maandag 10 oktober 2022

Ondertussen in het Varus-dossier

Varus, 1976 | Oil and acrylic on burlap 78 7/10 × 106 3/10 in 200 × 270 cm 

Anselm Kiefer 👉

 

In ‘t Financieel Dagblad van 4 september j.l. 'n indrukwekkende schets over hoe in mijn dorp de bloeiende en voortvarende industrie tot stand is gekomen en hoe het zich verder gaat ontwikkelen.

Lees FD het artikel van Frans Gerdorf 👉 (maak gratis account aan) Het geheim van Varsseveld is de keukentafel 👉

De intro heb ik even 'gestolen', de omschrijving van het monument van het bedrijfsleven is te mooi om niet te delen. Ook de verbeeldingskracht van een -niet bij name genoemde- ondernemer schept verbazing. #potsierlijk #penis
"Misschien is Varsseveld het enige plaatsje in Nederland met een monument van het bedrijfsleven langs de belangrijkste toegangsweg. En wat voor monument. Een potsierlijke zuil van wel vijftien meter hoog met een Romeinse helm erop. 'Een enorme penis', meent een ondernemer uit het Achterhoekse dorp.

En dan te bedenken dat hier nooit een slag is gevoerd met de Romeinen. Het reusachtige gedenkteken zegt wel iets over het gewicht dat ondernemers in het dorpje in de schaal leggen. Het kunstwerk was een bedankje van de Varsseveldse Industriële Vereniging (VIV) in 1984 voor de aansluiting op de A18.

Die snelweg werd na een stevige lobby van de VIV doorgetrokken van Doetinchem naar de dorpsgrens. De betonkolos staat bij de stoplichten waar de snelweg ophoudt en de N18 begint, maar wordt tegenwoordig aan het zicht onttrokken door een rij eiken."


Nu nog de woningbouw op de nieuw te ontwikkelen woonwijk de Tuit (Varsseveld-West) 👉 op orde krijgen. Dan kunnen al die werknemers eindelijk ook een woning in ons dorp bemachtigen. & dan kan meteen die potsierlijke vijftien meter hoge Romeinse penis gaan liggen ;-) & is het eindelijk gedaan met die rare onjuiste Varus-mythologie. 

Op die plek zou ruimte gemaakt kunnen voor een ander en beter verhaal over naamgeving en ontstaan van Varsseveld. (zie 0:54 👉)


Voor de geïnteresseerde liefhebber volgen hieronder nog een viertal linken naar berichten over de innovatieve krachten in Varsseveld.

Eerdere berichten op 'sMelssleMs': 
en

En over 'het houtdorp' op GEMENGDE BERICHTEN

En in de Gelderlander

(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten