donderdag 15 oktober 2015

Column | Hans Mellendijk | Hoofdpijnstad


Doetinchem hoofdpijnstad | de Gelderlander, edities Achterhoek 15 oktober 2015.

Doetinchem is te groot en naar binnen gericht om werkelijk samen te werken met de kleintjes om haar heen. In de Achterhoek is een overleg van culturele zomeractiviteiten, om de data van verschillende activiteiten onderling af te stemmen. Het Theaterfestival Buitengewoon Doetinchem experimenteerde met het samenwerken in de plaats zelf. Komt er na slechts éénmaal achter dat het geen succes is en verschuift zonder overleg de datum naar een moment dat in de buurtgemeente een soortgelijk -maar wel kleiner- festival al zeventien jaar existeert.

Doetinchem is het centrum van de gemiste kansen. Het interactieve kunstwerk dat verkleurt al gelang de stemming van de bevolking krijgt geen repons van de eigen bewoners. Waarom dan niet regionaal gedacht? Doetinchem is te groot om werkelijk een volksfeest te vieren. Ik hoor nooit mensen melden dat ze leuk kermis gevierd hebben in Dörkum. O zo anders de geluiden uit Terborg, Lengel, Varsseveld, Ulft, Lechtenvoorde, Grolle, Wenters, Beltrum, Halle of Zöwent. Doetinchem centrum van de leegstand, de vergane glorie. Tegenwoordig van de zondagsrust, overgenomen van Aalten. Doetinchem te groot om gratis te parkeren.

Het zit ook anders in elkaar. De Achterhoek is een netwerk met verschillende knooppunten als centra. Groenlo is het centrum van de Tachtigjarige oorlog. Lichtenvoorde van de Zwarte Cross en het jaarlijkse corso, Aalten van het bloemenvouwen, Bredevoort van de tweedehands boeken. Doetinchem is het centrum van de moderne architectuur, als men minder zou hebben afgebroken. De Heelweg van de oktoberfeesten. Ruurlo van het eierversieren. De Oude IJsselstreek van de innovatie. Winterswijk van de herfsttooi, Komrij-trek en van Duitsers integenkommen.

Als ik op Facebook de reacties op de stelling lees is Doetinchem inderdaad het centrum van de Achterhoek. Middelpunt om tegen aan te schoppen. Doetinchem pispaal.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten