woensdag 27 mei 2020

Oude en verse verzen uit het veld | 05 | HEIDESMID HERBEZOCHTHeidesmid herbezocht 


Halle - Heide

zomer 1965

Fietsend op de maat van de tamboerijn
man over de Heelweg naar de keet
waar karabijnhaken worden gefreesd
en gesmeed.

Verveling is het vakantieleed
waar ijzeren staven verspanen
op de maat van snerpende zagen.
Spetters krullend spaan
littekenen tot stoer doen op
startblok sintelbaan.
Vrees noch angst in de kop.

Centrifugerende krachten maken me wijzer
onder het hels kabaal van ijzer op ijzer.
Oerbanken weerbarstig in het zand.
Onder de tegels zichtbaar het strand.


gepubliceerd in Smeedwerk, bundel van de Omsmeders in het kader van Gebiedsgericht Cultuurbeleid Gelderland, 15 juni 2007 | Poëziepuntgl - jaargang 5 - nummer 4 - december 2007 | Trouw dicht in de buurt - bundel Gelderland - 8 februari 2010

De dichter verwerkte jeugdherinneringen, over zijn eerste vakantiewerk bij zijn oom, Bertus Wisselink, de Heidesmid⇲ op de Halle-Heide. Hoe hij daar al Mr. Tambourine Man⇲ fluitend via de Heelweg heen fietste, op weg naar zijn volwassenheid. 
Min of meer een debuut, want het werd opgenomen in een heuse verzamelbundel. Smeedwerk⇲ met gedichten van Nico Arts, Gerard Beentjes, Henk Beunk, Bert Bevers, Jolanda van Erkel, Jalf Flach, Ankh Gussinklo, Hans Mellendijk, Dick Molenaar, Roel Posthumus, Sebastiaan Roes, André van Sabben, Bert Scheuter, Hans Sonneveldt, Wim van Til en Lidwiene Vermeij. De eerste officiële uitgave waaraan het collectief De Omsmeders⇲ later hun naam min-of-meer hebben ontleend. Het thema was IJzer en dat was weer in het kader van IJzersterk, het motto waaronder negen Achterhoekse culturele evenementen zich in de zomer van 2007 presenteerden. De dichters werden door het Poëziecentrum Nederland dat toen nog resideerde in Boekenstad Bredevoort uitgenodigd. 

De bundel was een uitgave van de Stichting Bredevoort Boekenstad en de Vereniging Bredevoorts Boek Belang. Het Poëziecentrum en de Stichting Eeuwig Erbarmen waren mede financiers in deze prille samenwerking. 


Zie ook een opname bij de Ruïne-sessie⇲ op Erve Hemmink | Miste 

Facebook Paul van Druten | 24 mei 2020


Geen opmerkingen:

Een reactie posten