dinsdag 19 maart 2013

Varsseveld weggevaagd?


Het lijkt wel alsof er een orkaan over Noordoost-Achterhoek heeft huisgehouden. Zondag bekeek ik weer eens de kaart op de wand in de foyer van schouwburg Amphion. Een weergave van Doetinchem met de omliggende gemeenten die nabuurplichtig een financiële bijdrage leverden aan de realisering van de culturele tempel. Te weten: de gemeenten Bronckhorst, Oude IJsselstreek en Montferland. Aandachtig bestudeer ik de gestileerde geografie. Het grote vierkant in het midden Doetinchem met linksonder Wehl en 'sHeerenberg. Rechtsboven Zelhem en Hengelo. Dan een verzameling grote en kleine vierkantjes langs de Oude IJssel rechts naar beneden. Gaanderen, Terborg, Silvolde en Dinxperlo (?) aan de rechter- en Etten, Ulft en Gendringen aan de linkeroever. En daarmee is het gedaan. Waar is de kern Varsseveld gebleven? Weggevaagd? ... Of nee, vervangen door een luidspreker; een eenzaam roepende in de woestijn.

1 opmerking:

 1. via e-mail een reactie van de directeur:

  Geachte heer Mellendijk,

  Naar aanleiding van uw schrijven het navolgende:

  De kunstenaar heeft met de grote en kleine blokjes de verscheidenheid van dorpskernen in de regio willen aanduiden. Het was niet de bedoeling met de blokjes alle dorpen naar verhouding in de kunstmaquette had op te nemen, want dan was het zijn inziens een kakafonie van blokjes geworden.

  Wij wilden juist de bijdragende gemeenten eren en danken middels dit ‘kunstwerkje’. Spijtig dat we hierin klaarblijkelijk niet zijn geslaagd en u als bezoeker zich achtergesteld voelt. We wilde juist afwijken van het geijkte bordje: “dit gebouw is mede tot stand gekomen” . Ook dan was Varsseveld niet afzonderlijk genoemd, maar Oude IJsselstreek als gemeente.

  Het spijt mij bijzonder dat u dit stoort, we zullen het echter niet gaan aanpassen. Het was geenszins de bedoeling om Varsseveld achter te stellen bij welke andere dorps(kern) dan ook!

  Ik hoop dat ondanks deze lichte smet c.q. irritatiefactor in dit gebouw dat ik u mag blijven verwelkomen in ons theater.

  Met vriendelijke groet,
  Charles Droste – directeur.

  BeantwoordenVerwijderen