donderdag 13 maart 2014

Vertrekken is een beetje doodgaan, ....



Beste poëzieliefhebbers,

Het Poëziecentrum Nederland is op 3 februari 2006 officieel geopend door Gerrit Kouwenaar die bij die gelegenheid o.a. het volgende zei:

Ik heb veel openingen gedaan, meestal van exposities. Maar dit centrum is beslist uniek voor Nederland en de naam getuigt dan ook van gepaste zelfkennis. De persoonlijke liefhebberij van Wim van Til is uitgegroeid tot een belangwekkend informatie- en studiecentrum.”

De stap van Geffen naar Bredevoort is inderdaad een goede geweest. In de afgelopen jaren is de naambekendheid van het PcN zeker toegenomen. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de serie Ontmoet de dichter…, die op 16 september 2006 van start ging met Menno Wigman en met (slechts) 5 bezoekers. Sindsdien is het aantal dichters dat aan tafel is aangeschoven gegroeid tot 75  en het bezoekersaantal tot gemiddeld 16 à 17 met uitschieters naar 35. En er zijn meer factoren die de groei bepaald hebben: 
de Omsmeders en hun projecten, de cursussen en workshops en ook het Poëzielaboratorium.

Toch komt er definitief een eind aan de PcN-periode in Bredevoort. Op 22 maart a.s. vindt de laatste aflevering van Ontmoet de dichter… plaats in de ruimte van het Poëziecentrum NederlandDat wordt wel een speciale bijeenkomst, een hommage aan één van de grootste Nederlandse dichters die onze moderne letterkunde heeft voortgebracht: Gerrit Kouwenaar.

Tijdens deze Ontmoet de dichter… vertonen we videobeelden, draaien we een plaatje (echt vinyl) en beluisteren we de dichter die zijn gedichten leest en anderen die zijn gedichten zingen. Sommige van zijn gedichten worden nader bekeken en toegelicht, en zijn beste gedichten gaan over tafel.

Voor dat laatste kunt u zorgen! Als u komt op 22 maart, neem dan uw favoriete gedicht uit het oeuvre van Gerrit Kouwenaar mee, zodat we er met ons allen van kunnen genieten.

Een slotmiddag in een bijna leeg Poëziecentrum Nederland met een tikje weemoed, een blijmoedige blik in de toekomst en geweldige gedichten!

U bent van harte welkom tussen 15.00 en 17.00 uur (let op: afwijkende begintijd).
Entree: 1 bananendoos per persoon voor de laatste loodjes.


Enghuizer dialogen I 



Ik kijk naar u uit!
Hartelijke groet,

Wim van Til

2 opmerkingen: