zaterdag 13 oktober 2012

Uit de oude doos | EldersElders

Nu ook in De Achterhoek de vakantiestroom, richting Braamtse gat, Gasthof in Sauerland, Bierstube of disco in Las “mal knacken Amigos" Palmas, tentje in La douce France of welk vakantieoord dan ook, een voldongen feit is, bent u samen met slechts een handvol andere mensen overgebleven om het gemaal van het poldermodel gangs te houden. Voor u, de mannetjesputters (m/v) die onze Nederlandse economie zwoegend, zwetend en zuchtend boven water houden heb ik vanuit elders irgendwo tussen Ziek (gemeente Gendringen), en Rot (Deutschland) in al mijn bescheidenheid een tip die troost zal bieden. Terwijl de rest van Nederland de files op de Autobahn, Route du Soleil of Autostrada heeft doorstaan om als eerste een felbegeerde plaats op de zonovergoten Zuid-Europese stranden te bemachtigen of een verloren strijd voert tegen zonnebrand en muggenbeet of door buikloop bevangen de Mediterrane toiletten teistert zit u na gedane arbeid rustig in de schemme van uw achtertuin, te genieten van het Achterhoekse gerstenat of vruchtenbowl. Wilt u naast deze weelde nog een gevoel van vakantie extra erbij hebben? Volg dan nu mijn advies op!

Koop bij uw boekhandel de Atlas van de Belevingswereld.
Voor nog geen tig of veer- gulden reist u door een wereld waaraan u in uw stoutste dromen niet heeft durven denken.

In dit boekwerk dat oogt als de Grote Bosatlas bevinden zich bij beter kijken oorden als Geloof, Moed, Bezinning, Kwetsbaarheid, Groei, Oogsten, Heimwee, gelegen in landstreken als De Lange Avonden, Het Groene Gras, Vergankelijkheid, Moerassen van verveling en Thuis. U reist door de herkenbare wereld van uw gedachten en belevenissen. Uw bestaan handzaam in beeld gebracht. De detailkaarten zijn gelardeerd met filosofische beschouwingen over dezelfde begrippen. Het daagt de werkende mens uit tot dwalen, tot reflectie en relativering van de grootste reis die u maakt. Het leven zelf! U vaart de Havenmond uit naar Entrée. U neemt een boemelbus langs de stranden van Haute Cuisine, u passeert Aperitif, Hors d'Oeuvre, Appellation Contrôlée. Via Encore du Vin komt u aan in Frietkot aan de Playa Del Mayo. Daar neemt u een frisse duik in de Zee van Overvloed.
U zwemt naar Verzadiging en reist via Degu Station terug naar Entrée en neemt daar het cruiseschip naar De Lange Avonden om per trein een prachtige reis te maken naar Succes. Probeer de Bergen van Werk te mijden, want voordat u het weet wordt u van Kastje naar Muur gestuurd. Zoek niet naar Hot of Her. U zult het niet vinden. Neen! Reis door via Handelingen tegen de stroom van de Zweet des Aanschijns in, richting Enthousiasme. En laat u mee voeren door de rivier Energie.

Pas op dat u niet via De bekende weg in de biesterbane geraakt en u aan het dolen komt in het Saaie Bos. Raakt uw ziel verdwaald in het floribos van Uit-En-Ter-Na dan kunt u het beste vluchten over de Gebaande Weg via Rijtjes-Huizen-West, Rijtjes-Huizen-Buiten, Rijtjes-Huizen-Zuid naar Rijtjes-Huizen a/d Sleur. De Sleur stroomafwaarts volgen, voorbij de industriezone van Soap, tot Happy Endings.
Maak vervolgens, als je de kaart mag geloven -weliswaar getekend in subjectieve projectie en op een onvoorstelbare schaal- een fikse wandeling zuidwaarts en huur in Deugd een auto naar Uitzien. Zeil daar weg naar Avontuur. En alles komt weer goed! Tot ziens in Elders. Te bereiken per vliegtuig vanuit Hier naar Daar.


Hans Mellendijk, de Gelderlander edities Achterhoek, 24 juli 1999.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten