vrijdag 27 januari 2012

Hapje Cultuur <>Het andere gesprek

Universiteit Twente maakte bezwaar. Aanvankelijk zou de serie ontmoetingen met cultuurmakers in de DRU Cultuurfabriek Broodje Cultuur heten. Toegegeven, toen ik het voor het eerst hoorde had ik ook zoete herinneringen aan het Twentse fenomeen Broodje Cultuur. In mijn Enschedese jaren (lang geleden) een vast ijkmoment. Een concert waarin koffiekopjes en lepeltjes een belangrijke rol speelden o.l.v. Misha Mengelberg staat mij nog fris in de oren. Deze maandagse lunchvoorstellingen in de Vrijhof blijken nog steeds onder die naam te draaien. Een waar succesnummer, meer dan 40 jaar! 

Daarom in Ulft nu onder de vlag van Hapje Cultuur,  op de vierde zondag van de maand telkens van 13:15 - 14:45 uur culturele ontmoetingen. Tijdens deze inspirerende bijeenkomsten presenteren kunstenaars hun werk aan het publiek. Aanstaande zondag trapt Hans Sennema af met een lezing.

Kijken is een kunst
De eerste editie van Hapje Cultuur staat in het teken van beeldende kunst. Hans Sennema, beeldend kunstenaar en voorzitter van Kunstenaars Collectief Breekijzer>, laat zijn licht schijnen over de vragen wanneer iets kunst is, wat de definitie is of kunst smaak is en of de daaraan gekoppelde begrippen ‘mooi’ of ‘lelijk’ niet genoeg zijn om kunst te waarderen. Sennema, afkomstig uit Varsseveld, illustreert zijn verhaal met eigen werk en enkele werken uit de kunstgeschiedenis. Iedere vierde zondag van de maand vinden er inspirerende bijeenkomsten onder de noemer Hapje Cultuur plaats in de DRU Cultuurfabriek. Tijdens deze bijeenkomsten presenteren kunstenaars hun werk aan het publiek. Hapje Cultuur vindt van 13.15 - 14.45 uur plaats in de lage foyer en is gratis toegankelijk voor publiek. ‘Hapje Cultuur’ is een gezamenlijk initatief van Muziekschool Oost-Gelderland, Kunstenaars Collectief Breekijzer en de DRU Cultuurfabriek.


Ik lees vandaag in de Gelderlander dat op dezelfde middag een kwartier na afloop van Sennema's lezing in de Gruitpoort te Doetinchem 'Het Andere Gesprek'> is geprogrammeerd. Jammer. Juliëtte (DRU Cultuurfabriek) en Ester (De Gruitpoort) had dat niet anders gekund? Of overleggen jullie niet meer? Programma Hapje Cultuur
Iedere editie van Hapje Cultuur heeft een ander thema en brengt een andere discipline aan bod. Het programma voor de eerstkomende edities:
Zondag 26 februari: Muziek met Hein de Jong & Jetse
Zondag 25 maart: Architectuur met Nico Wissing
Zondag 22 april: Literatuur met Het instituut Praktische Poëzie (HiPP)
Zondag 3 juni: Fotografie ontmoetingen (wordt nog ingevuld)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten