zaterdag 18 januari 2020

Sandra van Riet | keramiek

Sandra van Riet 


Sandra van Riet | keramiek 13 januari – 28 februari 2020 | BREEKijzer | Giethal CIVON

over vorm en functie, schoonheid en ambacht, kennis en beschaving en ...

Sandra vindt vooral de simpele vorm interessant: “Vormen zonder overbodige toevoegingen, die zich lenen voor een functie: een schaal voor het eten, een beker om uit te drinken. Een pot met oor beschermt de hand van de gebruiker tegen de hitte van de hete thee. De deksel houdt de warmte in de pot. Af en toe krabt iemand zijn verhaal erin. Een versiering met betekenis.”
De simpele vorm die al eeuwen oud is en onverbeterbaar, waar geen trend of mode grip op heeft.
Sandra vervolgt: “Degene die ware schoonheid herkent wil niet meer in zijn leven dan de eenvoud die de menselijke maat bepaalt en die een moment van innerlijke rust schenkt.”
Schoonheid, eenvoud en functionaliteit zijn universeel en overal ter wereld te vinden waar het traditionele ambacht gekoesterd wordt.
Het vormgeven is niet alleen het draaien of monteren van een werkstuk. Het is een samensmelting van het vormgegeven klei-lichaam, het glazuur en het vuur. Zoals de pot zelfs uit aarde, water en vuur is gemaakt, zo is het ook met het glazuur: steen, aarde, metalen en assen van (ooit) levende organismen.
Deels baseren haar recepturen op oude tradities, deels ontwikkelt ze oppervlaktes die het object tastzinnig en optisch gezien, vervreemden: eenvoud en imperfectie. En dan het vuur waaraan ze uiteindelijk, zoals alle pottenbakkers ooit, haar schepsels moet overlaten. Tussen de 1240 en de 1280°C maakt de vlam het binnen 30 uur af. Na de lange stook en afkoelingsperiode gaat eindelijk de oven open. Ambacht is onbetaalbaar.
Sandra stelt: “Alles wat kennis, toewijding en tijd vraagt om door handwerk te kunnen ontstaan geeft ons echte waarde. Het doorgeven van eeuwenoude ambachten en eveneens het willen verzamelen van kunde en ervaring vind ik een heilige taak. Alleen hierdoor waarborgen wij diepgaande ontwikkeling, ideeën en een waardig voortbestaan. De mens wint daardoor zelfvertrouwen en zekerheid en wint en wordt een onmisbaar onderdeel van een hoogontwikkelde samenleving. Kennisuitwisseling en interesse in beschaving brengen alle mensen dichter bij elkaar.”

Sinds 2006 is Sandra met het keramische handwerk bezig. Na Communicatie- en mediawetenschap volgde ze een studie Interieurontwerp en uiteindelijk viel bij haar de focus op de niet weg te denken details in een interieur: de keramiek.

Hierbij hebben Rob Muylaert en Bep van Eijndhoven een cruciale rol gespeeld. Door hen werd zij aan de schijf en aan het eten gezet, gebombardeerd met kennis, weetjes en kneepjes van het vak. Zij namen haar mee naar de markten, workshops, bijeenkomsten en maakten haar bekend met collega’s. De weg was bereid. Er volgde een ambachtelijke opleiding tot pottenbakker. In 2016 heeft ze haar eigen werkplaats opgezet, www.sandravanriet.nl

De expositie toont werkstukken vanaf 2016 tot het heden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten