vrijdag 7 juni 2013

Anne Vegter was hier | Hier openen




De 60-ste bijeenkomst van Ontmoet de dichter, vorige week zaterdag in het PcN te Bredevoort. Een extra bijeenkomst; Anne wenst niet in een reeks. Maar omdat ze de dag ervoor toch in Doetinchem moest zijn, in verband met bekendmaking van de Dichter des Achterhoeks was een middagje eraan vastgeplakt snel geregeld. In het wederom -nu nog vollere- afgeladen klaslokaal start Anne bijna niet spiekend uit haar hoofd. 'De voordracht is een meerwaarde.' 'Fysiek', ... is belangrijk, ook al wil een gedicht soms een eigen leven leiden [en/of lijden] op papier. Wellicht een beroepsdeformatie want ze schrijft ook voor het toneel. En dat is allemaal begonnen met 'Verse bekken'. Een genre overschrijdend 'kinderboek', dat direct genomineerd werd voor de AKO-literatuurprijs. Ze wil tegen de inhoud van het gedicht in voorlezen. Bloemkolen, de linker -en rechterhelft, ...


zie daar enkele uitgangspunten in de startfase van een enerverende middag waarbij  nog meer facetten van Anne door Wim werden ontleed. Het lengen van tijd, sterke regels die elkander oproepen en aanhaken. De titel 'Eiland, berg, gletscher' verklaart de naam van de IJsbergse vulkaan Eyjafjallajïkull en ga zo maar door. Gedichten over laaggeletterdheid, het gezelschap hing aan haar lippen bij de indrukwekkende monoloog; Niet Autis>het Dichter des Vaderlandsschap moet dan nog komen, ... om over geilheid maar niet te spreken.



'Als ik het kind in mij hoor springen', dan toch het eind. Want een middag die wel zoals de traditie wil werd beëindigd met het voorlezen van de Dichtprint gemaakt door Gerrit Westerveld. De mooiste volgens Wim van Til.

Zie hier het filmpje van Louis Radstaak Hier openen-Anne Vegter> en hieronder van mij (heel zacht).


Hier openen | Anne Vegter

ZUGABE: Graphic essay> All Inclusive - Pam Emmerik over het alter ego van DdVAnne Vegter ]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten