zaterdag 2 mei 2015

Door Achterhoekse Ogen | Heerlijkheid Achterhoek


Heerlijkheid Achterhoek | Hans Mellendijk, de Gelderlander, zaterdag 02 mei 2015

Europese begrippen denderen ons taalgebied binnen. Kulturhus is een niet meer weg te denken Deens begrip. Mijn gemeente mag zich Cittaslow noemen. Letterlijk Langzame stad  een internationaal keurmerk op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit. De oorsprong van Cittaslow ligt in Italië.  Ook wel bekend als de slowfoodbeweging. Sloom voedsel denk ik dan. In de heerlijkheid Achterhoek en de streekmuziek levert de filmmuziek.

 

Het was Normaal die via ‘'t Kampvuur Laait’ Hank Williams’ Jambalaya in de streektaal deed belanden en het was Boh Foi Toch die het in de regionale eetcultuur bracht. In een toepasselijker vertaling van Hans Keuper; ‘Balkebri-j’. Een regelrechte hit, het wordt nog steeds volop meegezongen mocht ik onlangs bij de Radstake ervaren.‘Balkenbri-j, moos met wors, brood met schraoven /En der steet nog zoerkool achter in den aoven /Karnemelksause met wat siepels en een harse /Bi-j mien Dientjen bun ik altied good te passe’ klonk het golvend door de zaal en niet alleen door mijn generatie zestig plussers. Maar ik hoorde toch echt een horde bunzels volop meezingen.


Op Sòh! de nieuwste van Boh Foi Toch wordt zelfs de groententuin bezongen.
‘Ikke en mien deerntjen/Wi’j zit zo geerne in den greuntenhof/Tussen eerpels en andievie/Kiekt wi’j naor Franse beuntjes, prei en Brussels lof.’ Siepels, spitse keule en moos. Maar dan komt de elende het lied binnen geslopen ‘roepen op de moos’ en ‘luze op de grote bonen’.

Eén van de redenen om te stoppen met de moestuinafdeling in onze hof. Het ontmantelen van het groentekistje stond bovenaan het lijstje van voorjaarsklussen nog te doen. Het project om junior groene vingers te laten ontwikkelen na twee seizoenen helaas in de kiem gesmoord.

De kapsalon het voorbeeld van fastfood was inmiddels ook binnengedrongen in de Achterhoekse eetcultuur. Rocco Ostermann weet oriëntaalse klanken op de banjo te ontlokken op het aanstekelijke ‘Herman höldt van kapsalon’ van The Bruurkes dat bij nadere beschouwing een moralistische waarschuwing met zich mee blijkt te dragen; “Zien olders werkt op kantoor - tot laat/Hun huwelijk dat was wel kloar - now’st haat/Herman is pas tien joar – geschaad/Woont hier en dan weer door - in spagaat/En dat kleine spruutjen vret zich kogelrond/Krig elke dag wat zakgeld veur patat//Herman, Herman, dat keerltjen vret allene/Kapsalons en frikandellen, doet’r nog moar ene/Herman, Herman, dat keerltjen vret allene/Kapsalons en frikandellen, doet’r um nog moar ene/Joa, doet’r nog moar ene/Jao, doet’r nog moar ene /Uh en un dürüm! Bohbohbobohbohbohbohbohbohbohbohboh foi-Shoarrrrrrrrrrr-//Men zegt: ”I-j bunt wa-j eat”/Herman zegt: ”Patatje met”/Ziene olders hebt veur de harses un bret/Jao, Jao, jao, jao, jao/Hun kleintjen wördt moddervet/Oh man, dat menneken is net Billie Turf/En in ut weekend met papa naor McDonalds”.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten