donderdag 31 mei 2018

Ondertussen Rotterdam

de Gelderlander | 17-05-2018 | Column Bert Scheuter | Rotterdam

Eergisteren had ik nog een vrij reizen van de N.S. te goed. De vrijdagavond er voor had ik al op 'kantoor' met vriend Han afgesproken om mee te gaan -in zijn voorgenomen plan om de Kunsthal te bezoeken- naar Rotterdam. De stad waarover kameraad Bert onlangs nog een lovende column schreef.

Duane Hanson | Workers | Kunsthal Rotterdam | Hyperrealisme sculptuur

We bezochten er o.a. de tentoonstelling Hyperrealisme sculptuur en Viktor en Rolf in de Kunsthal en in Boijmans van Beuningen de nieuwe opstelling door Carel Blotkamp: de collectie als tijdmachine.

Vermoeid van het kijken daarna, bij een pittig mals halal-maaltijd met abdijbier, op het terras van Bazar aan de Witte de Withstraat uitgerust. Een enerverend gebeurtenis toen het noodweer losbarstte. Verfrist keerden we huiswaarts. Rotterdam een prettige stad om te verkeren.  Hier meer foto's>

Ondertussen bij Frans Budé













Bob Ross | 1964 | Suprematist Composition | Where did our love go | 1964, oil on canvas, 80.4 x 80.6 cm. | On loan from Marni Joghert Foundation | Museum of Modern Art | Detroit 

woensdag 30 mei 2018

Achterhoek 350 - reeks | de Achterhoekse verzen

Ontwerp: Beek en Es | Bert Scheuter

De eerste uitgave in de Achterhoek 350 reeks ligt bij de drukker. Bert Scheuter van Beek en Es heeft het ontwerp en de opmaak van De Achterhoekse verzen maandag j.l. afgeleverd bij Uitgeverij Fagus. De bundel bevat een keuze uit de Achterhoekse gedichten van Pim te Bokkel. Tien daarvan verschenen al eerder in het Standaardnederlands in zijn eerder verschenen dichtbundels. Twee werden er speciaal voor deze uitgave gescheven. Hans Mellendijk werd gevraagd om een vertaling in het Nedersaksisch dialect van Aalten. Het resultaat ligt vanaf 8 juli in de boekhandel en is via de website van Fagus te bestellen. Bert Scheuter maakte er vijf prachtige tekeningen bij. Hierboven alvast de omslag van eerste in een reeks van drie. En bij gebleken succes meer als het aan de initiatiefnemers ligt. De publicatie in de Achterhoek 350-reeks kwam tot stand mede dankzij financiële bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland, het Coulissen Fonds, Stichting De Roos-Gesink, G.A. van de Lugt Stichting, Het Plantenfonds, Stichting Eeuwig Erbarmen en giften van enkele particulieren.

Beeldnotities onderweg | Spoor

Foto: © Hans Mellendijk | Landgoed Hackfort | Vorden  | 27-05-2018 | Spoor

Huntenkunst herbezocht | Thea Zweerink



Altijd weer interessant werk van plaatsgenoot en mede BREEKijzer-lid Thea Zweerink>

dinsdag 29 mei 2018

Achterhoek 350 jaar


In het kader van het Sluiter-jaar vroegen we de Dichters van de Dichterskoets om een gedicht dat een relatie heeft met de Achterhoek. De komende zeven weken een gedicht van een der dichters. 

Als landschap

Laatst vertelde iemand dat het hem verbaasde
hoe de ene Achterhoeker ‘oe’
tegen de ander leek te zeggen. Die zei
‘oe’ terug en zo ontstond een gesprek
Ik stuurde mijn gast naar buiten, zodat hij
naar de kloeten kon luisteren. Daarna
kwam hij terug en vertelde me hoe het landschap
eerst ‘oe’ leek te zeggen, maar toen hoorde hij het zingen


Maarten Buser

maandag 28 mei 2018

Huntenkunst herbezocht | Kees Moerbeek


 Kees Moerbeek



Een aangename verrassing was de stand van L'Institut Propriété Spirituelle Ik scoorde er Het dooddoeners kwartetspel. En een verboden selfie. De kunstenaar Kees Moerbeek> deelde me mede -nadat hij eerst vriendelijk informeerde of ik er goed op stond- dat ik hierdoor  een onderdeel was geworden van een geslaagde manipulatie-actie zijnerzijds. Zie ook Bevers' Gemengde berichten hier>

Groei en verval verplaatst naar landgoed Hackfort


Het werk Groei en verval van Henk Winkelman en De Omsmeders heeft tot en met 9 september a.s. een prominente plek gekregen in de kasteeltuin, aan het begin van het poëziepad. 







Ondertussen op Hackfort

Landgoed Enghuizen | Sporen van 'Gevonden geluk'

Vorige week de kunstwerken van Enghuizen verhuisd. Marijke Schellekens maakte er een mooie reportage van. Hier>



zondag 27 mei 2018

Ondertussen in de Oude IJsselstreek

Huntenkunst | Ulft

Gisteren bij schitterend weer de familiedag beleefd. Mooie fietstocht over de Sinderense kerkepaden bracht ons in Engbergen alwaar gepicknickt werd bij het blotevoeten-pad. Daarna langs de Oude IJssel richting Ulft. Onderweg kregen we via de app te horen dat zoonlief Arend in Utrecht de voorsprong heeft gepakt op de Nederlandse Olympiade Informatica. Hij werd eerste en mag met zijn team van vier spelers naar Tokyo om in september Nederland te vertegenwoordigen. Wij bezochten na dat prachtige nieuws -ondertussen 


Keizersbeek | Sinderen 

bleek ook Bouwman (Ulft) en Gesink (Varsseveld) het goed te doen in de Giro -op het DRU-industrieterrein: Het monument van de Arbeider, ICER en Huntenkunst. Na het terras bij de DRU richting Silvolde voor een voedzame maaltijd bij Steakhouse Amadeus. Rineke bedankt voor de geweldige organisatie.


Het Monument van de Arbeider

Huntenkunst | stand Léon Marie Dekker


Zie hier kleine reportage>

Zondagclip | Lost in the stars | Elvis | Lotte | Frank

Elvis Costello

Lotte Lenya

Frank Sinatra

zaterdag 26 mei 2018

Familiedag

Foto: Arend Jan Mellendijk
1953 / '54 | Doetinchemseweg 62 | v.l.n.r.: Hans, Rineke, Willy en Gerda.

Mijn oudste zus Rineke heeft vandaag de familiedag georganiseerd. We fietsen door de gemeente Oude IJsselstreek, bezoeken in Ulft de Huntenkunst-beurs gaan een hapje eten in Silvolde en ... het zal vast heel gezellig worden met zowel de warme als koude kant.

Salon des Arts herbezocht



 Dinie Wikkerink | Hamburg | 05-05-2015

Bezoek naast Huntenkunst ook de groepstentoonstelling van vijftien BREEKijzerleden in de Giethal van ICER. 


Morgen in Arnhem


vrijdag 25 mei 2018

Ondertussen op het Landgoed Hackfort

Foto: © Marijke Schellekens

De poëziekunstinstallatie Mantelzorg van Hans Mellendijk en Marijke Schellekens staat tot en met 9 september op het landgoed Hackfort. Een totaal andere belevenis in een ander opener landschap. Het paneel mantelzorg kijkt uit op een zorgboerderij achter de middelste regel stromende sappen bomen zien we een imposante bomengroep en achter de laatste regel steun en harmonie de begroeide toren van het kasteel Hackfort. De wandelaars lopen door een ruimtelijke haiku. 

Ondertussen in Ulft




Vrijdag, zaterdag en zondag barst het van bedrijvigheid betreffende de beeldende kunst op 't DRU-Industrieterrein. De internationale Huntenkunst-beurs in de SSP-Hal, Salon des Arts in ICER en aanverwante activiteiten in Galerie bij de boeken. In de ICER-VVV-winkel zijn ansichtkaarten te koop in setjes van vier en drie van resp. Lovers' Lane en Mantelzorg (6,-- en 4,50 Euro).

HooTchieKoe herbeluisterd | Margót Veldhuizen | Op Facebook


De stadsdichter van Enschede Margót Veldhuizen draagt haar verse vers Op Facebook voor.


donderdag 24 mei 2018

Enghuizen herbezocht | symbiose kunst en natuur

Foto: © Gertjan Tuenter

Foto: © Hans Mellendijk

Het werk Als bomen konden spreken ... kreeg toen de lente zich echt manifesteerde een mooie mix met de omringende natuur. Er kwam een rups uit het neusgat en zo ook uit de baard. Volgens een kenner, de hobbyboer uit Sinderen, zou het eerste een Agaatvlinder> kunnen worden en bij de baard denkt Gertmans aan een rups uit de Spanner-familie>

Achterhoek 350 reeks | De Achterhoekse verzen | Pim te Bokkel


Ondertussen wordt er door Bert Scheuter bij Beek en Es hard gewerkt aan de eerste uitgave van de Achterhoek 350- reeks. De 'deadline' voor de tweetalige bundel De Achterhoekse verzen is in zicht. A.s. maandag hopen we een en ander af te kunnen leveren bij de drukker. 

Ter gelegenheid van het 80-jarig jubileum van museumboerderij Erve Kots en op verzoek van Hans Keuper selecteerde de in Winterswijk geboren en in Aalten opgegroeide dichter Pim te Bokkel (1983) in 2016 zijn oorspronkelijk Nederlandstalige ‘Achterhoekse’ gedichten. Hij vroeg collega Hans Mellendijk (1951) om een Achterhoekse vertaling. De gedichten werden tijdens een speciale editie van de Achterhoek Spektakel Toer voorgedragen op het erf van Erve Kots te Lievelde. Speciaal voor deze bundel schreef Te Bokkel twee nieuwe verzen, over de Achterhoekse geest en de Aaltense havezate 't Walfort, waar hij het grootste deel van zijn jeugd doorbracht. In het weekend van 'nDrom hoopt de Stichting Eeuwig Erbarmen het eerste boek in de geplande reeks ten doop te kunnen houden. Vrijdag 6 juli op 't Walfort en de zondag erna de 8e op een  nu nog onbekende plek irgendwo gemeente Aalten. Zal nog nader bekend gemaakt worden.

Hans Mellendijk vertaalde de geselecteerde en nieuwe verzen in eerste instantie in het Nedersaksisch dialect van Varsseveld. Vormgever en collega-dichter Bert Scheuter (1954) maakte naast de inspirerende illustraties, ook redactionele en poëtische opmerkingen. De ouders van Pim gaven tips, zodoende klinken de klankkleuren van Pims Aaltense jeugd erin door. Het eindresultaat: een bundel met twaalf gedichten in zowel de Achterhoekse, Aaltense variant van de Nedersaksische taal, als in het Standaardnederlands. Na de presentatie via uitgeverij Fagus te bestellen.


Achterhoek 350


In het kader van het Sluiter-jaar vroegen we de Dichters van de Dichterskoets om een gedicht dat een relatie heeft met de Achterhoek. De komende zeven weken een gedicht van een der dichters. 

Oer

achter de Oude IJssel
ben ik niet ongekend
in deze aarde ligt mijn navelstreng begraven
hier klinken nog de namen van mijn vaderen
waor bun i-j d’r ene van
o van Arend van Klaas-Hendrik van Gait-Jan
de grond draagt nog de sporen van hun handen
-oer en zand en klei- rouwranden
ze werkten bij de IJzergieterij, Coöperatie, Aviko
ze hadden koeien in de wei  bij Zelhem en in Hummelo
een varken op de leer
en vóór de eerpels het gebed achter de pet
eerbiedig zingend spreken: de Heer is mijn herder
mij zal niets ontbreken
ik hoor hun stemmen ruisen door mijn bloed
zo prenten ze me in:
Alles kump goed

                               
                                Helma Snelooper