donderdag 26 mei 2016

GELDERLANDER KUNSTPRIJS 2016 | Het juryrapport

 misleidende foto bij sprekende kop


dG 23 mei 2016

GELDERLANDER KUNSTPRIJS | 2016
Jury: Joke Kok (voorzitter), Hans Mellendijk en Martin Ordelmans.

Dit is een plek
Een theatrale plek
Ik kan mij hier laten zien
En laten bekijken
Ik kan me hier verschuilen
Ik ben het publiek
Tot de zaallichten aangaan

We weten niet, wie er schuil gaan achter deze kunstwerken.Welke passie er achter schuil gaat? Welk genot eraan ontleend is ze te maken? Hoeveel zweetdruppels het gekost heeft?
Hoeveel plezier ermee gepaard ging? Of het tijdverdrijven is, of een manier om je verhalen te vertellen of om je hoofd leeg te maken? Of het stof eraf geblazen is omdat je kinderen nu echt vinden dat je het eens aan een breder publiek moet laten zien? Of je met een diepe zucht het schilderij in bubbeltjespapier hebt verpakt en onder je arm geslagen met zekere spanning naar het Brewinc bent getogen? Of je ziet dat er nog heel veel kan en je er echt nog niet bent. Of je er trots op bent en er gelukkig van wordt?

Dit alles gaat door de hoofden van deze jury en wat we voor ons zien is enkel het resultaat, het object, zonder het verhaal er achter en dat beoordelen we. We maken onze eigen verhalen, het kunstwerk heeft zeggingskracht of niet en waarom, waardoor word je getriggerd? We hebben ons gebogen over techniek, vorm, inhoud en onze vakkundige keuzes gemaakt.

De genomineerden zijn:
85       Wilma Waalderbos | Zieuwent | Bal masqué

In dit sprankelende portret zijn diverse technieken gecombineerd tot een harmonisch geheel. De collage is als een masker over de transparante schildering gelegd. De twee verschillende ogen en het omhoog geschoven onderste deel geven de gelaagdheid van dit portret extra nadruk. Hier spreekt talent en durf uit.
Dit portret verdient volgens de jury een lijst met passepartout om het maximaal tot zijn recht te laten komen!

126     Herman Testerink | Aalten | Geluk 

Is het moeder of staat moeder hier symbool voor vader-en-moeder. Haar gezicht is ietwat mannelijk en stráált, zoals ook beide kinderen stralend weergegeven staan. Een schilderij dat indruk maakt door het prachtige kleurgebruik en de charmante naïeve manier waarop de figuren zijn weergegeven zoals de beentjes van de jongen, de charme van de handen. De jury was gecharmeerd van de speelsheid van dit familieportret.

42      Bennie Wisselink | Zelhem | IJsvogeltje voor haar nest

Een geniaal geschilderd ijsvogeltje. Is het vogeltje voor het eerst uitgevlogen, zich nog even verbazend over de weidsheid versus de veiligheid van het nestje? Met veel liefde en aandacht en super gedetailleerd geschilderd. De jury is jaloers op de focus en overgave waarmee deze mooie compositie van het ijsvogeltje ongetwijfeld tot stand is gekomen.

10       Ada Fongers | Aalten | Neus in de wind

Ze valt op, dat fragiele meisje op haar hoge sokkel, met haar zachte vriendelijke uitstraling. Een heel mooie silhouet-lijn door het micro-pluizende materiaal …. is het vilt …..naaldviltwerk. Met zoveel detail en liefde gemaakt, zelfs haar ogen hebben oogleden over een oogbal. Ondanks de fikse sokkel oogt deze door de kleur heel sereen en de hoogte is perfect om het ranke van het meiske te benadrukken.

97       Marye Hermsen | DidamZebra

Hij komt naar je toe, deze zebra, sterk in uitdrukking. De bijzondere kleurstelling maakt hem wat vervreemdend en interessant. De uitsnede is verrassend: het smalle hoge kader en de grafische streepstructuur versterken elkaar. Het schilderij is gelaagd, er is meer gebeurd voor de zebra zijn plek heeft gevonden. Een levendig schilderij in een gewaagde en bijzonder mooie kleurstelling.

125     Wilma Kempink | Aalten | Eik en beuk, onlosmakelijk met elkaar                               verbonden

Je voelt de zon schijnen en je ruikt het bos in de lente. Een heel vlot en los gepenseeld stukje bos. Het lijkt met het grootste gemak geschilderd. Een traditioneel schilderijtje dat zich onderscheidt door het vastleggen van de goede sfeer. Gewoon erg mooi!

48     Gea Wissels | Dieren | Duitse bocht, windkracht 9

Je kijkt en je voelt de deining van het schip op de golven. Hoe bijzonder is dat! Dat doet het scheef plaatsen van de horizon, de okerachtige dreiging in de lucht, het opspattend water. De maker heeft met zowel een schraalheid als vlotheid van schilderen in een mooi kleurenpalet een fantastische momentopname neergezet.

59       Wim ter Horst | Aalten | Bronzen beeldje

Een gouden gezicht…of zijn het meer gezichten. Een suggestief portret. Door de prachtige belijning, uitnodigend om met je vingers te volgen, is dit beeldje van alle zijden interessant. Mooi gemodelleerd en gebruik gemaakt van structuurverschil. Complimenten.

86       Wilma Waalderbos | Zieuwent | Verwondering

De jury kon er niet omheen, deze schildering pakt je al bij binnenkomst. Je voelt de verwondering van de man die in de beweging is gevangen en met zijn blauwe ogen je aankijkt. Heel treffend geschilderd met aandacht voor de uitdrukking en zeggingskracht. Een gedurfde combinatie van lijntekening en structuurschildering en helderheid van de figuur versus de rumoerige ondergrond. Deze maker weet wanneer hij zijn kwast neer moet leggen. Een pakkend schilderij wat je niet loslaat.

55       Gerrit Graven | Winterwijk | 1942

Wat zit ze daar mooi, dit meisje met haar prachtige geschilderde koppie, in het schilderij van Mondriaan. Zit ze op de horizontaal of hangt ze er tegenaan? De schaduwpartij maakt het spannend. Wat is de betekenis van de oranje sinaasappel in haar hand … Ze is uit vroeger tijden met haar haarstrik in rood-wit-blauwe ‘Mondriaanstreepjes’. Intrigerend schilderij, je blijft er naar kijken en je vindt het hoe langer hoe mooier.Na uitvoerig beraad kwam de jury unaniem tot de volgende rangschikking.
Nummer 1                86  Verwondering

Nummer 2               10  Neus in de wind


Nummer 3               97  Zebra

Joke Kok mede namens Martin en Hans | Doetinchem | 22 mei 2016Nota Bene: 
De titels waren niet altijd bekend tijdens de jurering. Persoonlijk vind ik dat jammer. De inhoud van het kunstwerk wil daardoor wel eens duidelijker worden. De namen van de makers werden pas na de uitslag bekend gemaakt. Wilma viel al eens eerder in de prijzen en kon sowieso niet bij de eerste drie. Herman won al tweemaal de publieksprijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten