vrijdag 10 mei 2013

BREKKEND NI-JS | Dick van Welzen wint Euregio Poëzieprijs


Presentatie Euregiopoëzieprijs tijdens Poëzienacht Bredevoort | 30 juni 2012

De Euregio Poëzieprijs 2013 wordt toegekend aan Dick van Welzen uit Gorssel.  Hij ontvangt  zaterdag 22 juni a.s. tijdens het evenement Midzomertuin 2013 in Vestingpark Huize Bernardus een cheque t.w.v. 1000 euro. Dan zal daar ook het paneel met het winnende gedicht onthuld worden, die daar dan tot de volgende editie zal blijven staan. De vijfentwintig beste gedichten -een selectie van de jury-worden opgenomen in een Bloemlezing. Deze uitgave wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Stichting Vrienden van Bredevoort Boekenstad. De presentatie van deze bundel is ook tijdens de Midzomertuin 2013.

Nadat op Oudejaarsavond 2012 de laatste gedichten binnenkwamen, bleek, tot grote verrassing,  van de organisatie dat uiteindelijk ruim 150 dichters hun werk hadden ingeleverd. Iedere deelnemer mocht maximaal drie gedichten inleveren. De jury kreeg daardoor bijna 450 gedichten ter beoordeling. Bovendien waren het gedichten in drie talen: Duits, Nederlands en het Nedersaksisch. Na een lang en intensief  slotberaad koos de jury uiteindelijk unaniem voor het gedicht Ik zal je dromen.

De schrijver van het gedicht dichter-schilder en organisatiedeskundigde Dick van Welzen (Leiden, '47) publiceerde: 'In Balans' (2000) een bundel van filosofische en organisatiekundige essays en 'In Weerwil' (2012) een bundel van 65 gedichten en vijf met eigen geschilderde illustraties.  Zijn gedicht 'De IJssalon' behoorde in 2012 tot de 100 genomineerden voor de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Hij richtte in 2012 de dichterskring Gorssel e.o op. 

Het idee dat Bredevoort als Boekenstad een literaire prijs zou moeten organiseren leefde al lang. Het werd in het najaar van 2011 realiteit toen vertegenwoordigers van een aantal organisaties bij elkaar kwamen. Bredevoort Boekenstad ligt op een steenworp afstand van de Duitse grens en heeft sinds haar ontstaan veel contacten met personen en organisaties in met name West-Münsterland. Dat het een Euregio-prijs moest worden stond dus op voorhand vast en gelukkig werd dat idee ook direct ondersteund door het Euregio Mozer-programm in Gronau. Ook ontving de organisatie van de Gemeente Aalten een waarderingssubsidie. De Euregio Poëzieprijs werd een feit.

Tijdens de Poëzienacht 2012 startten Dhr. Jan Bulten van Euregio Gronau en Burgemeester Bert Berghoef van de Gemeente Aalten de inschrijving voor de Euregio PoëzieprijsEn een jaar later wordt tijdens de Midzomertuin 2013 op dezelfde locatie de prijs uitgereikt aan de winnaar. Tijdens deze avond vol poëzie en muziek zijn er optredens van:  Wim Hofman (winnaar Max Velthuijsprijs 2013), Frank De Vos (België), Sina Klein (Duitsland), Lammert Voos, Monica Metz, De Kunstrijders, Miss B-have en het Stadskoor Bredevoort. Presentatie: Bert Scheuter, Louis Radstaak en Hans Mellendijk van HiPP (Het Instituut voor Praktische Poëzie)'De werkgroep heeft de organisatie van deze prijs met veel plezier gedaan en hoopt een tweede editie voor 2016 opnieuw uit te kunnen schrijven' aldus een enthousiaste Tonny te Loo van de Stichting Bredevoort Kunstmanifestaties die ik vanmiddag sprak. 

Namens de organisatie spreekt hij hierbij zijn enorme waardering uit voor de uiterst gedegen en betrokken werkwijze van de juryleden te weten Mw. Drs. Nelleke Dansen (Aalten), Dhr. Henk Lettink (Hoogeveen), Frau Dr. Susanne Schulte (Münster), Dhr. Fred van de Ven (Hengelo [Ov.]), Herr Hermann Wallmann (Münster).

De hierna volgende organisaties: Stichting Vrienden van Bredevoort Boekenstad, Achterland Verlagscompagnie, Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmunsterland, Stiftung Künstlerdorf Schöppingen en de Stichting Bredevoort Kunstmanifestatie waren betrokken bij de uitvoering.Zie ook de Stentor>


Geen opmerkingen:

Een reactie posten