vrijdag 9 december 2016

Column | Hans Mellendijk


De Negende Hans Mellendijk, de Gelderlander edities Achterhoek, 8 december 2016


Altijd weer verrassend. Het digitale tijdschrift plan Radix doet ouderwets via Tante Pos kond van zijn verschijnen. De negende edidite staat on-line. Ondermeer over Zweefkezende eigenheimers. Ze worden virtueel met eretekens bedacht en gevonden langs de Heidenhoekse Vloed. Een museum waarvoor je niet in de rij hoeft te staan, een tip om de kerstdagen te ontvluchten. Betreed bij de eerste sneeuw het onbeschreven blad. Zuurstof voor onze ziel. Over Gebra Lalibela. Een jonge prins die ondanks zijn lage rang door een zwerm bijen werd aan gewezen om koning te worden. Hij vluchtte voor de wraak van zijn broers naar de oude stad Wrwshlm, nu bekend als Jeruzalem, ook toen al brandpunt van veelvoudige zucht naar goddelijke redding. Toen hij weer terug kon keren om zijn macht te aanvaarden kreeg hij het visioen van een nieuw Jeruzalem. Het werden elf kerken in Ethiopië uit de rotsen gehouwen. Bekijk de beelden van het achtste wereldwonder.

Of lees het wonderlijke verhaal van Afaka Atumisi die de 56 klanklettergrepen van zijn Surinaamse indianen volk tekende. Hij hield ze geheim. Het benoemen der dingen is immers niet gebaat bij lichtvaardigheid. Of was hij ze gewoon kwijt? Ze noemden hem ook wel wissi-wassiman, een warhoofd. En inderdaad zei hij zelf later dat hij de tekens vergeten was. God moest hem er aan herinneren. Toen de komeet Halley in 1910 over het oerwoud scheerde. Paul van Lee beschrijft de schoonheid van de tekens zonder de illusie te hebben ze te begrijpen.


Gaat u dit ook boven uw pet? Neem dan de rust en lees en scroll door plan Radix: ga naar www.planradix.nl. Neem de De Negende van Paul van der Lee tot u. Zoals u de sneeuwster tot u neemt na een copieus kerstdiner of overvloedige Oudejaarsborrel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten