zaterdag 2 november 2013

Door Achterhoekse Ogen | De omwenteling



De omwenteling

Aan de stamtafel van ’t Veer wordt het avontuur nogmaals verteld. Die Wende. Daar moesten ze bij zijn. Gertmans, Albert, de Jannen en Jos belden het thuisfront. Paspoorten werden geregeld. Albert leende er een. Vrijdagavond om 10.15 uur vertrokken ze. Tegen drie uur dachten ze in Berlijn te zijn. Twintig jaar geleden, maar ik herinner me het als de dag van gisteren.

Tot net voor Helmstedt ging alles voorspoedig. Plotseling file, naast hun een stroom Trabantjes, Lada’s, Wartburgs en Dacia’s ook veel MZ motoren, heel veel 2-tact. Een dikke blauwe walm hangt over de snelweg. Een chauffeur meldt dat er bij Berlijn “Nichts mehr läuft”. Auto’s worden als dat kan, een paar meter verder geduwd. Zo zal het dagen duren. Spijt in de ogen vanwege begonnen avontuur.

Het eerste paspoort blijkt verlopen: “Das gibt es nicht”. Het tweede paspoort :” Auch verfallen ”. Het derde: Üngültig ab april 84”.”Mein Gott ist das möglich, Kollege kuck doch mal“. Met een wegwerpgebaar glijden de vijf paspoorten terug. Gertmans stamelt: ‘Dat mag toch zes jaar verlopen zijn’. De beambte wenkt dat hij de paspoorten terug wil hebben, schrijft een briefje, en stuurt ze naar een kantoortje voor dagpassen. Albert twijfelt of de truc met het leenpaspoort wel doorgezet moet worden, de pasfoto lijkt van geen kant en de lichaamslengte, tsja. Dan maar het rijbewijs hij vertelt dat per ongeluk het paspoort van een huisgenoot is meegenomen, de man kijkt wanhopig maar schrijft de visa toch uit à DM 65 per stuk, exclusief pasfoto.

Ze mogen de Transitroute op, 45 km verwijderd van de Hauptstadt der DDR. Op de radio horen ze dat er gaten in de muur gemaakt worden en dat er steeds langere rijen mensen en files komen. De walm wordt steeds dikker. Bij de controle voor Berlijn is de stemming veranderd. Grenswachters met bloemen op het uniform of in de loop van hun wapen, bierflesjes op tafel met bloemen. Zaterdagmiddag om 2 uur rijden de helden, in een eindeloze stroom DDR-burgers, West-Berlijn binnen.

Op de viaducten en aan de kant van de weg staan zwaaiende en klappende mensen. Het is feest. In de stad is een enorme mensenmassa op de been. Bij restaurant China horen ze dat Willy Brandt een toespraak heeft gehouden. Heel veel mensen gaan met hamers en beitels de muur te lijf. Het gereedschap wordt doorgegeven aan de volgende. Een paar uur later wordt hier de beroemde doorgang Potsdammer Platz gerealiseerd. De West-Berlijners klappen en juichen, iedereen huilt. Het ontroert de jongens meer dan ze gedacht hadden.
Zondags terug, blijkt het oude bekeuringensysteem van de DDR nog te werken, vanwege verkeerd keren, 100 westmark boete!

Zo ongeveer maar gedetailleerder werd het aan mij na terugkomst dat weekend ook verteld. Want ik was er niet bij. Ik kon mijn lief niet bereiken. Irgendwo in een trein tussen Amsterdam en Achterhoek. Van mobieltjes hadden we toen nog nooit gehoord.


Hans Mellendijk, de Gelderlander, 14 november 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten