vrijdag 3 maart 2017

Column | Hans MellendijkStamtafel | Hans Mellendijk, de Gelderlander, edities Achterhoek, 2 maart 2017

De lange stamtafel in d’Olde Mölle is totaal bezet. Stoelen van belendende tafeltjes dienen aangesleept. Het lijkt erop dat de voorjaarsvakantie de carnavalontwijkers in grote getale naar de warme stamkroeg heeft gelokt. De krimp lijkt hier nog ver weg. Onze man uit Bruxelles bezoekt morgen wel te vreden zijn kapper en polderman weet een einde aan zijn diaspora te melden. Almere wordt verlaten en er wordt een huis betrokken in zijn Achterhoekse geboorteplaats. De pensionado’s keren terug naar een werkzaam leven elders. Buiten raaskaalt de storm het gier. Het Hanska Duo poogt nog ietwat carnavalesk humeur op de achtergrond te brengen door ‘Twee Emmers Met Stront’. Maar weldra stroomt de mest uit de silo’s denkbeeldig over de tafel. Wormen in Naarden krioelen heen en weer door de kroeg.
“Effen dimmen, Hé ondernemer pleur op met je OP! Doe effe normaal. STOP de versplintering. Waar blijven de vrouwen? Achterhoek weer van ons. Het wordt tijd voor andere leuzen! Kom op samen door de vooruit.”
Maar het zou de stamtafel niet zijn om uiteindelijk te zoeken naar het evenwicht. Het gaat weer goed met de economie laten we dat niet vergeten en uiteindelijk droomt de tafel van een grote coalitie links van het midden. Desnoods met SGP en CDA dan voeren we in ruil voor de wietwet  de zondagrust weer in. En mag er alleen wiet verkocht op de vrijdag bij de visboeren. Er wordt nog een rondje besteld, een enkele roker zie ik via de spiegel achter de bar verdwijnen in de tegenoverliggende skihut die door de rode verlichting wat hoerig oogt. Ach ja, een tevreden roker is geen onruststoker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten