zaterdag 20 december 2014

Door Achterhoekse Ogen | Hooked


Hooked, Hans Mellendijk, de Gelderlander edities Achterhoek, 12 januari 2013

Verslaafd aan eeuwige jeugd? Op de fiets naar de Radstake, hoe lang is dat wel niet geleden? Drie mannen van middelbare leeftijd verheugen zich tegen de wind in fietsend op dat wat komen gaat. Zeven jaar is het inmiddels weer geleden dat dezelfde pelgrimage werd ondernomen. Toendertijd ook een concert waarin Ferdi Joly een hoofdrol speelde. Toen als officieel afscheid van Boh Foi Toch nu als onderdeel van een les in de regionale popgeschiedenis gegeven door het inititatief Behind the Corner. De vijfde editie inmiddels alweer. Opgezet door Meindert Bussink die -nadat hij zich vanuit Amsterdam een aantal jaren stortte op de vernieuwing van het muziekonderwijs en de digitale media- dankbaar gebruik maakt van de  mogelijkheid om in de dancing regionale groepen te programmeren.

Daartoe werd Behind the Corner gestart. Eerst op het wereld wijde web. Waar verhalen staan over de muziek uit zijn geliefde geboortestreek. Over bandwisselingen, oude nummers, nieuwe plannen. Een interactieve databank; feitelijk een actuele aanvulling op het regionale Poparchief. En sinds september niet alleen virtueel maar maandelijks ook in de werkelijkheid van zweet en tranen. De lokale helden op schouderklopafstand aai-en aanraakbaar in een cafézaal van de Radstake.
Afgelopen zaterdag is er voor het eerst het tweede podium. Spontane kleinere formaties vertonen er hun kunsten zodra het publiek zich afkeert van het grote podium als daar even niets is. Nooit een saai moment. En alles wordt vastgelegd, de verhalen worden gedeeld op het web. Ook de andere primeur waar het middelbare trio tussen het jonge spul verslavend in wordt meegezogen. Hooked. De naam van de huisband onder leiding van stamvader Bussink met een vaste kern van muzikanten uit andere lokale bands die de sterren van de hemel speelt. Ook hier wordt weer geschiedenis geschreven; het onderwerp is gastspeler en neemt op zijn beurt Hans Keuper mee. Shaking Godspeed, The Bruurkes, Backcorner Boogie Band, Boh Foi Toch, Normaal oerend hard in ene knooi. Hoe gek wo’j ‘t kriegen?
Intussen op een zondagavond in de achterlanden van Ulft doet Eric Schuurman lebberend aan een sigaartje een hoop; De Achterhoek Allstars. Uit het niets bedenkt hij een band, die op enige wijze een link hebben met de Achterhoek. Een zittend gat bedecht zich wat. En het moet gezegd hij komt snel in actie. Nog voor het eind van het jaar is datum en idee geparkeerd bij de Achterhoek Band Competitie. Via een internet-verkiezing zal er een band gevormd gaan worden. Dan kom ik tot mijn verrassing een bericht uit 2010 tegen over Limburg All Stars. Blijkt in Heerlen het idee al uitgevoerd. Dan komt mij Behind the Corner sympathieker voor. Waarom al die vergeefse moeite? Van de eenzijdige opinie van fans valt weinig nieuws te verwachten. En die sterrenband bestaat inmiddels al lang; in de praktijk ontstaan en organisch gegroeid. Hooked is de naam.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten