MaaltijdHet was Kerstmis, we zaten aan tafel en we wildeneen aangename, liefst literaire conversatiedaarom zei ik: vrienden, we weten dat de materieop ons bord en in ons glas kan vervluchtigenin ons lichaam tot pure poëziemaar wisten jullie dat onlangs ook is geblekendat op poëtische wijze heerlijke gerechtenkunnen worden gemaakter viel een stilte waarin je alleen de geluidenhoorde van messen en vorken, van drinken en slikkenen van het getik van de klokmaar ik vervolgde: men heeft ontdekt dat er gedichtenbestaan die zo goed zijn gemaakt dat de woordenveranderen in wat ze beschrijvenzodat het woord vlees vlees wordt, het woord broodbrood, het woord wijn wijn, ik noem maareen paar voorbeeldenals poëzie de ruimte van het volledige leventot uitdrukking moet brengen, de echte werkelijkheiddan kun je je voorstellen dat een gedichteen heldere soep kan oplevereneen doorleefde wildschoteleen luchtig nagerechteen mooie bordeauxmen begon mij te begrijpen en het werd zodoendeeen vrolijke literaire maaltijdwe vroegen ons af welke poëzie we zaten te etenen te drinken en we zochten naar gedichtenin ons hoofd die we een volgende keerop tafel zouden willen zienik zeg niet welke dat wareniedereen kan ze bedenkenRutger Kopland (1934-2012)uit: Een man in de tuin (2004)
Zacht tikkend de tijd verslaan | Berichten over kunst, cultuur, de Achterhoek, de wereld en Mels eigen activiteiten ...
woensdag 25 december 2019
Maaltijd
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten