donderdag 22 november 2018

Zo bezien





Zo bezien is de derde uitgave in de Achterhoek 350 reeks. Deze bundel bevat een selectie uit de columns van Bert Scheuter en wordt gepresenteerd op zaterdagmiddag 24 november door uitgeverij Fagus en Stichting Eeuwig Erbarmen. In Kulturhus De Vos te Westendorp zal vanaf 15:00 een literair/muzikaal programma deze presentatie omlijsten met o.a. Lucy Legeland, Jack Weijkamp, Margót Veldhuizen, Lilian de Jong, Heidi Kraan en Bert Stoltenborg, Louis Radstaak en Hans Mellendijk

Bert Scheuter (1954) schrijft columns over diverse aspecten van het samenleven, vooral van
het Achterhoekse. Vanuit een niet alledaags perspectief kijkt hij naar uiteenlopende zaken als cultuur, economie, politiek, landschap, ruimtelijke ordening, taal, geschiedenis en toekomst.
Hij zet mensen graag aan het denken en is dan ook blij dat hij regelmatig van lezers hoort:
“Jao … zo bezien …”

Deze selectie is gepubliceerd tussen 27 januari 1996 en eind oktober 2001 in het Gelders Dagblad in de rubriek Met Achterhoekse Ogen. Vanaf 24 november 2001 tot heden staan ze in de Gelderlander, waarin het Gelders Dagblad eind 2001 opging. De rubrieksnaam werd gewijzigd in Door Achterhoekse Ogen. In beide dagbladen verschenen de columns in de Achterhoek-edities, aanvankelijk om de vier weken, daarna om de vijf weken op zaterdag. Met Achterhoekse ogen de wereld bezien, wilde aanvankelijk zeggen dat de columnisten geacht werden van tijd tot tijd ook eens een blik over de Achterhoekse grenzen te werpen. Vanaf 4 juni 2015 verhuisde de column, nu onder de eigen naam van de columnist, naar de donderdag en was voortaan elke veertien dagen te lezen – in afwisseling met die van Hans Mellendijk. Sinds 2 november 2017, staat de column elke week op donderdag in de krant.

Bert Scheuter in het Vooraf  bij dit boek: “Natuurlijk bezie ik de wereld nog altijd met Achterhoekse ogen maar, anders dan in het begin, is het nu juist de bedoeling die ogen vooral binnen de Achterhoekse grenzen de kost te geven. Dat kost mij af en toe wat moeite want ik wil, samen met de bewoners van onze streek, graag grenzenloos Euregionaal zijn."


Over de Achterhoek 350 reeks: Toen Willem Sluiter in 1668 zijn regels “Waer iemand duisent vreugden soek/Mijn vreugt is in dees’ achter-hoek” neerschreef zal hij niet gedacht hebben dat hij de naamgever zou worden van de Achterhoek. En misschien doelde hij ook wel op zijn plek bij de haard in plaats van de landstreek rondom Eibergen, Neede en Borculo. Het is in 2018 in ieder geval een herdenkingsjaar voor dat mooie moment. 

Driehonderdenvijftig geleden dat hij uit liefde voor het woord de kiem legde voor de naam van dit mooie landsdeel. Het is niet onopgemerkt gebleven. Langzaam zijn er allerlei initiatieven ontstaan die het moment vieren. Ook bij de Stichting Eeuwig Erbarmen deed het opnieuw een plan opborrelen om boeken uit te geven die een relatie hebben met de Achterhoek. Een poging tot een reeks. En een passende naam daarvoor was dan nu ook snel gevonden. De Achterhoek 350-reeks. 'Uit liefde voor het woord geboren'. Daartoe denken zij aan beschouwingen en poëzie van hedendaagse schrijvers over de Achterhoek. Er werd contact gezocht met Hans de Beukelaer van uitgeverij Fagus, waarmee samen al eerder door de Stichting met succes de verzamelde gedichten van Sebastiaan Roes werd uitgegeven (Arfgood, 2009). Na wat wikken en wegen, besloten we tot het uitgeven van drie bundels, in het komende jubileumjaar. Met eventueel een vervolg bij gebleken welslagen. Bundels in een kleine oplage van 500 exemplaren. Later bij uitverkoop deze eventueel als e-boek beschikbaar te stellen. Een en ander zal door een website ondersteund worden. Deze zal om niet worden onderhouden door Stichting Eeuwig Erbarmen.

De vlag kan inmiddels uit. Diverse fondsen hebben hun pecuniaire toezegging gedaan. Met dank aan Stichting Eeuwig Erbarmenv.d. Lugt Stichtingde Stichting Roos-Gesinkhet Plantenfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds, en mede het fonds op naam het Coulissen Fonds, zij gaan het mogelijk maken!

Begin juli zag De Achterhoekse verzen het licht:

De Achterhoekse verzen - Pim te Bokkel | De twaalf door Hans Mellendijk in het Achterhoeks omgezette gedichten -over of zich afspelende in de Achterhoek- die t.g.v. het 80-jarig jubileum van Erve Kots op de Achterhoek Spektakeltoer van 2016 een premiere beleefden. De twaalf zijn samen met de oorspronkelijk in het Nederlands verschenen gedichten gepresenteerd en verluchtigd met illustraties van Bert Scheuter, streefdatum: eind mei, begin juni 2018.

En de de volgende twee columnbundels zijn inmiddels ook verschenen: Hans Mellendijk (1951) en Bert Scheuter (1954) schreven columns over de verschillende aspecten van kunst, cultuur en leven in de Achterhoek, over verleden, heden en toekomst van het platteland, de taal en de tijdsgeest voor en na het millennium. De columns verschenen tussen 1996 en 2017 in eerst het Gelders Dagblad en daarna in de Gelderlander.

Het daghet tussen de coulissen - Hans Mellendijk werd op zaterdagmiddag 27 oktober  gepresenteerd in Kulturhus De Vos te Westendorp. .

       Zo bezien - Bert Scheuter volgt op zaterdagmiddag 24 november in dezelfde accommodatie op dezelfde tijd. Ook in een gevarieerd programma.


Verkrijgbaar bij Uitgeverij Fagus, winkelprijs: 17, 50 Euro


Geen opmerkingen:

Een reactie posten