vrijdag 30 september 2011

In Memoriam | Hella Haasse 1918 - 2011


De schrijfster Hella Haasse is gisteravond in haar woonplaats Amsterdam overleden. Dat heeft haar uitgeverij Querido vanmiddag bekendgemaakt. Haasse is 93 jaar geworden. Ze geldt als een van de belangrijkste Nederlandse schrijfsters. Lees hier meer VK
en zie ook: Dichtersbankje>

De ziel der dingen


Denktanks de Beneluxe

Foto: © Louis Radstaak | Linker en Rechter hersenhelft

Uit de collectie Radstaak met Denktanks 

donderdag 29 september 2011

Ondertussen in Libië


Muurschilderingen zweren, ...

Poëzieklinkplek | ParkParade

 Foto's: © Hans Mellendijk | Parkparade | Doetinchem | Hans en Louis

Anna Wiersma


Sander Grootendorst, Hans Mellendijk, Louis Radstaak, Bert Scheuter, Wim van Til, Anna Wiersma traden zondag 4 september j.l. aan op het theaterfestival ParkParade. Het nieuw leven ingeblazen driedaagse alternatieve podium tijdens de Stadsfeesten van Doetinchem. Rolf Wolters installeerde er zijn Poëzieklinkplek. De plek was qua omgevingsgeluid wat onhandig gekozen, het publiek flaneerde vooral met af en toe een luisterend oor.

woensdag 28 september 2011

De Boekhouding


Een profeet is niet geëerd in zijn eigen land, wil het bijbelse spreekwoord. Het lijkt met HiPP die kant op te gaan. Eerst al aandacht voor de verzameling TractorTracks in het Zuid-Afrikaanse Versindaba, nu door Bert Bevers ook gepubliceerd in De Auteur, in de rubriek De Boekhouding. In het driemaandelijks tijdschrift van de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen VZW, september 2011. 


Het gaat voor mij niet helemaal op. Het gedicht Nomen est omen werd gepubliceerd in het kwartaalblad De Moespot, Driemaondelijks tiedschrift van het Verbond van Nedersaksische Dialectkringen, Nr. 232, september 2011, waarvan acte.

De foto's zijn binnen | Vakantie 2011

Sirmione

dinsdag 27 september 2011

Boer Frits | Heimwee naar Grollo ...


Ondertusen in IJzerlo | Hola





De firma Hoopman bestaat honderd jaar. Het gaf Gerrit Westerveld de opdracht voor de jubilerende familieleden een cadeau te ontwerpen in de vorm van een prent. Ik gaf Gerrit in Bredevoort tijdens de Poëzienacht een exemplaar van TractorTracks. Daar las hij het gedicht Hola van Louis Radstaak. En zo kwam het balletje aan het rollen. Het gedicht werd aangekocht en speelde een rol in de prent. HiPP was aanwezig bij de onthulling. Overigens een verrassend weerzien met Eva Hoopman. Een oud-collega van mij. En nog een andere surprise daarvoor, toen ik zag dat in de kantine van de firma, een wandschildering van mijn H.B.S.- tekenleraar Harry Dercksen siert. Alles viel weer eens samen.




Hola


maandag 26 september 2011

Hoogerbrugge tweet

#Harry #Muskee -- When your companions get drunk and fight, take up your hat and wish them good night!

In Memoriam Harry Muskee (1941 - 2011)

Harry 'Cuby' Muskee is vandaag in zijn woonplaats Rolde overleden. De al tijdens zijn leven legendarische zanger van bluesgroep Cuby + Blizzards is 70 jaar geworden en stierf aan de gevolgen van kanker. Muskee stond in juni nog op het podium van het festival Groeten uit Grolloo en trad bijna vijftig jaar op in binnen- en buitenland.
Harry Muskee is op 10 juni 1941 geboren in Assen. De muziek die hij hoort op Radio Luxemburg en The Voice of America bepaalt de richting van de Drentse jongen die voor deze muziek geboren is: de blues. Later verhuist hij naar een boerderij in Grolloo en daar maakt hij met Cuby+Blizzards, met Herman Brood en Eelco Gelling in de gelederen, ondermeer de legendarische platen 'Desolation' en 'Groeten uit Grolloo'. De groep toert daarna intensief en uitputtend in binnen- en buitenland en scoort hits met klassiekers als 'Window Of My Eyes', 'Somebody Will Know Someday', 'Another Day Another Road' en 'Appleknockers Flophouse'. Nummers die nog altijd in de Top 2000 staan.


Na wat bezettingswisselingen en zelfs het uiteenvallen van de band wordt in 1995 Cuby and the Blizzards nieuw leven in geblazen. Cuby komt terug met Helmig van der Vegt op toetsen, Herman Deinum op bas, Hans Lafaille achter de drums en Erwin Java als de beste opvolger van gitarist Eelco Gelling. In deze samenstelling zijn ze vijftien jaar on the road, veel langer dan de heftige eerste periode. De weg voert langs zalen, festivals en theaters. In 2009 verschijnt de laatste, door Daniël Lohues, geproduceerde CD 'Cats Lost'. Op het met goud bekroonde album, vol typische Blizzardsblues, zingt Muskee onder meer over de verhuftering van Nederland. Naast zanger is Harry Muskee vanaf 1991 presentator en samensteller van het programma 'Harry's Blues' op Radio Drenthe. In 1983 wordt zijn muzikale betekenis vervat in de film 'De Legende', gemaakt door Willem van der Linde en Bert Jansen.


Harry Muskee krijgt in 1968 een Edison voor de debuutlp 'Desolation' en ontvangt in 2007 een Gouden Harp voor zijn hele oeuvre. In 1990 wordt hij ereburger van zijn geboortestad Assen en in 1992 krijgt hij de Culturele Prijs van de Provincie Drenthe. Bovendien wordt hij onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau en benoemd tot cultureel ambassadeur van de Provincie Drenthe. Op 1 juni opent Harry Muskee het C+B Museum Grolloo. Bij deze gelegenheid ontvangt hij de erepenning van de Gemeente Aa en Hunze. Op zijn zeventigste verjaardag, 10 juni, krijgt hij een gouden plaat voor 'Groeten uit Grolloo' en het eerste exemplaar van het boek 'Back Home', een selectie van zijn liedteksten met foto's van Rudy Leukfeldt. Een dag later sluit Cuby and the Blizzards het eerste Groeten uit Grolloo-festival af. Het is het laatste optreden van de roemruchte groep. Muskee had al besloten om te stoppen met intensief toeren, maar wilde nog wel een plaat maken. Harry en Daniël Lohues hadden teksten en muziek al gereed van 'Dogs Found', zoals het album zou gaan heten.




Olifantenpaadjes in het Multiversum





Lees bij de reacties VK>



Alan Gascoigne over Ray en Dave Davies

Foto: © Hans Mellendijk | v.l.n.r.: Leon Nijman | Sander van Raay | Alan Gascoigne | Mike Visser | Willem te Voortwis | Opname videoclip Cultuurzomer Achterhoek

Alan Gascoigne was van de zomer te gast in de serie Brother, Where Art Thou; Aflevering Ray en Dave Davies (The Kinks): Een 9-delige serie over historische broederparen: van aartsvijanden en levenslange rivalen tot mannen die in voor- en tegenspoed solidair met elkaar bleven. Afl. 7: Ray en Dave Davies (The Kinks) Overige gasten: Rob van Scheers, Henk Tas en Fred Sleutelaar, Samenstelling: Mathijs Deen en Laura Stek. 


zondag 25 september 2011

Coen Brothers | The Ladykillers

Gisterenavond The Coen Brothers The Complete Collection weer eens opgepakt in onze huisbioscoop. M'n lief en ik hebben genoten van The Ladykillers. Edgar Allan Poe, Gospel, Comedy in één knooi bijelkaar. Lachen.


Trailer

Ending song



Zondagklip | De Kift | Brik


zaterdag 24 september 2011

Uit de oude doos | Herfststukje


Behalve de man, die de Veentjes de mooiste plek van Europa vond, heb ik nooit een wonderlijker kerel ontmoet dan de Herfst­schommelaar. Toen ik hem vroeg wat hij nou het aller mooiste vond, tekende hij met zwierige hand zichzelf, in een schommel aan een knoestige tak van een eik, te midden van warrelen­de herfstbladeren. Nu kan ik me dat nog wel voorstellen in een olde wieven zommer, zoals afgelopen weekend. Maar in het algemeen somber ik, in de stilte voor de novemberstormen.

Eén dag voor de herfst een aanvang neemt, eindelijk die nieuwe schoenen kopen, want de oude zijn nu toch echt kapot. Op het mo­ment dat ik de winter­stap­pers aan het passen ben, plotse­ling langgerekt getoeter. Van schrik schamp ik de schoenlepel door mijn wollen sok. Een hon­derdzeventig­tal vra­cht­auto's rijden een liefdadig­heids­ritje over het Kerk­plein. De onzalige happening gaat ge­paard met het ge­luidsniveau van hon­derd maal de Rot­terdamse havens in de mist. De misthoorns doen pijn aan m'n oren. Buiten loopt het verkeer zich com­pleet vast. Met de fiets schra­ggel ik me een weg door de ver­keersknoop naar de textiel­boer en be­mach­tig, in vijf minuten een paar nieuwe sokken. Da's lekker snel. Dank­zij de laatste dag van een inge­wikkelde kor­tingsac­tie; afrekenfile bij de kassa. Na een uur in de rij nog even naar de super­markt. Te vroege brok­ken speculaas in de winkel­rekken. Thuisgekomen lig­gen ongevraagd Sinter­klaasfolders in de brie­venbus. De buurman blowt de herfstblade­ren, gemengd met zwerf­vuil de str­aat op. Ik heb wel eens zo'n dag, da'k mezölf niet lieden mag, zingt het Dren­tse Skik op de radio. Kinderen lopen met Herfst­stukjes over de stoep. Wat let mij, er een te maken.

Woorden vloeien stroperig traag uit de pen. Dan maar direct op de tekstverwerker. Het beeld­scherm deelt mee dat de wintertijd is inge­scha­keld. Help! Het apparaat toch maar eens naar een compu­tergehoorzaam­heids­cursus sturen. Mijn vingers slaan de letters op het toet­sen­bord verteerd aan.

Allemaal voortekenen dat het weer zover is. Hoogste tijd voor mijn zelf ontwikkelde herfsttherapie. Het helpt mij van de jaarlijks terugkerende gedeprimeerdheid af. Werkge­vers zullen het mij niet in dank afnemen als ik de kuur we­reldkundig maak. Uit recent onderzoek blijkt dat sombere mensen beter werk afle­veren dan levenslustige types. Maar omdat u in deze krant de tips van Diek­stra moet ontberen zal ik een klein tipje van de sluier op­lichten.

Een muziekthera­pie die zich kenmerkt door een zwelgen in neerslachtigheid. Muziek met een hoog Cave-gehalte zoals vriend Willem het noemt, vernoemd naar de droefgees­tige muziek van het Australische fenomeen Nick Ca­ve. Arno Hintjes, Jacques Brel, Tom Waits horen ook in het rijtje thuis. En blues, veel blues! In een vrolijk up-tempo, een ongerijmdheid de blues ei­gen. Nieuwe melancholieke muziek dat de gene­zings­wijze heeft ver­bete­rd is de CD "Merakels". Meeslepende weemoedige toonkunst door het trek­zakpilo­tenduo Frans en Hans.

Een robijnrode Herfstbok kan helpen om in de goede stemming te komen. Maar met mate! Want veur da'j 't wet hei'j de goedwies kapot!  En kö'j weer van veuraf an beginnen.

Gelders Dagblad 19 oktober 1996 | Hans Mellendijk





vrijdag 23 september 2011

Ondertussen in Silvolde | Beeldenpragt bij nacht

Thea Zweerink | deel van installatie

Jessica Harmsen | videoprojectie

Louis Radstaak en Hans Mellendijk waren ook present met voordracht in het prachtmeubel 'de Poëzieklink plek' van Rolf Wolters tijdens de nachtelijke presentatie van Beeldenpragt bij nacht in de weide achter de tuin van Martin en Rita Pragt te Silvolde.
Door jammerlijke misverstanden waren Jack Weijkamp, Lucy Legeland en Bert Scheuter niet aanwezig maar elders. Wel een interessante ontmoeting met dichter Ù en zijn Afhaalpoëzie. Ondertussen stonden in de nacht van 10 op 11 september j.l. de beelden te schitteren in het volle maanlicht en schemerduister afgewisseld met weerlichten aan de overkant van de Oude IJssel.

Acht(baan)


donderdag 22 september 2011

Denkend aan de DRU opent seizoen met gedicht

Foto: Olaf Molenaar | Ingezonden brief de Gelderlander

Onverwachtse steun van oud-redacteur Jacob Schreuder in de Gelderlander deze week. Van Michael Rözer de redacteur van het cultureel praatprogramma Denkend aan de Dru kreeg ik het bericht dat men het culturele seizoen, zaterdag j.l. opende met een gedicht van mij. Pelgrimstap - Hans Mellendijk⇲ uit Smeedwerk.

Dichtersbankjes zijn verhuisd


Na lang wikken en wegen heb ik vanwege wanprestaties weblog.nl besloten de Dichtersbankjes te verhuizen naar een eigen stek op het wereld wijde web. Daar zullen onregelmatig maar met enige discipline nieuwe exemplaren geplaatst worden. Wekelijks zal ik trachten hier kond van doen op dit blog. Klik nu naar: Dichtersbankjes>

woensdag 21 september 2011

Ondertussen in Verona




Mijn bijdrage aan Frozen Poets, de onsterfelijke verzameling van Albert Hagenaars.

Geelzucht II | Onze Gasten


Foto's: © Bert Bevers 

Ook dit jaar zijn de gedichten die vijf dichters (Patrick Cornillie, Norbert De Beule, Sylvie Marie, Frank Pollet en Paul Rigolle) dagelijks schreven over De Ronde van Frankrijk gebundeld. 

Van Bert Bevers al eerder het bericht dat ik in de Rechtvaardiging van Geelzucht II voorkom in een leuk peloton van gastschrijvers (Bert Bevers, Piet Brak, ikzelf, Bart Plouvier, Jürgen Smit, Bennie Spekken, David Troch, Miel Vanstreels, Anton Van den Braembussche, Geert Verbeke en Willie Verhegghe) die dagelijks het blog de rubriek Onze Gasten vulden. Mooie enerverende bundel zag ik, toen ik hem van de week uit mijn brievenbus haalde. 


dinsdag 20 september 2011

Nagekomen berichten | Transform | Rode jurk



Van Thea Zweerink kreeg ik een e-mail met een foto zodat ik de reeks die ik reeds eerder blogde compleet kon maken. Ik bleek de regel wel gekiekt te hebben maar niet geplaatst. Bij deze hieronder haar complete serie werken in de juiste volgorde. Thea gebruikte overigens een gedicht van Djoeki Postma wist ze me te melden.


Als de regen grijs is

En de huizen grijs

En de lucht is grijs

Wanneer bijna alles grijs is

Dan voel ik me ook grijs
En dan ……
Trek ik mijn rode jurk aan.







zondag 18 september 2011

Zondagclip | Frank Zappa | Stairway to heaven

Foto: © Hans Mellendijk | Vittoriale Degli Italiani | Lago di Garda  | Gardone Riviera 

Stairway to Heaven | Frank Zappa | Stadshalle Wien | 1988 

zaterdag 17 september 2011

Oer #1 is uit

Foto's : © Hans Mellendijk

Oude bekende Ellen ten Brink leidde Bert Scheuter en mij vanmorgen rond in het nieuwe Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Een samenvoeging van het Staring Instituut, het Achterhoeks Archief in het gebouw 'tBrewinc te Doetinchem alwaar ook Bibliotheek West-Achterhoek haar onderdak vond. De leeszaal bevindt zich in het oude gymlokaal van de oude LTS. Weer een mooi voorbeeld van hoe een oud gebouw aangevuld met nieuwbouw een prachtig hergebruik heeft gekregen. 


We werden aangenaam verrast met het eerste nummer van OER. Waar we in de toekomst onze medewerking aan gaan verlenen. De rubriek Dichterbi-j is gewijd aan HiPP en de Dichterskoets tijdens de Zwarte Cross en publiceert twee gedichten, één van Bert Scheuter de ander van mij, beide in het Achterhoekse dialect.

Door Achterhoekse Ogen | Ontkermissen

Foto: © Hans Mellendijk | Volksfeest Varsseveld | 2011 | Vogelschieten

Ontkermissen



Sòh, de laatste paal van de straatversiering ligt tegen de grond. Terwijl een strabante grijzende dame fier Nordic walkingend passeert en met de rechter skistok omhoog zwaait en met een “Jao ‘t feest is nòw echt veurbi-j” groet, loopt mij ‘t luie zweet over het stramme lijf. Van het dansen en ‘t sjansen, … drie dagen lang ervoor. En ik ben niet de enige bij het opruimen van de Andreaskruisen die ontkermist. De rood-witgebalkte kruisen die ruim een week de Spoorstraat een feestelijk uiterlijk gaven. Al mompelden bewoners uit naburige stegen mopperend over de verwarring. Men dacht telkens dat er nog een trein moest komen.  “Het hölt nogal op”, klaagde een fietser uit Sinderen. 


In het naburige Lintelo zag ik vorige week navolging. Aldaar was de Haltestraat met tig enkele kruisen van de spoorwegovergang versierd. Een trend lijkt gezet, want ik moet verklappen dat het al eens eerder gedaan is in Borculo. Ondertussen knalden in Groenlo voor het laatst de gebeugelde knalpotten. Glasschade op de Markt is er de oorzaak van dat in de bakermat van de Grolsch ook al uit plastic wordt gedronken. De verhuftering van deze eeuw ten top. Drankmisbruik. Dat heurt neet. Bier hoort uit glas gedronken te worden. De schutters in ons dorp hebben niks te klagen: steevast lurkend uit de pijpjes wordt de kans om Koning te worden met de slok kleiner. 


Op Twitter zie ik anderdaags berichten hashtagged #varsseveldsekermis met opvallend veel vertikkingen en geklaag over slecht geslapen en koud zweet. Laot wean. Ooit zag ik iemand een T-shirt dragen met Kermistoer Achterhoek, waarop alle plaatsen en data. Een Tour de farce, die volgens mij begon in Zieuwent en eindigde in Didam. De huidige kermisshirts moeten het hebben van korte bondige teksten. Het liefst in eigen moerstaal gesteld. Kermis! Het gif wat! Wij hebben het in ieder geval gehad en iedereen kan er weer met frisse tegenzin tegenaan. Andere plaatsen zoals Rekken, Eibergen, Winterswijk zijn inmiddels gevolgd. Vandaag de laatste dag alweer op Sinderen. 


Dit weekend de Stadsfeesten in Doetinchem. Waar zondagochtend op het Simonsplein een nieuwe traditie het licht ziet. Een ker(k)mis met katholieken, moslims, protestanten en joden. Samen vieren, elkaar de hand reiken. Maar dan nog zijn we niet uitgefeest. Nog lange niet. De Lichtenvoordse, Hummelose, Gaanderense, Aaltense, Ettense kermissen volgen, om uiteindelijk in de Achterhoek een droevig einde te krijgen in Terborg. Lees Starings regels van Vogelschieten er nog maar eens op na: De Herfstmaand had haar taak voleind; /De vreugd was in Terborg:/Daar at men, koek bij 't kermisbier,/En droomde van geen zorg. …”  Kermis ons sociaal kapitaal.

Ja, de herfst. Tegen die tijd zal het regenwater de sporen in onze straten -de zwalkende strepen die de wagens guirlanderend gidsten tijdens de allegorische optocht- wel weggevaagd hebben. Mag ik hopen. Ik zie nu nog regelmatig iemand op de verkeerde kant van het wegdek vanwege de misleidende middenstrepen, aangebracht door het optochtcomité. Dat mot toch anders können!


© Hans Mellendijk


Column gepubliceerd in de Gelderlander, edities Achterhoek, 3 september 2011

vrijdag 16 september 2011

Ondertussen in Vorden | Landgoed Hackfort

Hans Mellendijk en Wim van Til 


Op vrijdag 2 september werd op het landgoed Hackfort in Vorden de kick-off (zoals dat in Gelderse literaire kringen heet) gegeven van schrijfwedstrijd Aan het woord! Met bijdragen van gedeputeerde Jan Markink, schrijvers P.F. Thomése en Josien van Barlo, muzikant Willem te Voortwis en natuurlijk de zon, werd het een zeer geslaagde middag.
Aan het eind van het programma gaven de directies van Arriva en KCG, Anne Hettinga en Connie Verberne, het officiële startschot voor de wedstrijd. Onder leiding van presentator Cees van der Pluijm werd het korte gedicht, het ‘elfje’ van mevrouw Verberne als Tweet verstuurd naar alle volgers van KCG en Arriva Nederland.

Arriva
brengt je
waar je wilt
net als je fantasie
overal


Bijlage:
1.. Een fotoreportage van de officiële kick-off