zaterdag 22 december 2012

Uit de oude doos | Bömerbalk

Foto's: © Herma Kiek-Winkel Bömerbalk

Eén en al bedrijvigheid in Varsseveld. Vandaag geen aanhangwagenfiles met bijklussende bouwvakkers. Echter wel nijvere versierders. Bijna elke buurt heeft haar opsmukcomité in werking. Aan de Zelhemseweg verschijnen scheepsmastjes met feestelijk wapperende vlaggetjes. De Sinderenseweg verwelkomt de bezoekers met een grote ereboog. Op het Kerkplein wordt door de middenstand vanuit de galmgaten van de kerktoren een kleurrijk dak gerealiseerd middels tig rijen vlaggetjes. De Eikenlaan -"De Duustere Stege"- wordt een week lang in het licht gezet door straatlantaarns, versierd met gefiguurzaagde eikelornamenten. Ze schijnen dit jaar extra feestelijk omdat de gemeente besloot de eiken niet op te offeren aan het vrachtverkeer. 

Kortom het Volksfeest wordt in de grondverf gezet. 

Donderdagavond starten de feestelijkheden. Door sommigen is ooit een poging gewaagd de naam te veranderen in zomerfeesten. Importmisverstand. Wij spreken hier over Volksfeest. Donderdagavond om vijf voor zeven wordt het officieel geopend; openingswoorden, vaandelhulde, het Wilhelmus en de onvermijdelijke regiefout als de man van de geluidsinstallatie de stilte meent te moeten opvullen met een krakend plaatje, terwijl in de verte reeds Jubal excelleert met trom en cimbaal. De allegorische optocht is vertrokken. In Varsseveld geen tekort aan bouwers en bouwloodsen, zoals in Terborg. De Oh en Ah's bezwangeren de lucht. Als de laatste wagen uitzicht is verdwenen barst het feest voor drie dagen los om uiteindelijk zondags te eindigen in een concert met Heimatmuziek. Hiermee het gelijk van de dichter Gerrit Komrij  illustrerend toen hij opmerkte: "de Achterhoek; Oostenrijk is daar allang begonnen". 

Nog vijf nachtjes slapen en de kermisfotografen komen uit alle hoeken te voorschijn. 
De zwerm lijkt elk jaar te groeien. Ze slaan onverwachts toe. Stelt u eens voor. Zit u zwelgend onderuit gezakt bier te hijsen met wildvreemde, onbekende maar o zo aardige mensen, of u danst  iets te close met een ander persoon dan uw levenspartner of nog erger u neemt de kortste weg naar de bar over een rijtje tafels en stapt met uw zweetvoeten in een bord patat met Heugafelt-Schnitzel, wordt er opeens geflitst! U wordt weer eens ongevraagd voor de zoveelste keer op de gevoelige plaat gezet. En het overkomt u weer, dat zo'n ongelukkige kiek vanwege z'n charmante koddige en zotte expressie uitgekozen wordt voor een ereplaats in de etalage van de sigarenboer. U bent gedwongen de foto voor veel geld op te kopen. Over moderne chantagetechnieken gesproken! In Varsseveld is er sinds een aantal jaar een doeltreffend wapen ontwikkeld. De gepatenteerde Bömerbalk, vernoemd naar de uitvinder. Een zwart stukje karton van 3,5 x 14,5 cm doet wonderen. De strook dient u voor uw ogen te houden als u weer onverwachts wordt belaagd door de kiekjesdief. 

Ik heb de balk niet nodig. Ik heb geen ijverzuchtige vrouw die 's maandags de fotobakken bij Appie Heijn afstruint. Ze staat mij niet met een deegrol en compromitterende foto's op te wachten. Zoals dat ooit bij Henk Bömer gebeurde. Hij kwam met een schedelbasisfractuur in het ziekenhuis terecht. Daar bedacht hij de beschermende strook. Het product werd een groot succes. Sla er de bladen bij uw kapper maar op na. 


Hans Mellendijk, Gelders dagblad,  8 augustus 1996

Geen opmerkingen:

Een reactie posten