zaterdag 17 maart 2018

Binnenkort in Ulft bij ICER


Kunstenaarscollectief BREEKijzer presenteert Grietje Bouman | fotografie
Van donderdag 29 maart 2018 tot en met zondag 6 mei 2018
.
Waar:             In ICER Innovatiecentrum, Hutteweg 32, Ulft, +31 (0) 315-820 280.
Wanneer:       Op de reguliere openingstijden van zaterdag 25 maart 2018 t/m zondag 6 mei 2018; dinsdag t/m vrijdag 10:00-17:00 uur | zaterdag en zondag 13:00-17:00 uur.
                                   1 en 2 april gesloten i.v.m. Pasen. 27 april vanwege Koningsdag.

Entree:          gratis voor bezoekers van de expositie, aanmelden bij de balie.

Grietje Bouman  | ICER Giethal

Over haar werk
Het werk van Grietje Bouman gaat over mensen. En over: “Hoe verhouden wij ons onderling en in hoeverre laten we ons leiden door wat de maatschappij en de media aangeven als idealen?” Meer specifiek ligt haar interesse in de banaliteit en het absurde van het gewone dagelijkse leven. Zij onderzoekt vragen als: “Wie zijn we, weten we nog wel wie we zijn? Hoe oprecht en authentiek zijn we? Hoe echt is onze wereld? Wat denken we nodig te hebben om gelukkig te zijn? Wat betekent schoonheid en rijkdom? Hoe zit het nou met de liefde en kunnen we ontsnappen aan de dood?” Het zijn grote vragen die zij op een subtiele manier onder de aandacht wil brengen. Door het gewone en kleine uit het dagelijkse leven onder de loep te nemen stipt zij grote levensvragen aan en maakt zonder pretenties de gevoeligheden hierover zichtbaar. Ze maakt zelf ook deel uit van dit onderzoek.

Het medium waarmee ze werkt is fotografie, soms met een installatie-achtig karakter. Ze vindt het fijn om zich langdurig in een onderwerp vast te bijten en daarvoor ook op pad te gaan. Dagelijks maakt ze foto's van dingen die haar raken of opvallen. Soms leidt dit tot een autonoom beeld, vaak ook ontstaat daaruit later pas een werk door combinaties van beelden. Dan kan er ook opeens een thema opdoemen. “Het doel is altijd essentie, intensiteit, doordringen tot het wezen der dingen, tot mezelf!” aldus de beeldend kunstenaar Grietje Bouman.

Wat kun je gaan zien?

DROOMLAND EN KLATERGOUD is een metafoor voor (de schoonheid van)het leven. Maar ook laat het zien hoe we steeds op zoek zijn naar het elixer dat ons geluk zal brengen en hoe het ons door de vingers glipt.

50+ is een fotoserie over vrouwen van boven de 50. Naakt. Gewoon om te laten zien dat zij ook bestaan en ook op oudere leeftijd nog steeds een lichaam hebben, ook al zien we dit nauwelijks terug in de media. Grietje heeft vrouwen via facebook benaderd en gevraagd of zij ze bloot mocht fotograferen op een plek en op een manier die zij zelf konden kiezen. Er meldden zich twaalf mensen die het aandurfden. Sommige van hen kende ze, andere had ze nooit eerder ontmoet. Voor haar (en misschien ook voor hen) was dit een spannende manier van fotograferen omdat ze erg weinig controle had en intuïtief te werk moest gaan. Grietje wilde met opzet niet dat alles van tevoren al ingevuld was en gewoon vastleggen wat er zou gebeuren. Ze kwam op plekken die haar vreemd waren en werkte met vrouwen die ze niet kende. Ze moest het doen met wat er op dat moment voorhanden was en wilde zo weinig mogelijk sturen.

HERFST Oud worden is ‘not done’ in onze samenleving. We moeten fit en vitaal zijn en er jong uit zien. Grietje laat zien hoe het er werkelijk voor staat met mensen die ‘over de helft’ zijn.
Ruggen liegen niet, ze doen zich niet mooier voor dan ze zijn, ze kijken je niet aan en toch vertellen ze iets.

DE BEVRIJDING VAN HET ZWARE ZWART Dit is een serie over de bevrijding van religieuze en andere beperkingen die haar verhinderde de persoon te zijn die ze eigenlijk is. Wedergeboorte.

TIJD HEELT Een serie over ouder worden. Over littekens en sporen en over hoe de binnenkant van het lichaam zich verhoudt tot de buitenkant.

WEG NAAR NERGENS Gaat over de zin, onzin en waanzin van het leven.

Enkele biografische gegevens:

Grietje Bouman is lid van het OFC (Oostgelders Fotografen Collectief) Ze is in 2001 afgestudeerd als beeldend creatief therapeut. Studeerde daarna in 2009 af als autonoom beeldend kunstenaar aan de AKI - Artez in Enschede, richting fotografie. Werd in 2009 genomineerd voor  artOlive jong talent. Zie meer: www.grietjebouman.nl

Samenvattend:  Haar werk gaat over mensen, over het banale en het absurde van het leven. Ze onderzoekt, signaleert, en laat mensen zien hoe ze kijkt. Door het gewone en kleine uit het dagelijkse leven onder de loep te nemen wil ze grote levensvragen aanstippen en zonder pretenties de gevoeligheden hierover zichtbaar maken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten