vrijdag 19 augustus 2016

Column Hans Mellendijk | VLKSFST 5.0


VLKSFST 5.0 | Hans Mellendijk | de Gelderlander | edities Achterhoek | 18 november 2016

De banieren op de invalswegen naar mijn dorp doen er al weken kond van. De modernste technieken worden ingezet om ons het komende Volksfeest in te peperen. Je zou het eens vergeten. Op de rotonde ontstaan files omdat gepoogd wordt het zoekplaatje naar het Koningspaar op te lossen. De komische cartoon die in het programmaboekje wel werkt gaat in de openbare ruimte helaas verloren. Op Facebook maakt een moeder zich zorgen over de bierreclame die de Teenage Party op het billboard langs het fietspad met veel schoolgaande jeugd begeleidt. Was dat niet tegen alle regels in? Een onzorgvuldigheid die in de vluchtigheid van alcoholdamp in de voorbereiding over het hoofd werd gezien? De meeste feestgangers is het ontgaan en het zal de pret niet drukken. Wel twijfel aan de stamtafel of het wel zo verstandig is om de organisatie vanwege terugtrekkende bewegingen van overige horeca in handen te geven van één en dezelfde uitbater. Maar kom laten we er nog een op drinken. De exploitant schetst een zonniger beeld en ziet een Varssevelds Volksfeest 4.0. De festivalisering van de traditionele kermissen in de Achterhoek is voltooid. Het regionale succesnummer De Zwarte Cross is te danken aan die traditionele elementen en andersom beïnvloedt het weer de vormgeving van onze zomerfeesten. De vertrucking van het eten en drinken is ook niet meer te stoppen. De moderne variant op wat vroeger gewoon braderie heette.

Maar wat hoor ik? Een Biertruck? Er kan ook vreemd gedronken worden? Het zal me benieuwen of dan de kunst van het uit een echt glas drinken en proosten weer aangeleerd gaat worden. Daar teken ik voor!

Ondertussen is een week ervoor het feest opnieuw uitgevonden, wat begon als straatversiering neemt in verschillende wijken de vorm van een kleinschaliger vieren aan, met eigen schutterskoningen. Zien we hier de contouren van VLKSFST 5.0 aan de horizon?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten