zaterdag 30 november 2013

Door Achterhoekse Ogen | Pakjesavond

Pakjesavond

Op een gegeven moment was er de twijfel… Je zag de wasmand die -na Hoor wie klopt daar kinderen  en Zie de maan schijnt door de bomen - op de stoep van de voordeur stond, dezelfde kleur en vorm hebben als degene die moeder ‘s maandags altijd gebruikte. De cadeautjes waren verpakt in proppen papier, die uitgestreken, pagina’s uit Na Vijven bleken. Het knutselblad waar je likkebaardend  in had gekeken naar prachtige bouwtekeningen en maquettes en die vader Jan in de kleine uurtje als de kinderen sliepen, inspireerde tot prachtig eigenhandig gemaakt  speelgoed. Het handschrift  van de ellenlange Sinterklaasgedichten  leek toch verdomd veel op dat van moeder Leida. Het geloof was er opeens niet meer.

In de maakbare samenleving van de jaren zeventig toen Joop Den Uijl door Wiegel werd uitgescholden voor Sinterklaas begonnen voor mij de Sintloze jaren pas echt. Ik verkeerde in kringen die Sinterklaas boycotten vanwege Franco’s dictatuur  in Spanje. Dat ging mij te ver. In mijn herinneringen ligt diep begraven een ander ijkpunt. Achteraf het begin van de verloedering van de goedheiligman. Het was tijdens een excursie, met een groep studenten in De Biesbosch. Het was daar in de buurt tijdens een avondwandeling op zoek naar een kroeg dat we stil stonden voor een etalage van een fietsenmaker. Een bulderend gelach welde uit het groepje slenteraars dat lang na echode door het stil en verlaten dijkdorpje. Een fiets met daarop Sinterklaas was omgevallen. Gekneusd lag de bejaarde bisschop op de vloer van de rijwielhersteller. En nog steeds weet ik niet of het een ongelukje was of een grapje van de etaleur. Wim T. Schippers avant la lettre in Werkendam. In Nederland volgde weldra een langdurige strijd tussen Kerstman en Sinterklaas. De middenstand wist er wel raad mee. Met als absoluut dieptepunt dit jaar toen bij Appie Hein al in september de chocoladeletters in de schappen lagen en de kerstmarkten ver voor 5 december in de tuincentra en op feesttrendgebeurenbeurzen hun overvloed tentoonspreidden. Gelukkig blijkt  Sinterklaas millenniumproof.  Niet kapot te krijgen. In de babyboom van de jaren negentig worden weer driftig schoenen gezet en rijmelarijen  gedicht.

Dat het kind in mij gelukkig nog aanwezig is bemerkte ik twee weken geleden bij mijn lief in ons Amsterdams appartement . Op een vrieskoude zaterdagmorgen  deed straatrumoer ons naar buiten kijken.  In vogelperspectief  zagen we een boot de Tienhovengracht afstomen. Met daarop wel vijftig Pieten en een Sinterklaas, onderweg naar Plein 40-45. Beide renden we naar het balkon en zongen enthousiast Dag Sinterklaasje dààààg . Alle Pietermannen  en de Sint incluis keken omhoog onze richting. Tranen liepen over mijn wang van geluk. Eenmaal binnen zocht en vond ik voldaan de zeldzame  slechts in beperkte oplage gedrukte bundel Roerloos  (1929) van de Achterhoekse dichteres Anny Basterholt. Ooit gekregen van vriend Albert tijdens een pakjesavond in vriendenkring en las hardop: Zomers verlangen./ Een klein verlangen/voelt  elke zomer zwaar/en zwaarder met de tijd./ Steeds verder weg/de jeugdige decembermaand/met haar gezelligheid./Slechts  de stolp/die alles afsloot/rest het ouder kind./En de twijfel,/ het is goddank voorbij helaas.

Hans Mellendijk, Gelders Dagblad (Met Achterhoekse Ogen), 5 december 1998


Geen opmerkingen:

Een reactie posten