vrijdag 22 december 2017

Waar is Marijke van Haaren?Marij van Hameren | Tijdens de verbouwing van de Afbramerij tekende Marij in de ter beschikking gestelde bouwkeet, direct naast de bouwplaats. Vandaaruit zag ze enkele weken na elkaar de dakdekkers aan het werk op en rond het dak. Dit werd al registrerend genoteerd en resulteerde in meterslange tekeningen met Oost-Indische inkt op papier. De arbeiders zijn in beweging, de actie is deels te volgen via de tekeningen. Naast de lange tekeningen maakte ze kleinere tekeningen met Oost-Indische inkt en gekleurd potlood op papier. Men ziet hierop de vorderingen van de verbouwing in fragmenten van herkenbaar materiaal, mens en actie, soms is een (deel van de) naam van het meewerkende bedrijf in beeld. De tekening is direct ter plekke zonder “schetsen” ontstaan. Ze mocht het bouwterrein op, mits voorzien van beschermende helm en laarzen. De tekeningen konden zo dichtbij het onderwerp gemaakt worden.


Het thema van de expositie is Bazenhok 2.0. 


In 2013 werd het project ‘Het Bazenhok’ opgestart. Leden van BREEKijzer zouden tijdens de verbouwing van de Afbramerij in het Bazenhok plaats nemen om vandaar uit een beeldend verslag te maken van die verbouwing.

We hadden grootse plannen om samen met de toenmalige directeur te proberen aan fondsenwerving te gaan doen. Maar helaas het liep allemaal anders. De directeur vertrok en wij mochten tijdens de verbouw geen gebruik maken van het Bazenhok. Toen hebben we een bouwkeet ter beschikking gekregen van de aannemer. Vanuit die keet, door Bert Taken beschilderd, hebben dertien leden ‘beeldend verslag’ uitgebracht van de gebeurtenissen in en rondom de Afbramerij, een ieder op eigen wijze. 
Vier jaar later is het huidige Bazenhok opnieuw het startpunt. Leden lieten zich inspireren door alles wat je op he terrein van de DRU Industriepark kan tegen komen. Dat kan zijn de architectuur, de mensen, de festivals die daar plaats vinden, de Oude IJssel, het contrast oud-nieuw, de producten die daar vervaardigd zijn, de innovatie, kortom alles op en rondom het terrein in Ulft.

Waar: In de ‘Giethal’ van ICER Innovatiecentrum, Hutteweg 32, Ulft, +31 (0) 315-820 280.
Wanneer: op de reguliere openingstijden van zaterdag 11 november 2017 t/m zondag 7 januari 2018; dinsdag t/m vrijdag 10:00-17:00 uur | zaterdag en zondag 13:00-17:00 uur. Overige tijdstippen en op maandag: alleen geopend op afspraak.
Entree: gratis 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten