dinsdag 4 september 2012

Hugo Hoes' debuut vanaf donderdag te koop

Hilarisch is het verhaal 'Groeten uit camping de Kappenbulten' dat ik meen ik vorig jaar zomer in de VPRO-gids las (of is het al weer twee jaar geleden?) het smaakte naar meer. 'k Kan niet wachten tot het in mijn brievenbus ligt. Fijne familie, het debuut van VPRO Gids-redacteur Hugo Hoes met "verhalen uit een groot gezin", is vanaf overmorgen verkrijgbaar. Het begon met een ideetje op de redactievloer van de VPRO Gids: een zomerserie waarin een aantal redacteuren een verhaal schrijft over de herinneringen aan hun vakanties van vroeger. De eerste aflevering, ‘Groeten uit camping de Kappenbulten’ geschreven door Hoes, bleek een schot in de roos en leidde onder meer tot aanbiedingen van een paar uitgeverijen. Uiteindelijk resulterend in dit eerste boek van zijn hand. 



Als jongste uit een gezin met acht kinderen heeft Hugo Hoes de continue stroom komische en bijzondere familieperikelen tijdens zijn jeugd nauwlettend gadegeslagen én onthouden. Hun drukke vader – behalve pater familias ook leraar, raadslid en voorzitter van de lokale voetbalclub in Silvolde – zorgt ervoor dat het thuis nooit saai is. De kinderen Hoes worden als campagnemedewerkers ingezet wanneer vader de politiek in wil, winkelen met Monopoly-geld en gaan met oude rapporten langs hun oma. Moeder ziet het allemaal hoofdschuddend gebeuren.

De vakanties, dorpsfeesten, Kerstmis en andere familiebijeenkomsten zijn een vrolijk feest der herkenning voor iedereen die is opgegroeid in een gezin uit de jaren zestig, zeventig, tachtig of negentig. Hoes vertelt op een geestige, ironische en liefdevolle manier over de gemakken en ongemakken van het leven in een grote familie. In de eerste zeventien verhalen is Hoes steeds rond de zeven jaar oud. Het achttiende en laatste verhaal is een terugblik.


Hier te koop>

Geen opmerkingen:

Een reactie posten