maandag 16 januari 2017

Waar is Job Heijkamp?

Job Heijkamp


DRIE KERAMISTEN EN DE ZEN VAN DE REKKELIJKE TIJD

TRANSFORMATIE IN TIJD

Job Heijkamp
Brinkweg 2-4
7274AD
Geesteren (Gld.)
+31 545 48 17 53
www.jobheykamp.nl
info@jobheykamp.nl


Vanaf 1991 maakt Job Heykamp keramisch werk dat bestaat uit handgedraaide unica en wandobjecten. De vormgeving houdt hij bewust eenvoudig. Niet al te veel toeters en bellen of frutsels. Klokbekerachtige vazen, komvormen met een simpel voetje, wat reliëf-achtige uitstulpingen ... uitbundiger moet het zeker niet worden.

Na aandachtige beschouwing omschreef ooit een Duitser zijn werk als “organisierte Chaos”.
Hij kan zich in deze omschrijving vinden. Zijn uitgangspunten- klei, een pottenbakkersschijf, handgevormde tegeltableaus- zijn traditioneel te noemen en roepen, bijna als vanzelfsprekend, beelden van ‘overleden’ tijden op.

Eigenlijk een bevestiging van een vrij algemeen levend beeld over ‘de pottenbakker’.
De weg naar het minimale is in de vormgeving echter ingewikkelder, zo niet uitdagender dan het zich op eerste gezicht laat aanzien.

Job over zijn werk: ‘Waaruit blijkt nu die ‘georganiseerde chaos’ in mijn werk.
De bewerkingen met glazuren tarten vaak mijn verbeeldingsvermogen: toepassing van houtasglazuren in soms wel 6 of 7 lagen, krassen (sgrafitto) van verschillende motieven, gedeeltelijk verwijderen en weer opbrengen van kleuren in combinatie met druktechnieken. Vaak halverwege raak ik het spoor bijster. Juist deze toestand van het niet meer ‘in controle hebben’ is wezenlijk voor mijn werk. Het geeft mij de vrijheid om te spelen met de tijd: keramiek als stollingsmoment. Verleden wordt heden, actualiteiten worden getransformeerd als ware het vroeger. Een flexibele kijk op het leven!


Waar: In de ‘Giethal’ van ICER Innovatiecentrum, Hutteweg 32, Ulft, +31 (0) 315-820 280.
Wanneer: op de reguliere openingstijden van vrijdag 13 januari t/m zondag 5 maart 2017; dinsdag t/m vrijdag 10:00-17:00 uur | zaterdag en zondag 13:00-17:00 uur.
Entree: gratis als alleen de expositie van BREEKijzer bezocht wordt: aanmelden bij de balie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten