vrijdag 3 februari 2017

Column | KleurendoofKleurendoof  | Hans Mellendijk | de Gelderlander edities Achterhoek | 2 februari 2017 

Een flard, uit een tijd toen dat nog morele herbewapening heette. Bij het ontbijt moest hij eraan denken; woorden van zijn jeugdheld Kennedy: ‘Wat kun jezelf doen voor een betere wereld.’ Hij las de gemeentelijke propaganda over hoe de schooljeugd een milieubewustzijn werd bijgebracht. Het woord ‘afvalscheidingsestafette’ deed hem al puzzelend smullen van nog langere scrabblewoorden: ‘afvalscheidingsestafetteslagvaardigheidsbeambte’. De speelborden dienden drie maal groter aangepast. Werk aan de winkel.

Ja, het nieuwe regime van soort bij soort had hem best wel hoofdbrekers gekost. Altijd gedacht dat piepschuim onder de rubriek plastic viel en de kaaskorst deed hij in de biobak. Tot zijn grote verbazing beide bij het restafval, en laat dat nu juist de kleinste container zijn waar met moeite het verpakkingsmateriaal in gepropt kan worden. Kauwgum altijd als GFT beschouwd. En de bierdopjes mogen op de fles blijven. Eindelijk had hij ook het ‘orthoop’-afval eens aangepakt. Het noopte hem tot herinrichting van de keuken en de tuin. Hoe zouden de kleinere huishoudens dat toch doen? Hij zag tijdens de wandeling door zijn dorp de gevolgen. De wereld werd er niet mooier op. Kleurendoof werd hij van de gifgroene, vel oranje deksels op de grijze kliko’s. Zou de politiek in een volgende transitie daar niet wat meer aandacht aan kunnen besteden? Op de posters zag het er allemaal feestelijk uit maar in de grauwe werkelijkheid oogde het zoveel naargeestiger en verrommelend.


In zijn middagkrachtdut volgde een boze droom. Het was inmiddels maart. Bij het uitoefenen van zijn democratische recht beïnvloedde de deksel van de stembuskliko zijn stembiljet. Bij het wakker schrikken hoorde hij in de verte het geluid van de ambulance.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten