maandag 22 juni 2020

BALANS herbezocht | Hans Mellendijk

Hans Mellendijk | Beeldreligie en Verbandwisselingen | 2020 | stencildruk

HANS MELLENDIJK


Het werk Beeldreligie⇲ heeft betrekking op de kosmische achtergrondstraling⇲ afkomstig uit de periode vlak na de oerknal. Dat is nu nog steeds waarneembaar als radiostraling die uit alle richtingen van de hemelbol, vrijwel perfect egaal verdeeld, op ons af komt. Tot in de nacht van 10 op 11 december 2006 was de straling voor 1% ook in onze huiskamers waarneembaar in het analoge tv-signaal. In twee beelden wordt dat duidelijk gemaakt: het bovenste beeld laat een foto zien van tv-harken op een dak nog in de zwart-wit tv-ruis. Het tweede zonder die ruis. De titel en de bewerkte foto verwijzen ook naar de roemruchte schets Beeldreligie⇲ uit het tv-programma Zo is het toevallig ook nog 's een keer (1963-1966)⇲.

Verbandwisselingen is een werk gemaakt in de traditie van Paul van Ostaijen⇲ en het schetst het Pinksterweekend 14/15 mei 2016. Douwe Bob werd 11e op het Eurosongfestival in Stockholm. De mineurstemming van de publieke opinie sloeg de daaropvolgende middag om in euforie toen Max Verstappen 1e werd op de Grand Prix Formule 1 van Spanje. Een balans qua gebeurtenissen. In het kunstwerk wordt in de typografie, gespeeld met de balans van woorden: zachter/harder, groter/kleiner, sneller/langzamer.





VER[bandwissel]INGEN 

HANS MELLENDIJK

Bandwissel is een assemblage en heeft het gedicht Verbandwisselingen⇲ als uitgangspunt. Het verbeeldt een zoektocht naar evenwicht tussen de beeldelementen. De staande cirkel, de boog, daaronder de liggende cirkel en als sokkel een cilinder. Respectievelijk: autoband, betonelement, draaiplateau en olievat. Het gedicht kan gelezen worden door het plateau te draaien of door om het object heen te lopen. Door de zwaarte van het beton ontstaat een lichte vervorming van de draaischijf. Een mondje; het object lijkt te kunnen praten. Via een QR-code op het werk kan met behulp van smartphone het gedicht, voorgedragen door de dichter, beluisterd worden.


KunstenaarsCollectief BREEKijzer | BALANS | 12 juni – 25 juli 2020 Koppelkerk | Bredevoort | online tickets www.koppelkerk.nl  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten