Mellendijk | Spiegel

 Kröller Müller | Piet Mondriaan | Strand met drie of vier pieren bij Domburg | 1909


Spiegel | Hans Mellendijk | de Gelderlander 30 maart 2017 | edities Achterhoek

Joseph Beuys zag het IJsselmeer als het oog van Nederland, als een grote lichtreflecterend spiegel. Door de inpoldering verdween het beroemde licht en zouden we ons in de jaren vijftig hebben verblind aldus de Kleefse charamistische kunstenaar. Ik moest eraan denken toen de eerste aflevering zag van Panorama Pijbes. Een tv-serie op de woensdagavond, waarin de oud directeur van het Rijksmuseum het Nederlandse landschap onderzoekt zoals het is geschilderd door de Nederlandse meesters.

Er kwam een enthousiaste Zeeuw voorbij. Loek Grootjans die uit de doeken deed hoe het Zeeuwse licht bij Domburg kon ontstaan. Zo schitterend op het doek geschilderd, onder andere door de jonge Piet Mondriaan. In een installatie bewees hij middels flessen en schalen dat in september de zoutkristallen het grootst zijn. Dat door de ligging werveling ontstaan, veroorzaakt door het Nauw van Calais, Noordzee, Ooster- en Westerschelde. De zoutkristallen lossen daardoor in de lucht op en het zonlicht vervolmaakt het wonder. Prachtig hoe wetenschap en kunst hier bij elkaar komen.

Ik zag een week eerder een speelser variant toen ik in Winterswijk, Villa Mondriaan bezocht.
In het kader van honderd jaar de Stijl is door designstudio Raw Color een interactieve installatie ingericht, Chromatology genaamd. Sensoren zetten papierversnipperaars in werking waardoor de bezoeker een kunstwerk laat ontstaan. De kleurrijke snippers lijken veel op Mondriaans penseelstreken. In de rollen papier van de installatie komen de kleuren terug die Piet gebruikte om Winterswijk te schilderen. Een expositie het omfietsen waard.



woensdag 29 maart 2017

Midweektrailer | La La Land | 2016

Ppgl Nr. 1 | 15e jaargang


Geciteerd worden dat voelt als erbij horen. In de serie Poëziegeografie van redacteur Peter J.R. Vermaat schrijft hij deze keer over Radio Kootwijk. Daarin o.a. de laatste regels van Radio Kootwijk-Hans Mellendijk>. In gezelschap van Cees van der Pluijm, Hanz Mirck, Johanna Geels zien we de geboorte van HiPP.


dinsdag 28 maart 2017

68



Tom America werd 68 en kijkt terug op zijn academietijd. De bron van alles. Op Facebook schrijft hij:

"IEMAND MET ZO WEINIG TALENT
morgen wordt ik 68. Door dat getal moet ik toch weer denken aan 1968. In dat jaar verliet ik Limburg om in Tilburg te gaan ‘doorleren’, zoals ze dat hier vaak noemen, en wel aan de tekenacademie. Er was sinds het begin van mijn puberteit een toenemende drang in me opgekomen om bij de wereld van de kunsten te mogen horen. Niet de zaak van mijn vader trok me (nooit voor ook maar een seconde), de wereld van Klee, Picasso, Sartre, The Troggs, Elmore James, daar wilde ik onderdeel van zijn. Op de academie bleek al snel dat ik er qua talent niet echt geweldig voor stond. Hoe vaak heb ik tijdens die opleiding niet gedacht dit leer ik nooit, en zelfs ik kan het gewoon niet. Toch was opgave geen enkele optie. Deze eenmaal ingeslagen weg moest afgelopen worden. Met als routekaart dat vage buik/hoofdgevoel dat het bezig zijn met, willen horen bij de kunsten me gaf. Het nu iets beter kunnen inschatten van de zuiverheid en schoonheid van het werk van Jan Schoonhoven of Jan Hanlo, of het snappen van de prikkelende, opstandige het medium bevragende houding van cineast Jean-Luc Godard, het is allemaal het gevolg van die postpuberale beslissing. Ik heb geleerd/ervaren dat het hebben van een idee dat ergens zomaar in je opduikt iets is om te koesteren, een geschenk, dat gevolgd moet worden door noeste arbeid, nu eenmaal nodig ter verwezenlijking van dat idee en alles wat het met zich mee je wereld in sleurt. Dat is samen met de kennis van kunstgeschiedenis misschien wel een van de belangrijkste dingen die me aangereikt zijn op die schoolse tekenacademie: het ‘gewoon beginnen’ en vooral het ‘meters maken’.
Groot succes heeft me mijn bestaan in de kunsten nooit gebracht maar van binnen voelt dat heel anders. De vele confrontaties die ik gezocht heb, vragen die ik mezelf gesteld heb, mijn worstelingen om toch tot iets te komen, de twijfels, en de oplossingen ze hebben nu een residu achtergelaten dat goed en kloppend en gelukt voelt.
Vijf jaar geleden kwam ik tijdens een academiereünie oud klasgenoot en
academie-school-orkest-mede-muzikant René Ziedses weer eens tegen. Bijna meteen hadden we het over de naamloze gelegenheidsband die opgericht was om op het roemruchte jaarlijkse Lukasfeest te spelen. En al snel ging het vooral over mij. Over hoe slecht ik was volgens René. Hij was daar nu nog verbaasd over. Zijn verhaal raakte een essentie van iets in mij. Mijn struikeltocht op weg naar het kunstenparadijs, vaak een combinatie van onnozelheid en enorme zin om ervoor te gaan, voelde ik er luid en duidelijk in terug. Een week later heb ik hem opgebeld met de vraag of hij alles nog eens voor mijn microfoon wilde vertelen. Want dit moest ik op muziek zetten, een soort zelfportret geschilderd door een ander maar toch zeker ook geautoriseerd door mijzelf. Er werd iets in geraakt van datgene dat me zo gretig stuurde richting de kunsten. Tot op de dag van vandaag is dat een beslissing geweest die me al met al een sterk, hoe zal ik het noemen, levensgevoel (?) opgeleverd heet. Een worteling die me blijkt te passen. En die ik al terugkijkend zeer gewenst heb. Als ik me toen had kunnen zien zoals ik nu hier zit achter m’n laptop, zou ik mezelf waarschijnlijk behoorlijk, daar komt ’t woord, ‘geslaagd’ gevonden hebben. Dat noemen ze tegenwoordig geloof ik ‘cool’."

Heel herkenbaar verhaal. 

Ondertussen in het Stedelijk Museum

Piet Mondriaan | Ruitvormige constructie met twee lijnen | 1931


Topstuk

zaterdag 25 maart 2017

Ondertussen in Poëziecentrum Nederland





Vanmiddag werd de nieuwe Poëziepuntgl gepresenteerd. Nr. 1 van de 15e jaargang. Met werk van de Omsmeders Hans Mellendijk, Louis Radstaak en André van Sabben.

FB Ppgl>



Ondertussen in het Stedelijk Museum

Miguel - Ángel Cárdenas | Mondrian Secrets | 1964

En wat leuk een oude bekende. De betreurde Michael Cardenas.  Met twee stukken betreffende Piet Mondriaan.



Cardena réchauffe 2 lignes de Mondrian no. 1, 1974

vrijdag 24 maart 2017

Ondertussen in Ulft


Gisteren in het Fab Lab van ICER de teksten van het Ei-project geprint met de lasersnijder samen met Jan Opdam en Paul Brouwer. 


Ondertussen in Mechelen



Vorige week even bij Frans Oosterhof op bezoek geweest. Hij wist me te melden dat Het Schilderij te zien is op een tentoonstelling in Mechelen. Ook de bladen van De Enschede School met o.a. het artikel De Verwondering, een ansichtkaartenwisseling, dat ik samen met hem componeerde. Eén van de 500 exemplaren van Het Schilderij hangt bij mij thuis mooi te zijn.





woensdag 22 maart 2017

Ondertussen in Hummelo

Ontwerp: Beek en Es | Bert Scheuter

Ondertussen in Ulft


De Expositiewerkgroep van Kunstenaarscollectief BREEKijzer presenteert in de Giethal van ICER innovatiecentrum op het DRU-Industriepark te Ulft:


Licht, een herinnering
Dinie Wikkerink - fotografie


Waar: In de ‘Giethal’ van ICER Innovatiecentrum, Hutteweg 32, Ulft, +31 (0) 315-820 280.
Wanneer: op de reguliere openingstijden van woensdag 22 maart t/m zondag 7 mei 2017; dinsdag t/m vrijdag 10:00-17:00 uur | zaterdag en zondag 13:00-17:00 uur.
Entree: gratis als alleen de expositie van BREEKijzer bezocht wordt: aanmelden bij de balie.

Licht is het belangrijkste thema in het werk van Dinie Wikkerink.
Het merendeel van haar foto’s zijn in de huiselijke omgeving gemaakt.
Sinds 1993 werkt ze aan dit thema en ziet ze het als een uitdaging om binnen de beperking van de huiselijk omgeving haar werk verder te ontwikkelen. De omgeving verandert niet maar wel de manier waarop ze ernaar kijkt.
Dinie Wikkerink arrangeert niet, zij doet verslag van wat zij ziet. Ze probeert bijzondere lichtmomenten te vangen.  Het licht dat de ruimte anders doet beleven of de aanwezige objecten een nieuwe beeldende betekenis geeft. Het goede moment is belangrijk, een paar seconden eerder of later zou het anders zijn. Het is een zoeken naar het minimale dat toch nog zeggingskracht bezit, licht dat er is bij gratie van de duisternis en op bijna abstracte wijze uitdrukking geeft aan begrippen als stilte, eenvoud en intimiteit.
Er spreekt een verlangen uit naar vroeger, naar het licht van de kinderjaren:  ‘Licht een herinnering’
De foto’s zijn afgedrukt op zeer fijn Hahnemühle fine-art papier en ter bescherming voorzien van een vernislaag. De expo in de Giethal is verdeeld in zes groepjes met allemaal hun eigen sfeer, die voor deze gelegenheid de titels morgen, middag, avond, nacht, zomer en  winter hebben gekregen.

Informatie over de expositiegroep van BREEKijzer: Hans Sennema: (06) 10 10 31 03 info@sennemakunst.nl

Het idee voor de oprichting van een beleef- en kennisplek als ICER is ontstaan vanuit de provinciale en lokale overheid, industriële bedrijven, onderwijsinstellingen, kunstenaarscollectief BREEKijzer en het Nederlands IJzermuseum samen. ICER verwijst dan ook naar de vier belangrijke partijen die ICER hebben samengebracht; industrie, cultuur, educatie, recreatie. Tegelijkertijd verwijst ICER ook naar 'iezer', dat ijzer betekent in de streektaal van de Achterhoek. ICER is ook uit te spreken voor de internationale gasten.





dinsdag 21 maart 2017

Ondertussen bij ICER



Vanmorgen met leden van de Expogroep de Tentoonstelling 'LICHT een herinnering' van Dinie Wikkerink ingericht. Een schitterende tentoonstelling waar het licht schildert. 

Hier meer>

Onderwijl in Zutphen






Opmerkelijke poëzie bij Pierrot

Dichtersgroep Kopwit verzorgt een allesbehalve doorsnee avond vol poëzie op woensdag 29 maart bij Grand Café Pierrot, Houtmarkt 54 te Zutphen. Velen maken hun debuut aan IJssel en Berkel: zo vaardigt het collectief "Dichters in Enschede" Margót Veldhuizen af, zojuist aldaar benoemd tot zevende stadsdichter, alsook Regine Hilhorst, éen van haar voorgangsters, tevens maakster van solotheater over even wiebelige als krachtige vrouwen! Twee heren van het springerige lichte vers, Tinus Derks en Cees Leliveld, bieden tegenwicht vanuit het Dichterscafé Deventer; daarnaast moet men voorbereid zijn op de onverwachte zijpaden die Joke Barends (Winterswijk) en Eva Jeune (Nijmegen) bewandelen. Opgelet, het kan er glad zijn…
Peter W.J. Brouwer (Velp), wiens loopbaan op de Zutphense planken samengevat kan worden in de regel "van Landdieren tot Brel", keert met een keur aan verse gedichten terug aldaar; en de nieuwe tweemaandelijkse reeks "Kopwit Ongekend" trapt af met Otteline van Panthaleon van Eck, die zal zorgen voor het nodige "Hoofdwerk"…
Voeg daarbij nog de muzikale dwarswegen door fluitiste Christa Kelderman gelegd, plus de onstichtelijke woorden van presentator Pieter Bas Kempe, en het is zomertijdhelder dat eenieder komt naar de kassa in Pierrot op voornoemde avond. Aanvang 20.30 uur, de toegangsprijs bedraagt 3 euro: zie ook www.kopwitzutphen.nl

maandag 20 maart 2017

Ondertussen in Ulft


De Expositiewerkgroep van Kunstenaarscollectief BREEKijzer presenteert in de Giethal van ICER innovatiecentrum op het DRU-Industriepark te Ulft:


Licht, een herinnering
Dinie Wikkerink - fotografie


Waar: In de ‘Giethal’ van ICER Innovatiecentrum, Hutteweg 32, Ulft, +31 (0) 315-820 280.
Wanneer: op de reguliere openingstijden van woensdag 22 maart t/m zondag 7 mei 2017; dinsdag t/m vrijdag 10:00-17:00 uur | zaterdag en zondag 13:00-17:00 uur.
Entree: gratis als alleen de expositie van BREEKijzer bezocht wordt: aanmelden bij de balie.

Licht is het belangrijkste thema in het werk van Dinie Wikkerink.
Het merendeel van haar foto’s zijn in de huiselijke omgeving gemaakt.
Sinds 1993 werkt ze aan dit thema en ziet ze het als een uitdaging om binnen de beperking van de huiselijk omgeving haar werk verder te ontwikkelen. De omgeving verandert niet maar wel de manier waarop ze ernaar kijkt.
Dinie Wikkerink arrangeert niet, zij doet verslag van wat zij ziet. Ze probeert bijzondere lichtmomenten te vangen.  Het licht dat de ruimte anders doet beleven of de aanwezige objecten een nieuwe beeldende betekenis geeft. Het goede moment is belangrijk, een paar seconden eerder of later zou het anders zijn. Het is een zoeken naar het minimale dat toch nog zeggingskracht bezit, licht dat er is bij gratie van de duisternis en op bijna abstracte wijze uitdrukking geeft aan begrippen als stilte, eenvoud en intimiteit.
Er spreekt een verlangen uit naar vroeger, naar het licht van de kinderjaren:  ‘Licht een herinnering’
De foto’s zijn afgedrukt op zeer fijn Hahnemühle fine-art papier en ter bescherming voorzien van een vernislaag. De expo in de Giethal is verdeeld in zes groepjes met allemaal hun eigen sfeer, die voor deze gelegenheid de titels morgen, middag, avond, nacht, zomer en  winter hebben gekregen.

Informatie over de expositiegroep van BREEKijzer: Hans Sennema: (06) 10 10 31 03 info@sennemakunst.nl

Het idee voor de oprichting van een beleef- en kennisplek als ICER is ontstaan vanuit de provinciale en lokale overheid, industriële bedrijven, onderwijsinstellingen, kunstenaarscollectief BREEKijzer en het Nederlands IJzermuseum samen. ICER verwijst dan ook naar de vier belangrijke partijen die ICER hebben samengebracht; industrie, cultuur, educatie, recreatie. Tegelijkertijd verwijst ICER ook naar 'iezer', dat ijzer betekent in de streektaal van de Achterhoek. ICER is ook uit te spreken voor de internationale gasten.