maandag 27 februari 2012

Door Achterhoekse Ogen | Hamvraag


Hamvraag

Naoberschap; waar in het westen gesproken wordt over community spreekt men in het oosten van naoberschap. Moderne invulling vinden we bijvoorbeeld bij het inzetten van vrijwilligers bij grote activiteiten. Groepen zetten zich in bij hand-en spandiensten van bijvoorbeeld de Zwarte Cross in ruil voor financiële steun aan de vereniging waarvan zij lid zijn. Het begrip ruist van oudsher door de zielen van de Achterhoeker. Daarom vond ik het ook niet verwonderlijk dat de in de regio Achterhoek samenwerkende gemeente juist zo voortvarend de samenwerking zochten en in coöperatie van bedrijfsleven en overheid aan de toekomst gaan werken.

Maar hoe komt het toch dat snel weer het eigen belang gezocht wordt? Ik zag het bij het vertrek van Huntenkunst naar Ulft. Doetinchem zou toch moeten juichen bij deze mooie oplossing; zij braken de Markthal af en de buurtgemeente biedt een oplossing door leegstaand industrieel erfgoed in de aanbieding te doen. En neem nu dat prachtig initiatief van de Achterhoek Spektakel Toer. De organisatie toonde nieuwe hoop en had er alle vertrouwen in dat het spektakel dit jaar toch zou doorgaan. Er zouden zich sponsoren gemeld hebben die een voorzetting rechtvaardigen. "Het gaat om een groot geldbedrag, voldoende om de Spektakel Toer door te laten gaan." lees ik voldaan. Zou het dan toch lukken nu het subsidiecontract met Regio Achterhoek is afgelopen? Sanderdaags het slechte nieuws dat het niet gelukt is om voldoende geld bij elkaar te schrapen. Wel bitter dat juist dan het bericht te lezen valt dat de Nedap een flink bedrag gaat sponsoren in Lowlands. Het geld stroomt een andere richting op. Jammer.

In de krant lees ik goed bedoelde adviezen. Zo is er het revolutionaire plan om eens te gaan praten met de Zwarte Cross en Huntenpop. Een verhoging van de entreeprijzen met één Euro zou de Spektakeltoer direct uit het slop halen. Werkelijk geniaal. Alsof deze organisatoren al niet zorgen genoeg hebben om de BTW-verhoging het hoofd te bieden. Aan de andere kant dat zou pas Naoberschap zijn geweest. Ook wordt geopperd om entree te vragen. Tsja, zit misschien ook wat in. Al kun je afvragen of afzetting van de mooie plekken niet juist een afbreuk doet aan de gemoedelijke sfeer die het festival uitademt, en het zeker allemaal nog weer duurder zal maken. Want wat me ook telkens weer verbaasde; terwijl je denkt je eigen streek toch goed te kennen, dat je naar plekken werd gedirigeerd die totaal nieuw voor je waren. Het maakte elke etappeplaats zo bijzonder. Jammer dat we dat deze zomer zullen missen. 

Ik hoop toch vooral dat er nog doorgedacht gaat worden over een solidere opzet van de Spektakelzomer. Opdat de komende vijf jaar weer gegarandeerd gaat worden. Dan maar een jaar rustig aan. Hier ligt in alle gezamenlijkheid een schone taak om met geld dat in Brussel op ons zou staan wachten –zegt men telkens- er tegen aan te gaan. Wie trekt het spek op de takel?
Hans Mellendijk, de Gelderlander, edities Achterhoek, zaterdag 25 februari 2012


Zie ook: dG Achterhoek Spektakel-Toer op sterven na dood> 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten