maandag 25 november 2019

Onzalige bossen - Onzalige tijden

Gevallen Boom (Deelerwoud) | 2017, houtskool

v.l.n.r.: Paul Hajenius (Paul Tornado⇲), Hans Melllendijk, 
Frans Oosterhof en Marina Naeff

De reis op en neer naar mijn oude woonplaats Enschede was zeer de moeite waard. Het weerzien met oud-AKI-genoten was als vanouds. En zoals dat vaker gaat bij opening van exposities wellicht ten koste van de aandacht voor het getentoonstelde werk, Onzalige bossen - Onzalige tijden. Dat heb ik wel lang genoeg gezien om te verlangen naar nog een keer maar dan in alle serene rust van het museum. Nog tot eind maart te zien. Prachtig indrukwekkend werk heeft Geert er opgehangen. Twee thema's die hem al langere tijd bezighouden: Natuur, meer specifiek het landschap, met name het bos, in ieder geval iets met veel bomen en gebladerte en daarnaast de tijd tussen de twee wereldoorlogen. Dat dan weer samenhangt met zijn jeugdjaren. Het heeft iets dreigends, onheilspellends en vanuit dat gevoel zijn ze door Geert verbeeld in zijn tekeningen.  
Het Bos, de natuur in het algemeen,  ziet hij in zijn tekeningen als een samenleving van individuen waar het recht van de sterkste geldt, planten en bomen verdringen elkaar, op zoek naar de beste plaats in/onder de zon, de beste voedingsbodem en gaan daarbij niet zachtzinnig te werk.
Het Bos als strijdtoneel!
In het bij de tentoonstelling gepresenteerde album, plaatjesboek wordt een denkbeeldige wandeling door een bosgebied vanuit dat gezichtspunt beschreven. Onzalige Bossen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten