vrijdag 28 december 2012

Ondertussen in Laren (Gld.)


Taal & Teken productie ‘Nieuwe Bewoners’ in kulturhus Laren
kunstenaars uit gemeente Lochem komen met vernieuwend totaaltheater! 

Inzending schrijfwedstrijd Aan het woord! Achterhoek 2011 is inspiratiebron voor een nieuw kunstwerk!

Op zaterdag 29 december komt Taal & Teken Achterhoek met een verrassende voorstelling naar Kulturhus ’t Kruispunt aan de Verwoldseweg in Laren (Gld.)

Onder meer met Taal & Teken Achterhoek, een amateurkunstproject van Cultuurpact Achterhoek, zetten tien Achterhoekse gemeenten zich samen met provincie Gelderland en KCG (Gelders kenniscentrum voor kunst en cultuur) in voor versterking van kunst en cultuur in de regio. Al enige tijd zijn de voorbereidingen in volle gang voor vier nieuwe producties in het kader van dit kunstproject.

Taal & Teken is een vervolgtraject op schrijfwedstrijd Aan het woord! Achterhoek, eveneens een activiteit van Cultuurpact Achterhoek. Een tekst, gekozen uit de tien beste inzendingen van deze schrijfwedstrijd, is uitgangspunt voor het uitwerken van een nieuwe kunstproductie voor een andere kunstdiscipline of een combinatie van verschillende kunstuitingen. In drie jaar tijd, van 2010 t/m 2012, zijn alle 10 Achterhoekse Cultuurpactgemeenten getuige geweest van een voorstelling in het kader van  Taal & Teken. Dit jaar is naast de gemeenten Bronckhorst, Doetinchem en Oude IJsselstreek de gemeente Lochem aan de beurt.
In de gemeente Lochem gaan deelnemers onder leiding van regisseur Willem te Voortwis (Winterswijk) aan de slag met het thema de kunst van verwachten. 'Schurend tegen het nieuwe jaar aan', in de luwte tussen kerst en oud en nieuw bouwen we verwachting op voor het nieuwe jaar...

Dit thema wordt gevonden in het gedicht Nieuwe Bewoners van Tim Pardijs, waarmee hij hoge ogen gooide op de schrijfwedstrijd Aan het woord! Achterhoek 2011.
De deelnemers vertegenwoordigen een veelheid aan kunstdisciplines zoals muziek, dichtkunst, beeldende kunst, voordracht, toneel, dans, fotografie, film en de smaakkunst!  Samen werken ze aan een eindvoorstelling die op zaterdag 29 december aanstaande in Kulturhus 't Kruispunt te Laren haar première zal beleven. Aanvang is 20:00 uur en de toegang is gratis.

NIEUWE BEWONERS

Ze schuurden de voordeur, legden
een nieuwe vloer, verfden de kamer,
installeerden een fornuis, vervingen
de kozijnen en repareerden de trap.
De voordeur klemt, het deukje in de vloer
werpt een kleine schaduw, de kleuren
vloeken, het fornuis is vet, de kozijnen
zijn verrot en de derde tree van boven kraakt.

Ik zal je door de voordeur naar binnen dragen,
als ik ga klussen karton op de vloer leggen,
alleen de kleuren wel uitzoeken, het fornuis
altijd gelijk schoonmaken, de kozijnen
elke twee jaar verven en ik beloof je:
ik sla de derde tree over als je uit wil slapen


Organisatie

Taal & Teken wordt in opdracht van Cultuurpact Achterhoek georganiseerd door het Servicepunt Amateurkunst Oost-Achterhoek samen met professionele regionale regisseurs.

Met Cultuurpact zetten de provincie Gelderland, gemeenten en KCG zich samen in voor versterking van kunst en cultuur in de regio. Resultaat is dat met culturele organisaties bovenlokale projecten worden gerealiseerd voor een divers publiek en dat er meer aandacht is voor cultuurbeleid. KCG coördineert de werkzaamheden en zet daarbij haar kennis, ervaring en expertise in. Het project is te volgen via een speciaal gebouwde website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten