donderdag 6 februari 2014

Ondertussen Bredevoort | Foto 21 | Peter van Tuijl


HECTIEK en verstilling – fotograaf Peter van Tuijl  
5 februari – 6 april 2014
Bij Foto21 exposeerde Peter van Tuijl eerder met straatbeelden in de expo “Theater van de werkelijkheid” in 2011 en met “Portretten en verhalen” in 2012. In de nu getoonde expositie ligt zijn focus op New York.
New York is een stad waar de tijd geen moment stil lijkt te staan. Financiële zakenlieden in Wall Street zijn voortdurend in de weer met hun mobiel, hardlopers, soms met kinderwagen, in Central Park staan geen moment stil en taxidrivers doen hun uiterste best om hun klanten zo snel mogelijk ter wille te zijn. Hooguit ervaar je de rust in de National Library of in het Museum of Modern Art. Een stad die je heerlijk in beelden kunt vangen en voor een straatfotograaf als Peter van Tuijl een waar eldorado. In deze expositie laat hij ook veel stillere foto’s zien. Het zijn momenten waarop mensen in zichzelf gekeerd zijn en waar ogenschijnlijk niets lijkt te gebeuren. De mensen zijn gesitueerd in een verstedelijkte omgeving waarin de stilte en de rust tot uitdrukking wordt gebracht door de ruimtelijkheid in het beeld. Als zodanig zijn zowel de in zichzelf gekeerde mens als de ruimtelijkheid een belangrijke verwijzing naar de individualiteit.
Als freelance fotograaf werkt Peter van Tuijl binnen verschillende genres in de fotografie. In zijn vrije werk richt hij zich vooral op het leven van alledag. Hij rangschikt zijn werk graag onder de sociaal documentaire fotografie. Vaak werkt hij gedurende langere periode aan een bepaald onderwerp of thema. Ook straatfotografie en portretten behoren tot zijn vrije werk. Hij heeft geëxposeerd in Foam A’dam, op de Fotofestival’s Naarden en Breda Photo. In 1983 ontving hij het BMK-predicaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten