donderdag 26 november 2015

Column | Hans Mellendijk | Ondertussen in OostOndertussen in Oost | Hans Mellendijk, de Gelderlander, edities Achterhoek, 26-11-2015


Langzaam worden de gevolgen in het culturele landschap van het Oosten op de bezuinigingen zichtbaar.
In Arnhem Oostpool en Introdans in één gebouw. Weldra ook daarna het nieuws uit Doetinchem dat de drie grote spelers in onze centrumgemeente denken aan een nauwe samenwerking. Amphion, Gruitpoort en de Muziekschool, willen in de toekomst onder de naam Cultuurbedrijf Oost-Gelderland verder gaan.
Een driekoppig orakel zie ik op internet in een vermakelijke videoclip de voordelen opnoemen.
Maar welke ‘drietebuul’ heeft bedacht om dit Oost-Gelderland te noemen? Ik begrijp dat hier regionale belangen spelen. ’t Zal. Het is wellicht nog wat onderbelicht. Ik zie in het plan een popzaal genoemd. Doelen ze dan op die in Ulft? Hoe zit het met de samenwerking met de Cultuurfabriek met die buren uit de Oude IJsselstreek?

En ziet niemand dan dat die naam wel heel veel lijkt op CultuurMij Oost, het eerste resultaat van de provinciale bezuinigingen? De provinciale organisatie begin 2014 voortgekomen uit het samengaan van EDU-ART (expertisecentrum voor binnenschoolse cultuureducatie) en het KCG (Gelders kenniscentrum voor kunst en cultuur). Oost staat daar dan voor Gelderland -eventueel wensdromend later met Overijssel erbij. In ieder geval moeten we dat vanuit een landelijk perspectief zien.

Ik hoorde een organisator van de Architectuur Prijs Achterhoek ook al klagen over die grens die elk jaar vanwege de naamgeving weer getrokken wordt. Terwijl er toch ook werkelijk beneden de grens van de autobaan Arnhem-Beek mooi gebouwd wordt. Ik zou zeggen wat is er op tegen om het Achterhoek-Liemers te noemen? In ieder geval niet dat onpersoonlijke met Oost-Gelderland erin.

Daar waren we dacht ik eindelijk na jaren en het groeiende Achterhoeks zelfbewustzijn vanaf. Gelderland waar de inwoners van de Achterhoek niets mee hebben zoals we konden lezen in een recent onderzoek. Toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten