zaterdag 1 juni 2013

Door Achterhoekse Ogen | Bruggen slaan

Schotelbrug | Elly Overberg | Henk Gersen



Bruggen slaan

Overdekte bruggen kom je tegen in Disney-tekenfilms, gemodelleerd naar de 'cover-bridges' van Madison County. Ook de Europese voorbeelden de Brug der Zuchten in Venetië, Kapellbrücke en Spreuerbrücke in Luzern zijn wereldberoemd en een toeristische attractie. Zie daar de bron voor wat zich een zittend gat in Borculo heeft bedacht. De Zwitserse bruggen, met onder het dak de historie geschilderd, deed het raadslid denken: “Dat mot hier ok können.” Ik ga Berkelbruggen transformeren in een kunstwerk. Samen met een bevlogen groep werd het ambitieuze doel ingevuld; toerisme bevorderen en ontsluiting cultuur en lokaal erfgoed. Een vervolg op het project ‘Beleef de Berkel’ dat zowel aan Duitse als aan Nederlandse zijde geleid heeft tot opwaardering van de rivier. Een beweging die we ook zien langs de Oude IJssel tussen Doesburg en Bocholt. Een inmiddels opgerichte stichting wil een brede publieksgroep aanspreken. De abstracte werken met een figuratief en historisch uitgangspunt slaan wonderwel bruggen naar het toekomstig Museum voor Realisme in Gorssel en de dependance in Ruurlo. Jazelfs met Villa Mondriaan in Winterswijk.

Van de vier bruggen spreekt mij de Schotelbrug het meest aan. Twaalf schotels worden op een stokje -als door een jongleur, ‘likt ’t wal’- in de lucht gehouden. In overleg met de historische vereniging wordt de geschiedenis van Borculo en haar kerkdorpen verbeeld. Aan de ene kant van de brug de zon en de wolken en aan de andere kant de maan en de sterren. De twee middelste schotels van hetzelfde grote formaat, zijn draaibaar ten opzichte van elkaar gemonteerd. Daarop een man en een vrouw in goud die elkaar de hand reiken. Geënt op Michelangelo’s ‘de geboorte van Adam’. Het publiek regelt de handreiking door de schijven ten opzichte van elkaar te draaien! Er schitteren sterrenbeelden. Een romantischer beeld is bij avond daar nauwelijks voor te stellen. Het trouwtoerisme zal met sprongen stijgen. Na het jawoord en een hangslot aan de brug vaart het huwelijksbootje de Berkel over. Alleen dat beeld is al een reis waard. En zeer krimpbestendig.

Borculo werd in 1925 getroffen door een grote cycloon. De schade was enorm, dit gaat verbeeld worden op de Stormrampbrug. In een glazen kubus fragiele boombladeren op dun materiaal geprint, met in het blad de tragische gevolgen van de ramp. De breekbaarheid van de mens; een geknakte boom als leuning versterkt het gevoel van nietigheid. Borculo had een primeur; ramptoerisme, maar ook de gulle hand. De wederopbouw en die menslievendheid zie je als je brug overloopt. Het voert hier te ver de overige bruggen te bewandelen. 

De beeldende kracht is zeker niet minder. Beter zou zijn als de kunstenaar bij de hele constructie betrokken was geweest. Het blijven nu versierde bruggen. De Glazenbrug verdient herkansing. Nu lijkt het een zeugenkooi, die over de bestaande brug heen is geschoven; een glazen dak, dat op de flanken versierd is met glaskunst waarin over de streek wordt verteld. Ik zou zeggen zie het Euregionaler; geef ze een nieuwe opdracht voor bruggen irgendwo tussen Billerbeck en Zutphen.



Glazenbrug | Annemiek Punt | Henk Gersen

zeugenkooi


Hans Mellendijk | Vandaag in de Gelderlander, edities Achterhoek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten