donderdag 18 mei 2023

Vandaag in Dat Bolwerck te Zutphen | Lees MEI

Dat Bolwerck 👉 te Zutphen | 10 mei 2018 
Op Hemelvaartsdag is het weer tijd voor de jaarlijkse estafette lezing en wordt de Mei van Herman Gorter in estafette voorgelezen door honderd literatuurliefhebbers, voordrachts-kunstenaars, dichters, lezers, docenten, vertalers en anderszins geïnteresseerden. Traditioneel is de eerste lezer een ouder iemand en wordt de Mei uitgelezen door een jong persoon.

De voorlees estafette zal ingeleid worden door Johan Sonnenschein, docent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Utrecht.  

Een aantal leden van het dichterscollectief De Omsmeders doen op uitnodiging van Wim van Til van het Poëziecentrum Nederland ook mee. Marleen Schellings van Joolen (13:29) Marion Steur (11:35), Hans Mellendijk (14:32), Helma Snelooper (14:35) Margót Veldhuizen (14:38) Bert Scheuter (17:05) en Anna Wiersma (17:36) ook zag ik in de gauwigheid, in de voorbereiding op de lijst Rinske Kegel (13:59), Jet Rotmans (14:02) en Sander Grootendorst (17:48) voorbij komen.

Herman Gorter debuteerde in 1889 met het lange, epische gedicht Mei, dat gezien wordt als het begin van de moderne poëzie in Nederland. Het ambitieuze project moest de lente en de zomer uitdrukken en vol natuurlijke elementen en zintuiglijke indrukken zitten. Het resultaat is een drieluik over Mei, dochter van de zon en de maan, brengster van het voorjaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten