zaterdag 15 augustus 2020

Ondertussen op de Franse schans

2020 DJI Mavic Mini - Franse schans uit 1627 weer zichtbaar @ Oost Gelre
Godfried Nijs: "Alweer een snikhete zomer. De Achterhoek is op dit moment een van de droogste gebieden van ons land. De bladeren van de maïs krullen zich en worden geel.Ik moest meteen weer denken aan ook al zo’n droge zomer, die van 2003. De Zwarte Cross kwam voor het eerst naar Lichtenvoorde, naar de Engelse schans. Maar het was ook de zomer dat Martin Grevers met zijn ultra-light vliegtuigje bij de Zwolseweg en de N18 rondvloog. En vreemde groene banen in het verbrande maïsveld zag en er foto’s van maakte. Een van die foto’s haalde zelfs de landelijke pers. Martin had de Franse Schans herontdekt, één van de vijf schansen die de circumvallatielinie rijk was. Die grote kring om Groenlo werd in de zomer van 1627 aangelegd door het Staatse leger van prins Frederik Hendrik. Met als doel de stad op de Spanjaarden voor de Nederlanden te veroveren. De Franse schans werd aangelegd op een uitloper van het Winterswijks plateau. Vanaf deze natuurlijke verhoging kon de verre omgeving in de gaten gehouden worden.
Na de belegering werd de circumvallatielinie geslecht, hoewel de schans tot de jaren dertig van de vorige eeuw nog als zodanig herkenbaar was. De ruilverkaveling maakte echter korte metten met de resten van de Franse Schans en het gebied werd ontgonnen en voor de landbouw geschikt gemaakt. Daar waar de grachten van de schans en de linie gelopen hadden was er sprake van een grondverbetering: hier bleef de grond het langst vochtig en de maïs het langst groen. De groene banen die Martin van boven zag. Wijlen Joep van der Pluijm en ik waren in 2003 al heel wat jaren druk met de circumvallatielinie. We waren enthousiast over de foto’s van Martin en namen meteen contact met hem op. Want wat zou er nog meer van de 17 kilometer lange linie zichtbaar zijn? Martin nodigde me uit om met hem een paar rondjes over de linie te vliegen. Hij als piloot en ik als fotograaf. Honderden foto’s zijn er geschoten en we ontdekten flinke stukken van de linie, redoutes en het Groot en Klein Hoornwerck.
Het is niet overdreven dat de foto van Martin het onderzoek naar en de belangstelling voor de circumvallatielinie een enorme boost gaf. Natuurlijk werd het eerste het eerste exemplaar van het boek ‘Kijk op de Linie⇲’, dat Joep en ik samen schreven, aangeboden aan de Commissaris van de Koningin. Maar het tweede exemplaar was voor Martin. Uiteindelijk resulteerde dit alles er in dat er ook een meer dan regionale aandacht voor de resten kwam. En zo werd dat de circumvallatielinie rondom Groenlo in 2016 werd aangewezen als archeologisch rijksmonument. Best wel bijzonder, omdat het overgrote deel van het monument onzichtbaar onder grond verscholen ligt.
De bladeren van de maïs krullen zich en worden geel. Ik belde vanmorgen mijn zwager Paul. Want die heeft een drone. De eerste testvlucht bevestigde meteen de vermoedens. Na 393 jaar laat de Franse schans zich weer even zien. Het blijft bijzonder!"
Live history filmed by Paul van Druten with Canon Legria Mini X Pocket Camcorder Contact: youtube@paulvandruten.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten