zaterdag 17 december 2016

De power van het populisme | De Jonge Boschfazant & Meindert Talma


Opgenomen op 13 december 2016 in de Griene Studio te Zuidhorn.
Tekst & leadzang: Adriaan Bosch.
Muziek, zang en filmpje: Meindert Talma. 

Meindert Talma heeft goed nieuws te melden: "Zeilsteen NL wil de clip van onze kerstsingle 'The Power van het Populisme' in rotatie gooien op klipkar. Hiermee komt hij bij kabelnoord op de kabel en op internet en 's middags en in de nacht op Omrop Fryslân, zodat De Oude Boschfazant en zijn vrouw, woonachtig te Oldeholtpade, hun zoon ook op de televisie kunnen bewonderen."

Hierbij overigens een mooi informatief stuk van Gerhard Rinsma over de voorgeschiedenis van de tekstschrijver en leadzanger van de kerstsingle 'De Power van het Populisme':
Zo’n 25 jaar geleden richtten mijn goeie vriend Kees en ik het Combo Knus & Gezellig op om Nederlandstalige piratenmuziek te gaan spelen. Kees speelde gitaar en ik bas en daar hadden we het druk genoeg mee dus bombardeerden wij, ook omdat hij toch geen instrument bespeelde, De Jonge Boschfazant tot zanger. Niet omdat hij zo’n Pavarotti was maar vooral omdat hij een goede vriend was. Kortom je kon hem er goed bij hebben.
Zoals ik al zei was hij geen Pavarotti maar hij beschikte wel over een uitmuntende microfoontechniek. Die had hij opgedaan bij Radio Oldeholtpade (zendend vanaf lokatie Ter Idzard).
De carrière van het combo duurde tot medio half jaren 90-ties. Een tijd waarin we maar liefst 3 EP’s op ouderwets vinyl produceerden met daarop een paar covers maar ook een paar eigen nummers. Als bron voor de covers putten we niet zozeer uit de rijke Nederlandse smartlappen historie (alhoewel publieks favoriet De Vlieger wel op het repertoire stond) maar voor vooral uit de Oostnederlandse piratencultuur dus, zeg maar, nummers van het Sneeuwbal Trio (Wildervank), Duo Johan en Henk (Onstwedde) en bijvoorbeeld Quintus (Groningen e.o.). Ook nummers als 'Komkommertje' van Betsy & Jo en 'Hondje van de Slager' van The Red Rockets stonden op het repertoire. Optreden deden we in buurthuizen, cafés, jongerencentra, kraakpanden, boerenschuren, feesttenten etc. waarbij de planken werden gedeeld met o.a. Normaal, Normaal met Willem Duyn als zanger, Millions Of Dead Cops en vele anderen. Na medio half jaren 90 het bijltje bij neergegooid te hebben en eind jaren 90 nog een eenmalige show in Zaal Innocenti te Hengelo te hebben gegeven, leek het erop dat De Jonge Boschfazant muzikaal uitgeblust was.
Maar wat blijkt anno 2016? De Jonge Boschfazant maakt een keiharde comeback als protestzanger en niet onverdienstelijk zoals uit bovenstaande clip blijkt.


1 opmerking: